| |
|
| Sport Fudbal, košarka, automobili... |
04.01.2008., 17:15
|
#1 (permalink)
|
|
General major
Registrovan: 11.02.2007.
|
F1 - Sezona 2008
Mislim da nas ceka jos uzbudljivija sezona, mngo novosti nas ceka, neka nova pravila... Skoro kod svih favorita su poznati vozaci:
Ferrari: Raikkonen / Massa
BMW: Kubica / Heidfeld
Mercedes: Hamilton / De La Rosa (?)
Renault: Alonso / Kovalainen
. Williams: Rosnerg / Kazuki Nakađima
.
.
Quote:
FORMULA 1: Nema više „katapulta” na startu

Vozači, da vas vidimo! Od naredne sezone piloti bolida Formule 1 neće više imati dve dragocene elektronske asistencije prilikom vožnje. Po novim pravilima, ukinute su elektronske kontrole proklizavanja bolida prilikom starta, kao i kontrola zanošenja u krivinama. „Prethodnih godina imali smo bar neku vrstu pomoći. Zbog toga je start trke bio prilično predvidiv, jer su svi manje-više uspešno koristili kontrolu proklizavanja. Nekad je jedan tim imao bolje razvijen sistem, nekad neko drugi, ali sada toga više nema”, objavio je Nik Hajdfeld na svom oficijelnom Internet sajtu. „Pre uvođenja kontrole proklizavanja mnogo se lakše osvajala, ali i gubila pozicija na startu. Tako će biti i sledeće sezone”, dodao je.
Hajdfeld se osvrnuo i na zabranu korišnjenja sistema koji koriguje proklizavanje u krivinama, tačnije pomaže boljem prijanjanju bolida za podlogu.
„Biće mnogo više preticanja. Lakše i češće ćemo praviti greške, što će dovesti do više uzbuđenja na stazi i promena u plasmanu. Naročito će biti zanimljivo kako će svako od nas reagovati, kada smo pod pritiskom”, kaže Hajdfeld, vozač BMW Zauber tima. (Mondo)
|
Quote:
Umesto šefa tima, Šumi postao test-vozač!?

Mihael Šumaher (38) odbio je 2006. godine posao šefa Ferari F1 tima i umesto toga prihvatio ulogu „savetodavca”, da bi ove jeseni postao test-vozač italijanske ekipe! Kada je „skuderija” objavila da će Žan Tod napredovati u hijerarhiji i postati Sportski direktor Formula 1 tima, Mihaelu Šumaheru, sedmostrukom svetskom prvaku, ponuđeno je da bude njegov prvi saradnik, odnosno „šef tima”. Međutim, tada sveže penzionisani Nemac odbio je tu mogućnost, pa je na upražnjeno mesto doveden Stefano Domenikali. Upravo on je nedavno otkrio nemačkom magazinu „Auto Motor und Sport” da je posao prvo bio ponuđen čoveku koji je Ferariju podario pet titula prvaka. „Mihael Šumaher je tada bio prvi izbor, najbolji kandidat od svih, ali je on to odbio”, rekao je Italijan.
Sezonu 2007 stariji od braće Šumaher proveo je uz ekipu, kao savetnik, a u novembru prošle godine postao je najbolji i najtrofejniji test-vozač svih vremena.
Mihael Šumaher je, međutim, odbio mogućnost da se u potpunosti vrati Formuli 1, kao prvi vozač ekipe, već je objasnio da „uživa da vozi i ujedno prenosi svoje utiske mehaničarima tokom rada na razvoju novog bolida, uslovljenog brojnim promenama u pravilima za sledeću sezonu”.
Ferari je prošle sezone osvojio obe titule, u konkurenciji vozača (Kimi Raikonen) i konstruktora. (Mondo)
|
Quote:
F1: Fizikela „kešira” mesto u Fors Indiji
Doskorašnji vozač Renoa Đankarlo Fizikela prikupio je deset miliona evra sponzorskog novca, kako bi u narednoj sezoni obezbedio mesto u timu Fors Indija. Španski sportski dnevnik „Marka” tvrdi da će veteran iz Rima, koji u januaru puni 35 godina, uskoro dobiti odgovor Viđaja Malije, vlasnika tima koji će 2008. debitovati u šampionatu Formule 1. „Marka” piše da mladi Španac Roldan Rodriguez raspolaže sličnim novčanim potencijalom, a da su preostala dvojica kandidata za upražnjeno mesto Italijan Vitantonio Liuci i Austrijanac Kristijan Klin.
Fors Indija je naslednik Spajkera i Džordana, a prvi vozač tima 2008. biće Nemac Adrijan Sutil. (Mondo)
|
Ajmo, da popricamo 
|
|
|
04.01.2008., 17:34
|
#2 (permalink)
|
|
Administrator
Registrovan: 13.09.2003.
