| |
|
| Sport Fudbal, košarka, automobili... |
19.08.2008., 04:54
|
#21 (permalink)
|
|
Brigadni general
Registrovan: 08.11.2006.
|
Ne volim price o zavjerama ali ae :
Quote:
Felps ambasador kompanije koja je zvanični merilac vremena
Prevara veka!
Autor: Z. Kecman | 19.08.2008. - 20:02
Kada se na olimpijska borilišta bude spustio zaborav, i dalje će se pričati o jednom posebnom detalju Igara u Pekingu, legendarnih osam zlata Majkla Felpsa i njegovoj trci s Miloradom Čavićem na 100 metara leptir. Sve uz neizbežnu senku sumnje - da li je Amerikanac stvarno pobedio i dan kasnije srušio rekordno dostignuće Marka Špica?

Nastavak teksta ▼
Majkl Felps je po završetku trke rekao da ni on nije verovao da je stigao prvi. U to nisu poverovali ni milioni gledalaca širom sveta koji su svojim očima mogli da vide kako srpski plivački div prvi dodiruje taster na cilju. A nije verovao ni Felpsov trener Bob Bauman, koji je o detalju finiša pričao u bekstejdžu u „Vodenoj kocki“.
- Mislio sam da je Majkl izgubio. Na pet metara pre cilja bio sam uveren da je izgubio, ali u finišu... ostao sam bez teksta - rekao je, dok je sedeo zavaljen na kauču u razgovoru sa američkim novinarima iz „Nešenel pousta“.
Pitanja novinara BBC-a na pres konferenciji posle trke, poput: „Da li je Felps pobedio ili svi želimo da se bajka ostvari“, najbolje svedoče koliko će se još o ovoj trci raspravljati. Presudila je, svi znamo, elektronika. I to firme „Omega“, koju FINA godinama koristi kao zvaničnog merača vremena.
Međutim, na interenetu se juče pojavio zanimljiv veb sajt posvećen ovom specifičnom događaju. Na adresi Michael Phelps - The Greatest Amphibian of All Time* - or just another corporate-owned Frankenstein? možete pronaći zanimljiv sadržaj koji se tiče pomenute trke i koji, blago rečeno, dovodi u sumnju da je Felps pobednik. U zaglavlju strane može se pročitati sledeće:
- Da li je Majkl Felps stvarno osvojio sedmo zlato na Olimpijadi u Pekingu ili je ovo bila zavera olimpijskih proporcija?
|
Quote:
Priča novinara Džejsona Stalmana na olimpijskom blogu "Njujork tajmsa"
Omega: "Žao nam je, slike finiša Felps-Čavić nisu dostupne"
Autor: Blic online | 18.08.2008. - 18:43
Omega:
Već dva dana, tačnije od 16. avgusta u četiri sata, deset minuta, 50 sekundi i 58 stotinki ujutru po našem vremenu traje diskusija o neverovatnom finišu trke na 100 metara delfin u kojoj je za stoti deo sekunde najboljem srpskom plivaču Miloradu Čaviću izmaklo olimpijsko zlato.
Čavić je posle trke svojim izjavama pokazao kakav je čovek i sportista i rekao je da je osvajanje srebra veliki uspeh i najlepši trenutak u njegovom životu. Međutim, za razliku od popularnog Čave, sportska javnost, novinari u Srbiji, ali i u svetu ne odustaju od "teorija zavere" i rasprave da li je "Omegin" elektronski sistem bio u pravu - da li je Majkl Felps zaista u poslednjem zaveslaju uspeo da stigne stotinku pre Čavića do cilja?
Džejson Stalman, novinar "Njujork tajmsa", na olimpijskom blogu na sajtu "Tajmsa" je napisao da je tehnički urednik lista odmah po završetku trke otrčao na drugi kraj "Vodene kocke", kako bi iz "Omeginog" paviljona zatražio podvodne slike finiša.
"Ispostavilo se da 'Omega' ima usporeni podvodni video snimak koji prikazuje više frejmova u jednom stotom delu sekunde. Džou je portparolka rekla da će uskoro proslediti slike medijima. Međutim, kada se Džo vratio u našu kancelariju, stigao je i-mejl od iste osobe u kom piše: Žao nam je, ali je FINA odlučila da ne prosledi zvanične snimke medijima."
