KINEZ PREŠAO U PRAVOSLAVLJE I KRSTIO CELU PORODICU

Kad je pre osam godina profesor matematike Su Jang Zao došao iz jednog manjeg grada kod Pekinga u Trebinje, kao trgovac robom, odmah je od lokalnog stanovništva dobio ime Janko, koje mu je za vaskršnje praznike postalo i kršteno, nakon što su se on i njegova supruga Ten San Me , sada Sofija, krstili u trebinjskom Sabornom hramu i tako budizam zamenili pravoslavljem.
- Čim sam došao zavolio sam ovaj grad. Kada sam upoznao čoveka koji mi je vodio knjige shvatio sam koliko su Srbi dobar i gostoljubiv narod. Po njegovoj kćerki Ivani dao sam ime i mom prvom detetu, a i firma mi se tako zove. On je bio i moj venčani, a sada je i kršteni kum- priča ovaj Kinez koji kaže da se odlučio da ode iz svoje zemlje ne zbog tako lošeg života koliko zbog želje za promenom.
- Sviđa mi se ime Janko -objašnjava Zao i prevodi da "KO" na kineskom znači pozdrav poput našeg "Zdravo".
- Do sada smo išli kod kumova na krsnu slavu, poštovali svece i slavili Božić. Od ove godine imam i svoju krsnu slavu Svetog Jovana Šangajskog, koga pravoslavna crkva obilježava 2. jula. Za Vaskrs smo farbali i jaja, a na prazničnoj svečanoj trpezi bila su srpska nacionalna jela, od kojih najviše volim mešano meso- priča Janko.
Najlepše ime
U izražavanju ljubavi prema najstarijoj kćerki, koja ima pet i po godina, prošle godine otišao je i korak dalje, pa je dečju obuću nazvao "Ivana" i tako stvorio svoj brend .
- Ivana mi je najlepše žensko ime. Pitali su me u fabrici u Kini kako ću nazvati patike i drugu obuću za decu. Nisam razmišaljao odmah sam rekao - Ivana.
Tri godine nakon dolaska u Trebinje Janko je doveo svoju devojku iz Kine, oženio se i ima troje dece, kćerke Ivanu i Irinu i sina Kajzija.
- Venčao sam se u Trebinju, svadba se nije razlikovala od srpske, a uskoro planiramo i crkveno venčanje. Odlučio sam da i decu krstim kada dođu u Trebinje, pošto su sada u Kini. Upisaću ih ovde u školu, kada za to dođe vreme- kaže Kinez koji najavljuje i da će , čim dobije državljanstvo BiH , podići kredit i kupiti stan u Trebinju...
Janko ima nekoliko trgovačkih radnji u gradu na Trebišnjici koje nazvao po svojim kćerkama Ivani i Irini, dok radnja u Sarajevu nosi ime njegovog sina Kajzija.
- Sarajevom nisam oduševljen kao Trebinjem i ovim narodom. Odavno se svugde gde dođem predstavljam kao Janko, a sada mi je to i kršteno ime.
Obuća na ceni
- Kad sam patike dovezao iz Kine u Rijeku, prilikom pretresa kontejnera u kojima je bila obuća carinici su se zaleteli, misleći da je riječ o nekoj popularnoj marki poput "Adidas" i "Najk". Kada su videli "Ivana" nisu ništa više pitali -kaže Janko i dodaje da otkada je došao u BiH nije imao imao problema sa carinom i inspekcijom.