Godina: 24
|
Quote:
Originally Posted by Mr47
Mercedes: Hamilton / De La Rosa (?)
Renault: Alonso / Kovalainen
|
Covjece, citaj malo oficijelne vijesti, mani te tracerske sajtove
McLaren Mercedes: Hamilton & Kovalainen
Renault: Alonso & Nelson Piquet Junior
Da ne bude da lazem narod, evo ovde i ovde potvrda o tacnosti gorenavedenih podataka 
|
|
|
04.01.2008., 17:37
|
#3 (permalink)
|
|
Administrator
Registrovan: 13.09.2003.
Godina: 24
|
|
|
|
10.02.2008., 13:52
|
#4 (permalink)
|
|
General major
|
FORMULA 1: Španija gubi trke zbog rasizma?

Španija bi mogla da izgubi organizaciju obe Velike nagrade Formule 1, zbog rasističkih napada navijača Fernanda Alonsa upućenih tamnoputom Luisu Hamiltonu. Bord FIA saopštio je u ponedeljak da bi vređanje Luisa Hamiltona tokom testiranja na stazi „Montmelo” kraj Barselone prošlog vikenda moglo da se završi sankcijama, a jedna od opcija je otkazivanje VN Španije (27. april, Barselona) i VN Evrope (24. avgust, Valensija). Izbacivanje iz kalendara trka Formule 1 sasvim je u skladu sa statutom FIA. „Obratićemo se nacionalnim sportskim vlastima u Španiji u vezi svega što se dogodilo prošlog vikenda i u tom pismu biće navedeni naši dalji potezi. Formula 1 je globalan, multikulturalan sport - ovakvih scena nije bilo u istoriji i neće ih ni biti”, piše u saopštenju FIA, objavljenom u ponedeljak. Grupa najvatrenijih navijača Fernanda Alonsa verbalno je vređala njegovog prošlogodišnjeg klupskog kolegu iz Meklarena, Luisa Hamiltona, inače prvog tamnoputog vozača u istoriji Formuli 1. Pored verbalnih, bilo je i uvreda istaknutih na tribinama iznad Meklarenovog boksa.
Netrpeljivost Španaca prema Hamiltonu počela je još prošle sezone, kada je započet sukob između njega i Alonsa. Sukob, koji je rezultirao Alonsovim odlaskom iz Meklarena i povratkom u tim Renoa, s kojim je osvojio dve titule 2005. i 2006. godine.
Jedna grupa navijača obojila je lica crnom bojom i nosila perike i majice sa natpisom „Hamiltonova porodica”. Oni, ali i većina drugih navijača, gestikulacijama su omaložavali Hamiltona, dok je pešačio prema garaži svog tima.
„Voleo bih da me ti navijači razumeju. Sve što sam radio, bilo je da pokušam da osvojim titulu. Nijednog trenutka nisam radio direktno protiv Alonsa, ali borba je bila žestoka i to je pokvarilo sliku o meni u Španiji”, objasnio je Hamilton.
„Španci su uvek bili veoma ”vrući„ kada sam ja u pitanju, ali iako sam znao šta bi moglo da mi se dogodi u Barseloni, nije bilo prijatno.”
U osudi ovog čina najžešća je bila Motosport federacija Španije, koja je vređanje Hamiltona nazvala „aktom nekolicine”.
„Ti idioti, koji u čisto sportsko rivalstvo mešaju nasilje moraju da znaju da će naša federacija biti apsolutno netolerantna prema takvim ispadima”, piše u saopštenju.
Da se radi o „činu nekolicine”, govori podatak da je Hamilton istog dana delio autograme i slikao sa se navijačima koji su to želeli.
„Skandiranje nečijeg imena, kao i zviždanje, je sastavni deo sporta. Ali, ono što se dogodilo je nemanje stila”, rekao je direktor staze „Montmelo” Ramon Pradera.
„Mogli bismo da izgubimo trku, tako da ćemo uraditi sve što je potrebno da se ovakve stvari nikada ne ponove.”
Španci su, inače, skloni rasizmu. Navijači na fudbalskom meču između Španije i Engleske, u Madridu 2004. godine majmunskim urlicima „častili” su tamnopute engleske reprezentativce, a zbog istovetnog ponašanja Saragosinih navijača, Samjuel Eto izašao je demonstrativno sa terena u feburaru 2005. godine. (Mondo)
|
|
|
24.02.2008., 14:56
|
#5 (permalink)
|
|
General major
|
Truli: Nemoguće je sustići Ferari
Vozač Tojote Jarno Truli rekao je da ne može da zamisli da će iko iz Formule 1 uzeti titulu Ferariju posle nedavnih testova italijanskog tima u Bahreinu. „Mislim da su brži bar pola sekunde po krugu od svih ostalih, čak i Meklarena. Šampionat mi već deluje završeno, pre nego što je i počeo”, rekao je 33-godišnji Truli. Italijanski vozač ocenio je da superiornost Ferarija dolazi od sposobnosti tima da se prilagodi gubljenju kontrole proklizavanja. „Kada vidite nastup Ferarija na stazi, ruke vam prosto padnu od zapanjenosti. Koče gde žele, ali, iznad svega, ubrzavaju gde hoće, dok ja moram da pazim kada dajem gas, na šta više ne utiče kontrola proklizavanja”, objasnio je Truli. Vozač Tojote ocenio je da njegov tim neće biti u trci za prvo mesto ove sezone.
