Невјеста Елона стигла из Aлбаније
Datum: 10.04.2009 22:00
Autor: Драго Тодоровић
ФОЧA -
У дворишту старе куће, у Јошаници код Фоче, Василије Пејовић (41), са мајком Персом и снахом Данијелом, од раног јутра дочекује комшије које долазе "на слатку", јер је коначно нашао своју животну сапутницу, чак у Скадру, на Бојани, у Aлбанији!
Иако је тек дошла у кућу Пејовића, осамнаестогодишња Елона, се показала као права домаћица. Скувала нам је кафу и почастила колачима који се припремају у њеном крају.
- Елона ме зове Васја, јер не може баш да изговори Василије, али, научиће, вријеме је пред нама. Тако је ваљда, суђено - рекао је Василије.
Василије нам прича да је шест пута ишао у Aлбанију по цуру, док се није посрећило са Елоном.
- Проблем је у посредницима, који за овакве послове узимају велике паре. Сва процедура коштала је око 4.000 евра. Ту су и пасоши и виза. Најмање сам дао Елониној породици. По тамошњем обичају даровао сам њену мајку са 150 евра - додаје Василије.
Каже да је приликом вјеридбе, прије 20 дана, Елони у Скадру, купио и златну огрлицу, сат, наруквицу и минђуше.
- Већ на први поглед смо се свидјели једно другом, па је зато њена породица одмах и пристала да је дају - рекао је Василије, који је запослен у фочанској болници, на одржавању. Чуди га што је његова женидба постала фочанско чудо број један.
- Српкиње не желе да се удају на село, а Aлбанке не питају. Не мислим да је велика разлика у годинама препрека за наш срећан брак. Кајем се само, што се баш овако, нисам оженио раније! - рекао је Василије.
Елонин отац Ноја желио је да се свечани испраћај његове кћерке уприличи на католички Ускрс, 12. априла, али му двојица старијих синова, нису могла стићи из Енглеске и Италије. У кући Пејовића, су Василијева мајка Перса и братова жена Данијела, са четворогодишњим сином Радованом.
- Јутрос сам мојој Елици објашњавала како ћемо садити кромпир и све ме је разумјела. Стално понавља "учимо српски, учимо српски" - каже мајка Перса Пејовић.
Трећа невјеста
- Ускоро ће, послије Вишеграда и Фоче, у Републику Српску стићи и трећа невјеста из Aлбаније, пошто је обављена вјеридба.
Могу само да кажем да је ова трећа из Драча, а ко је младожења, нећу да откривам - повјерио нам се Василије Пејовић.
Nevjesta Elona stigla iz Albanije - Kroz RS - Glas Srpske
Izgleda da su žene roba ko i ostala roba !!! Kupi, plati i kući vodi !!! Moja je prognoza da će biti i u našim selima nevjesti iz Albanije. Šta vi mislite o ovoj pojavi. Naši momci trebaju trčati što prije u Albaniju dok cijena nije drastično skočila.