Stalman navodi da je Kristofer Kleri iz "Heralda" zatim potražio Kornela Markuleskua, izvršnog direktora FINA i zatražio obrazloženje ove odluke. Markulesku je rekao da je u pitanju "politika kuće", jer je tim Srbije bio zadovoljan nakon pregledanih snimaka, pa ni nema potrebe da se slike objavljuju.
"Kristofer je nastavio da pritiska i pitao je zašto FINA neće da prosledi snimak, ako on jasno pokazuje razliku na finišu. Markulesku mu je odgovorio: 'Nećemo da prosledimo snimak. Jednostavno ne radimo takve stvari. Sve je u redu. Šta ćete uraditi sa snimkom? Videti isto što su Srbi već videli? Za nas je ova stvar razjašnjena bez ikakve sumnje. On je pobednik u svakom slučaju, bez sumnje. Čak i da možete da vidite slike, ne znam kako biste ih upotrebili."
Stalman ovom izjavom završava svoj članak, a internetom i dalje kruže priče o teoriji zavere, potkrepljene i činjenicom da je osim "Spidoa" jedan od Felpsovih sponzora baš "Omega".
U svakom slučaju, čini se da će ova tema još neko vreme privlačiti dosta pažnje, a što se Milorada Čavića tiče, on je lepo rekao: "Ljudi će mi godinama govoriti 'ti si stvarno pobedio'. Sada sam zadovoljan, a možda ću tek za deset godina pomisliti, možda bih zadržao prednost da sam obrijao i prste."
|
Last edited by himmel : 19.08.2008. at 04:59.
|
|
|
19.08.2008., 13:45
|
#22 (permalink)
|
|
Banovan
Registrovan: 13.07.2008.
|
Sta trosi Michael  dajte i meni njegov doping.
|
|
|
19.08.2008., 22:02
|
#23 (permalink)
|
|
Potporucnik
Registrovan: 28.08.2003.
Godina: 21
|
Očigledno da doping nije u pitanju.... slika sve govori! 
|
21.08.2008., 08:31
|
#24 (permalink)
|
|
Pukovnik
Registrovan: 04.09.2007.
|
Да ли је отето злато Чавићу?! Мајкл Фелпс победио Милорада Чавића у финалу 100 метара делфин за само једну стотинку, иако снимак, показује супротно! Наши олимпијци након одбијања жалбе на резултат трке мирно прешли преко неправде

Ако коза лаже, фото-финиш не лаже...
Подводни снимак на којем се види како Чавић (десно)
први додирује зид базена
Мајкл Фелпс победио је нашег Милорада Чавића у финалу 100 метара делфин на Олимпијским играма у Пекингу, иако снимак трке показује да је српски ас стигао први! По званичној верзији само једна стотинка пресудила је да наш пливач освоји друго место (50,59), а Американац своје седмо злато (50,58), међутим, утисак је да се ради о незапамћеној неправди.
Прва медаља у историји за Србију
У сенци велике неправде која се десила у финалној трци Милорад Чавић ући ће у историју као човек који је освојио прву медаљу у историји Србије на Олимпијским играма, и прво наше одличје за нашу земљу у Пекингу. Чавић је био сребрни на 100 метара делфин, са резултатом 50,59 секунди чиме је поставио нови европски рекорд у овој дисциплини.
Да ствар буде још гора, представници српског Олимпијског тима прилично су мирно прешли преко судијске одлуке. Наиме, након што им је одбијена жалба на резултат трке, наши званичници су брже боље почели да говоре да је јасно како је Чавић стигао други.
- Ми смо уложили приговор више да бисмо били у ситуацији да још једном погледамо снимак. Кад смо га одгледали, било је јасно да је Чавић тај последњи завеслај само продужио, док је Фелпс то урадио у пуном налету. Испада да би Чавић само да је испржио прсте, био први - тврдио је Предраг Манојловић, генерални секретар ОКС.