„Ferari i Meklaren su nam van domašaja, tako da je nerealno pričati o podijumima. Bolid je, međutim, mnogo napredovao od prošle godine u pogledu stabilnosti i performansi sa korišćenim gumama, što će nam biti glavni problem”, rekao je Truli.
Sezona Formule jedan počinje u Australiji 16. marta. (Beta)
|
|
|
06.04.2008., 21:37
|
#6 (permalink)
|
|
General major
|
F1: Masa pobedio u Bahreinu, Raikonen na čelu

Vozači Ferarija ostvarili su dvostruku pobedu na trci za Veliku nagradu Bahreina, koja je u nedelju vožena na stazi Šakir. Felipe Masa ponovio je uspeh od prošle sezone i opet zauzeo prvo mesto, ispred svog klupskog kolege i aktuelnog svetskog šampiona Kimija Raikonena. Treće mesto pripalo je Robertu Kubicu, članu BMW Zaubera, koji je imao pol-poziciju, dok je na četvrtom mestu završio njegov timski drug Nik Hajdfeld. Bodove na trećoj trci sezone osvojili su još Heiki Kovalainen (Meklaren), Jarno Truli (Tojota), Mark Veber (Red Bul) i Niko Rozberg (Vilijams). Vodeći pre trke u Bahreinu Luis Hamilton iz ekipe Meklaren završio je trku na 13. poziciji, dok je dvostruki pobednik Velike nagrade Bahreina Fernando Alonso kroz cilj prošao kao deseti.
Kimi Raikonen je osvajanjem drugog mesta u Bahreinu, preuzeo čelnu poziciju u šampionatu F1 sa ukupno 19 osvojenih poena. Fincu je to bio i mini jubilej, budući da se 50. put u karijeri popeo na pobedničko postolje.
Drugo mesto u konkurenciji vozača zauzima Hajdfeld sa 16 poena, dok se na deobi trećeg mesta nalaze Hamilton, Kubica i Kovalainen sa po 14 bodova. Iza njih sledi Masa, koji je šestom pobedom u karijeri osvojio prve bodove ove sezone, pa Truli sa osam i Rozberg sa sedam poena. Fernando Alonso posle tri trke ima šest bodova.
U konkurenciji konstruktora BMW Zauber drži čelnu poziciju sa 30 bodova, ispred Ferarija, koji ima 29 i Meklarena koji je sakupio 28 bodova.
Karavan F1 seli se u Evropu, pa će naredna trka biti vožena 27. aprila u Barseloni za Veliku nagradu Španije. (Mondo)
|
|
|
07.04.2008., 19:27
|
#7 (permalink)
|
|
General major
|
Hamilton: Ne otpisujte me,bitka je tek počela
Neslavan nastup proteklog vikenda i osvojeno skromno 13. mesto Luisa Hamiltona na Velikoj nagradi Bahreina nije obeshrabrio britanskog vozača iz tabora Meklarena. Poručio je rivalima u ponedeljak da ga neotpisuju prerano jer je trka za trofej u Formuli 1 tek počela! „Bilo je to neizbežno. Imao sam odličnu seriju pobeda u Formuli 1, a katastrofalni nastupi su morali jednom da se dogode. Ipak, i dalje verujem u sebe, znam da sam brz, kao što znam da ću u narednim trkama biti još brži. Ima još mnogo do kraja i nemojte da me otpisujete”, rekao je dvadesetdvogodišnji Britanac koga su problemi na stazi Šakir pratili od samog početka. Prvo se zakucao u zadnji deo Renoovog bolida, koji je vozio njegov bivši klupski drug Fernando Alonso, da bi nakon toga ostao bez prednjih krilaca na vozilu, što ga je na kraju i koštalo lošeg plasmana.
„Katastrofalno sam vozio i izneverio celu ekipu. Sve je loše krenulo od samog starta, a kad je tako u početku, onda se ne možete nadati nekom senzacionalnom uspehu. Ipak, nemam nameru da klonem duhom već ću da se posvetim narednom gran priju u Kataloniji”, rekao je Hamilton, koji u generalnom plasmanu vozača sa 14 bodova deli treće mesto sa Robertom Kubicom (BMW) i klupskim kolegom Hajkom Kovalajnenom.
