| |
|
| Opšte diskusije Sve što imate zanimljivo da diskutujete, a ne spada u neki od već postavljenih foruma |
17.07.2007., 17:23
|
#1 (permalink)
|
|
General major
Registrovan: 05.02.2006.
|
Radne Akcije
Skoro sam bio zaprepashten kada sam gledao na TV-u ,kako jedna osoba tvrdi da se na omladinske radne akcije tjerao narod da ide. Ja lichno znam da sam ja molio i kumio roditelje da me puste, da nije bilo nikakvih prisiljavanja ,a kamoli kakvih sankcija ako ne odesh ili ako nisi bio. Zanima me da li je neko od nas mozda bio na ,nekadashnjim radnim akcijama i gdje. Ja sam lichno bio na jednoj '88. u Podgorici (tada Titogradu).
|
17.07.2007., 17:53
|
#2 (permalink)
|
|
Zastavnik prve klase
Registrovan: 18.04.2007.
|
Tema ti je super! Niko nije bio tjeran,svi su isli dobrovoljno kao i ja.Ja sam bila na "Samac-Sarajevo".Pravili smo prugu-" pored prve drugu",kako je bio moto akcije a to je bilo u Zepcu.Tada sam i prvi put cula hozu sa minareta,te sam se prepala,nisam znala sta je to.
U 4 ujutro smo ustajali-gimnastika,pa odlazak na trasu.To je bila i prva radna akcija,gdje su Lopare-Ugljevik ucestvovali.A to je bilo cini mi se `78.
Ako bi imala priliku da ponovo idem,ne bih isla,bez obzira na drugarstvo i druzenje.Po meni je to bila samo prevara naroda.
Pod okriljem"bratstva i jedinstva" omladina je besplatno ili bolje receno jevtino izgradjivala drzavu.Gdje to jos ima u svijetu da neko mjesec dana dobrovoljno dzabe rintaci?
|
|
|
17.07.2007., 18:08
|
#3 (permalink)
|
|
General major
|
Ma i ja nebih vishe ishao ,nema shanse. Bila je dovoljna jedna. Tada sam bio 7 razred ,jedva su me pustili da idem. Bilo je josh nas djechurlije. Poshumljavali smo neki krsh oko Podgorice, samo kamenje, a zege do 40 stepeni. 7 kg smrshao. Katastrofa, ali oporavak je bio branje breskvi, vishe u stomak nego u gajbu.
A parole su nam bile ubitachne:
Neno Djidji : ,,Jel to, koje to !,,
Svi: ,,Majevichani,,
Tako tri puta!
|
17.07.2007., 18:15
|
#4 (permalink)
|
|
Brigadni general
Registrovan: 26.09.2005.
|
Hahaha, ove price zvuce vrlo zanimljivo, iako ja nisam iz tog vremena. Slusala sam price mog djeda (koji je bio i odlikovan u tim akcijama) o radnim akcijama poslije II Svj. rata na Romaniji i cini mi se Banovicima. Imali su i dizanje zastave po citavoj proceduri, super zanimljive price. Tad su te akcije bile obaveza i nisu se lako mogle izbjeci.
|
17.07.2007., 18:20
|
#5 (permalink)
|
|
General major
|
E, Lijo to je bilo poslije rata. A nismo ni mi matori toliko...Ove nashe u skorije vrijeme nisu bile obavezne. Kao bio si veci frajer-ka, ako odesh na akciju. To je bila fora. Zastava se obavezno dizala u jutro, ali povecherja nije bilo, osim nas mladjih koji smo ,normalno ranije lijegali.
|
17.07.2007., 18:27
|
#6 (permalink)
|
|
Brigadni general
Registrovan: 26.09.2005.
|
Koliko vas je otprilike bilo na toj akciji ukupno, a koliko iz naseg kraja?
Koliko se ostajalo, po slobodnoj volji, ili ako se prijavis koliko si se unaprijed prijavio. Ajde nam malo sve to docaraj i ispricaj koji dozivljaj. Meni je zanimljiva tema.
|
17.07.2007., 18:44
|
#7 (permalink)
|
|
General major
|
Quote:
lisicetina
Koliko vas je otprilike bilo na toj akciji ukupno, a koliko iz naseg kraja?