У игри било 50.000.000 $
Поставља се питање шта би било да је којим случајем Фелпс изгубио за једну стотинку. Каква би фрка тад настала. Да ли је Фелпс заправо уопште могао да изгуби, јер се ту радило не само о једној стотинки, већ о 50 милиона долара колико ће Американац добити за сва своја злата.
А како је изгледао тај финиш. Српски шампион је доминирао од самог старта, док је Фелпс био тек седми на окрету. Али, онда је кренуо његов фантастични финиш у коме је престигао остале ривале Крокера и Лотерстајна и напао Чавића. Србин је одбио напад, добро се држао до краја.
Чавић је у драматичној завршници имао предност од пола завеслаја, али је у финишу одабрао варијанту да „клизећи" испод воде дође до циља, док је Фелпс кренуо на кратак завеслај кроз ваздух. Обојица су дотакли ивицу базена, чинило се Чавић први. Настао је делиријум у „Воденој коцки", сви су били сигурни да је Србин срушио великог Фелпса. Али, уследио је шок када је објављено да је електроника одлучила да је Фелпс ипак први дотакао ивицу. Ипак, и даље нико није смео да се закуне да је он заиста добио трку. Владало је уверење да је рука српског пливача била бржа, а представници појединих федерација саветовали су нашу пливачку делегацију да се жале.
- Морате да уложите протест, победио је Чавић, жалите се - викали су углас чланови осталих делегација.
Поновљени снимак на великом екрану показао је да је Чавић стигао први, па је вођа српског пливачког тима Младен Капор одмах затражио од Техничке комисије да поново прегледа снимак из свих углова. Нажалост, после детаљног прегледа представници светске пливачке федерације (ФИНА) „несумњиво су утврдили" да је Фелпс ипак први дотакао сензоре.
ФИНА: Србин „проклизао"
Члан техничког комитета Међународне пливачке федерације (ФИНА) Кенијац Бен Екумбо потврдио је да је то тело одбило протест вођства српског тима.
- Ударци у циљни тастер су се видели веома јасно. Један пливач, Фелпс је ударио у циљни тастер, док је други, Чавић „проклизао“. Према правилима ми користимо аутоматски систем мерења времена и у данашњем случају он се показао савршено исправним. Не постоји никаква дилема око резултата у овој трци - закључио је Екумбо. Он је нагласио да је разлика између трећепласираног Аустралијанца Ендрјуа Лотерштина и четвртопласираног Американца Јана Крокера такође била за једну стотинку.

Ко је овде проклизао... У последњим завеслајима Чавић имао предност у односу на Фелпса
Чавић на блогу: нисмо попиздели!
Милорад Чавић у саопштењу објављеном јуче на његовом сајту упозорио је да се измишљеним изјавама не ствара зла крв између њега и Мајкла Фелпса.
„Свако ко је био на неком мом представљању медијима, зна колико поштовање гајим за Мајкла Фелпса. Лако је провалити из којих све разлога многи новинари купе зрна негативности и користе их да нахране своју машту. Немам криминални досије, никада нисам правио проблеме у школи, никада се нисам потукао. Могу да ме мрзе због противљења неким страним политичким потезима. Да, сви сте видели, мало ми је фалило да освојим злато, а ако мене питате, сат не лаже. Нисам имао ништа са подношењем жалбе, нити је то урадио мој тренер Мајк Ботом. То је само још један напад на мог тренера који никоме у пливачком спорту није ништа згрешио, осим што је тренирао неамериканце, и доводио их до олимпијских медаља. Морам све да разочарам, жалбу су поднели из Олимпијског комитета и пливачког удружења. Нисмо у фазону „кисело је грожђе" и нисмо „попиздели"... Ако ме питате, ово треба прихватити и наставити даље. Нема ничега лошег изгубити од највећег пливача који је икада постојао."
|
|
|
21.08.2008., 19:34
|
#25 (permalink)
|
|
Potporucnik
Registrovan: 01.08.2008.
|
Pa zar vi još ne znate da je Felps zastupnik mijernih uređaja za takmičenja u plivanju. 
|
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|