Lider karavana „najbržeg cirkusa” je aktuelni šampion i član Ferarija Kimi Raikonen sa 19, ispred Nika Hajdfelda iz BMW-a, koji je sakupio tri boda manje. (Mondo)
|
|
|
10.04.2008., 00:26
|
#8 (permalink)
|
|
General major
|
Lauda: Hamilton je sam kriv za lošu formu

Austrijanac Niki Lauda, nekadašnji svetski prvak u Formuli 1, kritikovao je mladog vozača Meklarena Luisa Hamiltona zbog veoma lošeg nastupa na trci za Veliku nagradu Bahreina. Britanac je trijumfovao na prvoj trci sezone u Melburnu, ali je potom u Singapuru i Bahreinu serijom grešaka prepustio rivalima vodeću poziciju u generalnom plasmanu. „U ovom trenutku me Luis baš ničim ne impresionira. Mislio sam da će biti bolji ove sezone, ali on je ustvari postao lošiji. Hamilton je u veoma lošoj formi”, rekao je Lauda za Eurosport. Legendarni vozač smatra da je Hamilton u krizi zbog velikog pritiska koji je stvorio samom sebi. „Prvo je imao sudar sa Fernandom Alonsom, potom je na drugom treningu imao udes, što je bilo potpuno nepotrebno. Nije pokazao ništa u Bahreinu. Mislim da je sam sebe stavio pod pritisak i da je zato vozio veoma loše”, dodao je Lauda.
Prvo mesto u generalnom plasmanu zauzima Kimi Raikonen iz Ferarija sa 19 bodova, tri manje ima Nik Hajdfeld iz ekipe BMW Zauber, dok je Hamilton na trećoj poziciji sa 14 poena.
Sledeća trka zakazana je za 27. april na stazi Katalunja, blizu Barselone. (Beta)
|
|
|
13.04.2008., 11:36
|
#9 (permalink)
|
|
General major
|
F1: Reno ugrađuje Alonsu superkompjuter
Reno je obećao Fernandu Alonsu da će uskoro imati mnogo bolji bolid u nastojanju da se bori za bodove, pa i za podijum ove sezone. Francuski tim u Formuli 1, posle dve šampionske sezone sa Alonsom (2005. i 2006), već drugu godinu zaredom ne uspeva da dostigne brzine Ferarija, Meklarena, BMW Zaubera, pa ni Vilijamsa. Upravo zato, poznati Španac već je najavio da bi na kraju ove sezone mogao da napusti tim, zbog čega su u Renou hitro reagovali i potpisali ugovor sa američkom kompanijom „Appro”, koja će im do juna instalirati svoj „superkompjuter”. "Xtreme-X2„ računar, koji će unaprediti mogućnosti novog CFD (cumputational fluid dynamics) razvojnog centra, koji je Reno otvorio u Enstounu u Engleskoj.
Sličan računarski sistem koristi ekipa BMW Zaubera (Albert, a potom i Albert 2), uz koji je razvoj bolida nemačko-švajcarskog tima znatno ubrzan, što potvrđuju i rezultati Roberta Kubice i Nika Hajdfelda ove sezone.
Alonso nestrpljivo čeka (Mondo)”
|
|
|
19.04.2008., 14:29
|
#10 (permalink)
|
|
General major
|
F1: Mozlijev skandal neće oterati sponzore
Eksperti za pitanja sponzorstava i robnih marki odbacili su tvrdnje nekadašnjeg asa Formule 1, ser Džekija Stjuarta, koji je izjavio da će seks skandal u režiji prvog čoveka Svetske automobilističke federacije (FIA) Maksa Mozlija imati finansijske posledice po taj sport. Stjuart, koji je odavno „na ratnoj nozi” sa Mozlijem, prognozirao je da će novi sponzori oklevati sa ulaganjima, dok će postojeći dobro razmisliti da li da stave potpise na produžetak saradnje, zato što Mozli odbija da podnese ostavku i ličnom žrtvom razreši krizu u F1. „Kada se umešaju pitanja morala, sport postaje ranjiv”, rekao je Stjuart pre nekoliko dana. Ipak, dvojica renomiranih stručnjaka ne slažu se sa njegovom tvrdnjom.
Pipa Kolet, direktor britanske kompanije Sponzoršip Konsalting, ističe da je fraza „svaki publicitet je dobar publicitet” tačna čak i u „slučaju Mozli”.
„Sponzori se na duge staze neće povući iz Formule 1. Ako FIA na pravi način razreši problem u junu, ceo slučaj biće sveden na čudo kojeg je bilo dosta posle tri dana, a sport će se izvući sa tim kao sa iskustvom iz kojeg je nešto naučeno”, izjavila je Kolet.
Izvršni direktor Centra za analize brendova Stiven Heliotis kaže da je u Formuli 1 ključna stvar vožnja, tojest, ono što se događa na stazi, dok su rukovodioci sporta, kao što je Mozli, potpuno sporedni.
„Sigurno je da sponzori ozbiljno razmatraju šta se dogodilo i šta će se dogoditi, ali mislim da je u medijima ipak podignuto previše panike. Formula 1 je veoma složen sport i to što Mozli radi kao predsednik FIA, gotovo da nema dodirnih tačaka sa šampionatom, bolidima i trkama. Gledaoci znaju da uoče razliku”, dodao je Heliotis.
Članovi Borda FIA najavili su da će konačnu odluku o Mozliju doneti 3. juna u Parizu. (Mondo)
|
|
|
20.04.2008., 12:07
|
#11 (permalink)
|
|
General major
|
BMW doputovao u Španiju kao lider šampionata
U svojoj tek trećoj sezoni u Formuli 1, od kako su preuzeli tim Zaubera, ljudi iz BMW Motosporta dočekuju trkački vikend kao lideri u šampionatu! Ekipa BMW Zaubera doputovala je u Španiju, gde će na stazi Katalunja kraj Barselone, sledećeg vikenda biti vožena četvrta trka sezone. Posle prve tri, nemačko-švajcarski tim ima 30 bodova, jedan više od Ferarija i dva od Meklaren Mercedesa. U Australiji, Maleziji i Bahreinu, Robert Kubica i Nik Hajdfeld pokazali su da će ove sezone biti ravnopravan takmac pilotima legendarnih timova Ferarija i Meklarena, a da će možda već sledeće sezone (ako nastave ovako da se razvijaju) da budu i konkurenti za titule prvaka u obe konkurencije. Tri trke, tri podijuma, dva druga, jedno treće mesto, pol-pozicija i najbrži krug na trci... To je učinak Poljaka i Nemca, koji se nadaju da bi na VN Španije mogli da naprave i korak dalje, a nedostaje samo jedno - pobeda.
„Španski Gran Pri ima poseban ambijent, jer su tribine uvek rasprodate do kraja. Navijači garantuju briljantnu atmosferu. Iako sam već odvezao stotine krugova na trci i treninzima na Katalunji, dosada me nikada nije sustigla...”, pričao je Nik Hajdfeld o stazi u Kataloniji.
Brzi BMW će ovog vikenda predstaviti i inovativnu verziju svog F1.08 bolida, sa novim komponentama...
„Svi smo nestrpljivi da vidimo kako će se poboljšani bolid ponašati. Ipak, nismo samo mi unapređivali svoje automobile tokom dvonedeljne pauze. Videćemo ko je najviše napredovao, ali i ko je nazadovao. Mi ćemo od starta tražiti maksimum od našeg F1.08 i nadam se da ćemo se opet trkati na čelu kolone. Moj cilj je i dalje isti, da sakupimo što više bodova”, uzdržan je Hajdfeld.
Poljak Robert Kubica očekuje mnogo „predvidljiviju” trku nego što je to bio slučaj u prethodne tri.
„Stazu u Barseloni svi znaju da izvezu u pola noći, jer veliki broj dana tokom testiranja provodimo ovde. Zbog toga očekujem da rastojanja između timova budu manja nego u prve tri trke. Imamo poboljšan bolid i čvrsto verujem da ćemo se boriti za bodove. Želim da osvojim što je više moguće za mene i tim”, poručio je Robert Kubica, visoki momak, koji je zimus izgubio osam kilograma, kako bi po kilaži parirao znatno nižim i lakšim konkurentima. (Mondo)
|
|
|
23.04.2008., 15:07
|
#12 (permalink)
|
|
General major
|
Montecemolo: Alonso nije poželjan u Ferariju
Predsednik Ferarija Luka de Montecemolo izjavio je da tandem Kimi Raikonen - Fernando Alonso ne bi funkcionisao dobro u italijanskom timu. Montecemolo je reagovao na izjavu Fernanda Alonsa koja je rekao da bi već sledeće sezone veoma lako mogao da pređe u tim „crnog konja”, jer ima fleksibilan ugovor sa Renoom, koji bi mu to omogućio. Španski vozač, dvostruki šampion Formule 1, „pikirao” je mesto Brazilca Felipea Mase, koji je na prve dve trke u šampionatu zabeležio loše rezultate. „Dolazak Alonsa u Ferari nije poželjan. Tandem bivšeg i sadašnjeg šampiona doneo bi zaoštravanje odnosa, jer bi svaki od vozača želeo da bude prvi u ekipi. Ja želim dvojicu vozača podjednakih kvaliteta sa identičnim tretmanom, koji rade zajedno”, izjavio je Montecemolo, uprkos javnom priznanju da veoma ceni Alonsa.
Predsednik Ferarija dodao je da ekipi dobro ide i da je Masa, posle lošijeg starta, pobedom u Bahreinu dokazao da poseduje kvalitet i da je dovoljno dobar za italijanski tim.
Felipe Masa sa ekipom Ferarija ima potpisan ugovor do kraja 2010. godine. (Mondo)
|
|
|
04.05.2008., 10:34
|
#13 (permalink)
|
|
General major
|
Dvostruka pobeda Ferraria u Spanjolskoj, sta da kazem, prancing horse rulz
A Oliver pobjego s foruma, sam da ne cita o Ferrarijevim pobjedama  
I jos neka nova vjest, o busenju i feminizmu u F1
Quote:
F1: BMW će probušiti nos
Ferari je prvi tim u istoriji, koji je probušio nos bolidu Formule 1. U početku, konkurencija je bila skeptična, ali je BMW Zauber odlučio da pošalje i svog aduta na bušenje nosa. Čini se da Ferari iz trke u trku postiže sve veću dominaciju u odnosu na rivale, a jedina „sitnica” koja bitno razlikuje F2008 u odnosu na konkurentske automobile je usisnik za vazduh na vrhu nosa bolida. To ostali nemaju, a BMW je već „probušeni” nos ubacio u tunel za ispitivanje aerodinamike i, ukoliko se pokaže da postiže bolje rezultate, Nemci će Ferarijevu inovaciju hitno primeniti na bolidima Kubice i Hajdfelda.
„Gotovo sam siguran da bi takav sistem doprineo boljim rezultatima na još nekim bolidima u karavanu, uključujući i naš. Ne mora da znači da je to patent, koji donosi sigurne rezultate na svakom bolidu”, rekao je tehnički direktor BMW Zaubera Vili Ramf.
Da je ova pretpostavka tačna, potvrdili su i vlasnici izuma, inženjeri Ferarija. Oni su najavili da postoji mogućnost da nos bolida F2008 ne bude probušen na svakoj trci u šampionatu, u zavinsosti od konfiguracije staze i vremenskih uslova.
Kada je BMW u pitanju, šef tima dr Mario Tejsen najavio je da bavarski gigant nije razmatrao mogućnost da iz imena ekipe izbaci dodatak Zauber. Podsetimo, fabrika BMW 2005. godine raskinula je saradnju sa Vilijamsom, ekipom koju je snabdevala motorima, i kupila švajcarski Zauber Petronas.
Od tada, tim se takmiči pod imenom BMW Zauber. (Mondo)
|
Quote:
|
Test vozač u Hondi: Danica Patrick postaje prva žena u Formuli 1
24SI - Američka vozačica utrka "Indy Car" prvenstva Danica Patrick mogla bi vrlo lako postati prva žena vozač u svijetu Formule 1. Nakon nedavne pobjede u Indy Car prvenstvu, Danica, inače iz srpsko-američkog braka, našla se pod svjetlom reflektora, a kako sada stvari stoje, u budućnosti bi mogla sjesti i za upravljač bolida Formule 1.
Riječ je, doduše samo o ulozi test vozačice u Hondi, ali ne treba zaboraviti kako su mnogi F1 piloti karijeru započeli upravo kao test vozači.
Velika želja američke vozačice naišla je na odobravanje uprave Honde, a da to sve nije samo u svrhe marketinga, najbolje pokazuje i odlučnost Danice Patrick da vozi bilo kakve revijalne utrke. Umjesto toga, zanimaju je prave testne vožnje, saradnja sa mehaničarima itd.
"Svakog automobilista zanima Formula 1. Svi bi mi željeli sjesti u bolid Formule 1, a niti ja nisam drugačija. Prije tri godine zamolili su me da odvozim nekoliko promotivnih krugova u F1 bolidu na Velikoj nagradi Amerike, a to me prilično naljutilo. Ne zanimaju me takve stvari, ne želim od toga raditi predstavu. Ono što me zanima je pravi rad na bolidu, isprobavanje različitih postavki guma, količine goriva i takve stvari", prenosi izjavu Patrick Autosport.hr.
Iz Honde stižu potvrde ove vijesti, iako kažu još nije bilo nikakvih službenih razgovora oko termina. Hoćemo li uskoro gledati i prvu ženu u svijetu Formule 1? Teško je reći, ali sigurno bi bilo zanimljivo. Kako voze Rubens Barichello i Jenson Button, ne bi se trebali začuditi ako i dođe do toga.
|
|
|
|
11.05.2008., 20:19
|
#15 (permalink)
|
|
General major
|
F1: Sultan Masa suvereni vladar Istanbula
Het-trik Felipea Mase u Turskoj. Brazilac za volanom Ferarija treću godinu zaredom trijumfovao je na stazi u Istanbulu. Iza Mase, koji je imao i pol-poziciju, kroz cilj je sa 5,1 sekundi zaostatka prošao Luis Hamilton u Meklarenu, a do trećeg stepenika pobedničkog podijuma dovezao (+5,8 sekundi) se aktuelni svetski šampion i trenutni lider svetskog šampionata Formule 1, Kimi Raikonen u Ferariju. Inače novom trijumfu Brazilca umnogome je doprinela i sjajna taktika Ferarija. Masu je u 24. krugu Hamilton uspeo da obijde sa unutrašnje strane i preuzme vodjstvo, medjutim, odličnom procenom situacije na stazi i perfektnim tajmingom odlazaka u boks Brazilac se do kraja vratio na čelo karavana. Raikonen vodi u generalnom plasmanu vozača sa 35 bodova, sedam više od Hamilton i Mase, kome je ovo bila sedma pobeda u karijeri.
Bodove u Istanbulu osvojila su piloti BWM Zaubera, Robert Kubica i Nik Hajdfeld, odnosno Fernando Alonso u Renou, Mark Veber u Red Bulu i Niko Rozberg u Vilijamsu.
Heiki Kovalainen, koji je uz Masu krenuo iz prvog startnog reda, u Turskoj je ostao bez bodova. Zbog pucanja gume vozač Meklarena je u ranoj fazi trke neplanirano morao u boks, pao je na 18. mesto, stigao je do devete pozicije, a na kraju zbog kazne „prođi kroz” trku završio kao 12. sa krugom zaostatka.
Osim pobede Mase, trka u Istanbulu ostaće upamćena i po rekordu Rubensa Barikela, koji je u svojoj Hondi izvezao 257. trku Formule 1 u karijeri, ali i po tome da je Brazilac, koji je na prvom mestu večne liste prestigao Rikarda Patrezea, 22. put uzastopno ostao bez bodova.
Generalni plasman vozača:
1. Raikonen 35 bodova
2. Hamilton 28
3. Masa 28
4. Kubica 24
5. Hajdfeld 24
6. Kovalainen 14
7. Veber 10
8. Alonso 9
9. Truli 9
10. Rozberg 8
11. Nakadžima 5
12. Baton 3
13. Burde 2
Poredak konstruktora:
1. Ferari 63 boda
2. BMW Zauber 44
3. Meklaren-Mercedesw 42
4. Vilijams 13
5. Red Bul 10
6. Tojota 9
7. Reno 9
8 Honda 3
9. Toro Roso 2 (Mondo)
|
|
|
18.05.2008., 13:02
|
#16 (permalink)
|
|
General major
|
„Seleri kep” i u Formuli 1
Restriktivna politika koju su rukovodioci Formule 1 započeli stavljanjem desetogodišnjeg veta na unapređivanje performansi motora, od 2009. godine će biti nastavljena ograničavanjem timskih budžeta, piše nemački magazin „Auto Motor und Sport”. Kao u američkim profesionalnim sportovima, svi timovi raspolagaće jednakim novčanim iznosima i oni će se svake godine smanjivati za po 20 miliona evra. Naredne godine budžeti će iznositi maksimalno 150 miliona evra, 2010. iznosiće 130, a 2011. „samo” 110 miliona evra. Ipak, neće to biti baš totalna „uravnilovka”, jer se ograničenje budžeta neće odnositi na godišnja primanja vozača i šefova timova, kao i na troškove nabavke motora i troškove marketinga. Ser Frenk Vilijams, suvlasnik ekipe Vilijamsa, pozdravio je uvođenje „seleri kepa”.
„Ako bi stvari ostale ovakve kakve su sada, naš tim bi ostao tu gde jeste - na začelju karavana”, izjavio je legendarni Britanac. (Mondo)
|
|
|
21.05.2008., 23:17
|
#17 (permalink)
|
|
General major
|
Bernie warns Max: Don't go to war with me
Formula One supremo Bernie Ecclestone has warned FIA president Max Mosley against waging war over control of the sport.
Mosley last week wrote a letter to all the presidents of the FIA's member clubs insisting a vote of confidence on his future in Paris next month should not just be about whether he is fit to continue in office.
Mosley, 68, whose private life was recently exposed by the News of the World, maintains there is a power struggle currently engulfing F1.
Although Mosley does not name Ecclestone in his letter, he refers on several occasions to the Formula One Commercial Rights Holder, or CRH, which is Ecclestone.
Mosley states the FIA is "in the middle of a renegotiation of the 100-year commercial agreement [that began in 2000]" with the CRH.
Mosley maintains the CRH has "asked for control of the Formula One regulations and the right to sell the business to anyone - in effect to take over Formula One completely."
Mosley is refusing to allow this, and believes if he were to be voted out it would seriously weaken the FIA's position.
Ecclestone dismissed those claims to The Times.
"This whole business is really about what was printed in the News of the World and whether this in any way damaged the FIA clubs or the FIA - that's all," he said.
"It's nothing to do with anything else and I don't quite know why he's come out and said these things.
"I am sorry if the press have reported things which he doesn't like, but we certainly don't have any influence over the FIA.
"I sincerely hope it isn't a declaration of war because, if that's what the message should be, then we'll have to defend ourselves. That is what anyone would do.
"I don't believe that's what Max wanted the letter to say. I don't want to have a war with Max. I hope he doesn't want one with me."
Ecclestone, along with the board of CVC Capital Partners, which owns the commercial rights to F1, are to reply to the FIA club presidents with a letter of their own.
After a meeting yesterday between CVC and Ecclestone, the latter added: "We have decided we are going to contact all the clubs who Max wrote to, with a reply to the matters raised in his letter."
Referring to the extraordinary meeting on June 3, Ecclestone said: "I think the general assembly of the FIA was called for one reason only - to decide whether or not they think Max is the right person to be their president.
"The vote will be on that, not about the Concorde Agreement [the contract under which the teams race in Formula One]."
|
|
|
23.05.2008., 18:20
|
#18 (permalink)
|
|
General major
|
F1: Mozli se pojavio u Monaku
Predsednik Svetske automobilske federacije (FIA) Maks Mozli pojavio se u četvrtak na pripremama za Veliku nagradu Monaka, što mu je prvo javno pojavljivanje u Formuli 1 od izbijanja njegovog seks skandala. Engleski funkcioner prošao je pored grupe novinara i fotografa kroz stazu za ulazak u boks pošto je izašao iz kancelarije FIA. „Ne mogu da pričam, prezauzet sam”, rekao je Mozli, koji bi trebalo da se sastane sa funkcionerima timova tokom dana kada se održava trening za nedeljnu trku. Vozač Toro Rosoa Sebastijan Fetel prošao je pored izveštača, ali nije želeo da komentariše. Mark Veber iz Red Bula bio je jedini koji je želeo da priča o toj kontraverznoj temi. „Većina momaka samo kaže ´bez komentara´ jer je tako lakše, ali ako te neko pita da li je to dobro ili loše, zašto ne kažete šta mislite? On je dovoljno velik i star da može sam da odlučuje, a biće što će biti ovog vikenda”, rekao je Australijanac.
Mozli je pod velikim pritiskom od kada je britanski tabloid oktrio da je učestvovao u seksualnom činu sa pet prostituki u Londonu, za koji je „Njuz ov d vorld” (News of the World) naveo da je imao sadomazohističku, nacističku temu.
U nedelju su se u medijima pojavili navodi da je prostitutka koja je prodala priču tabloidu agent britanske tajne službe MI5.
Mozli se primirio od kada je princ Bahreina zatražio da ne prisustvuje Velikoj nagradi te zemlje početkom aprila, kada je izbio skandal. Propustio je i trke u Španiji i Turskoj.
Njegova sudbina odlučiće se 3. juna na posebnoj skupštini FIA.
Mozli će se u toku dana sastati sa predsednikom tima Vilijams, Alanom Parom, dan pošto je razgovarao sa čelnicima Ferarija i Renoa, Stefanom Domenikalijem, odnosno Flaviom Brijatoreom.
Prvi čovek Formule jedan Berni Eklston rekao je da očekuje da se Mozli pojavi u Monaku, pošto tu živi.
Mozlijev četvrti mandat završava se u oktobru 2009. godine. On je pisao svakoj od 200 zemalja članica i naveo je da bi budućnost Formule jedan mogla biti ugrožena ako mu se ne ukaže poverenje. (Beta/Rojters)
|
|
|
23.05.2008., 18:21
|
#19 (permalink)
|
|
General major
|
Hokenhajm gubi mesto u kalendaru F1
Trka za Veliku nagradu Nemačke, koja je na legendarnoj stazi Hokenhajm prvi put vožena još 1970. godine, tamo će najverovatnije biti organizovana samo još ove i 2010. godine. Direktor staze Karl Jozef Šmit upozorio je političke lidere pokrajine Baden Virtemberg da je krajnje vreme da se uključe u finansiranje prestižnog sportskog događaja. „Ako vlasti ostanu gluve, ovde posle 2010. više neće biti trka Formule 1”, rekao je Šmit. Portparol pokrajinskog ministarstva ekonomije najavio je upravo takav ishod, odgovorivši da „finansiranje staze Hokenhajm nije zadatak građana”, koji su sa oko 15 miliona evra već učestvovali u renoviranju staze pre šest godina. Otkako je Nirburgring izgubio pravo da organizuje Gran pri Evrope, ta staza i Hokenhajm naizmenično su domaćini Velike nagrade Nemačke.
Ovog leta (18-20. jula) je red na Hokenhajm, gde su najbrži bolidi sveta u kontinuitetu gostovali od 1986. do 2006. godine. (Mondo)
|
|
|
25.05.2008., 20:32
|
#20 (permalink)
|
|
General major
|
Monte Karlo
Hamilton prvi 
Last edited by Mr47 : 25.05.2008. at 20:33.
Reason: kiša
|
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
| | |