Koliko se ostajalo, po slobodnoj volji, ili ako se prijavis koliko si se unaprijed prijavio. Ajde nam malo sve to docaraj i ispricaj koji dozivljaj. Meni je zanimljiva tema.
|
Pa u glavnom su svi bili iz Lopara i sa nashe opshtine. Mislim na tadasnju Opshtinu Lopare. Mada, ni danas mi nije jasno kako, al' bila su i dvojica ,,padobranaca,, iz Zivinica. Omladinska Brigada ,,Majevichki partizani,, je imala oko 50-tak brigadira. Ostajalo se oko mjesec ili 45 dana sad ne mogu da se sjetim tachno. Mogao si napustiti kad ti pozelish, obichno polovinom mjeseca kada dolazi posjeta roditelja mogla si s njima da se vratish. Na akciji, ovoj na kojoj sam ja bio bilo je vishe brigada. Obichno iz svake republike po jedna-dvije ,sve zavisi.
Sve brigade su bile smjeshtene, u tada rasformirani popravni dom (ili neka druga ustanova za prevaspitavanje) u Podgorici. Ako si gledala u americhkim filmovima one djechije kampove, e tako ti je i ovdje bilo od zezancija, pravljenja smicalica do ozbiljnih tucha. U glavnom mazanje kaladontom niko nije mogao izbjeci. Chitavu noc si budan i kad se u jutro probudish opet ,uspjeli da te namazu. Pored tih nestashluka imali smo i kulturnih dogadaja. Mi smo imali chast da nam jednu noc svira R.M.Tochak. Ludnica.
Postojali su i razne nastave i kursevi (da nisi dzabe bio)...
Sutra cu skenirati svoju diplomu da vidite shta sam ja zavrshio.... 
|
17.07.2007., 19:12
|
#8 (permalink)
|
|
General major
Registrovan: 11.02.2007.
|
Jako zanimljiv topic... vidis, ja sam bio daaaleeeekooo od rođenja, dok ste vi hodali po t.z. radnim akcijama, masala, al ste mi bili vrijedni  .
|
|
|
17.07.2007., 19:14
|
#9 (permalink)
|
|
General major
Registrovan: 21.01.2006.
|
To su vec bila sretnija vremena Mr. Majevica, kad se islo dobrovoljno. Ako se potrudis (a vjerujem da hoces) pronaci ces mnogo ljudi koji su morali da idu na "radne akcije"! Njihove price su ponekad stravicne! Bili su vise gladni nego siti, a morali su vecinom da potjeraju i volove ili konje bez kojih su se cesto vracali.
Ja sam se prijvljivao, ali su me redovno odbijali svrbilo ih moje porijeklo....jednostavno sam bio nepodoban ali sam zato redovno bio legitimisan od strane "narodne milicije" i kao dijete. Nisam je kriv sto sam se rodio sa biljegom na celu u obliku kokarde
|
|
|
17.07.2007., 19:24
|
#10 (permalink)
|
|
General major
Registrovan: 11.02.2007.
|
|
|
|
17.07.2007., 19:38
|
#11 (permalink)
|
|
General major
|
Stvarno ne znam kako je bilo nekada, mogu samo iz pricha da chujem, al' dok sam ja ishao nije bilo nikakvih problema ni prilikom prijave ni prilikom prijevremenog odlaska. Pa znam x ljudi koji nisu primljeni zbog nekih razloga. Al' vjeruj da je bilo sa mnom i tih chiji su djedovi bili, na tada ,,drugoj strani,,.
Jesil' se prijavljivao za Loparsku brigadu ili neku drugu? Mozda su oni kod kojih si se prijavljivao imali neki pik na tebe. Ko zna?
Chovjeche ,ovo za legitimisanje, nisam znao...
|
17.07.2007., 20:03
|
#12 (permalink)
|
|
General major
Registrovan: 21.01.2006.
|
Quote:
Originally Posted by Mr. Majevica
Chovjeche ,ovo za legitimisanje, nisam znao...
|
Chovjeche, mnogi neznaju kako je bilo nekad? Opet ponavljam da je 80-tih bilo kud i kamo bolje, ali ja nisam mogao otici ni te 88-me! Ko ih jebe, nije mi ni zao, i onako sam se prijavio iz inata.....jer sam bas te godine pravio plan i program o VELIKOJ SRBIJI.
|
|
|
17.07.2007., 20:18
|
#13 (permalink)
|
|
General major
|
To Japanac. Svaka chast , svidja mi se program ,,Karlovac-Karlobag-Virovitica,,. Nisam znao da je tvoj. I ja sam malo radio na njemu... 
|
18.07.2007., 21:02
|
#14 (permalink)
|
|
General major
|
Evo kao shto obecam ,tako i uradim:
Moja diploma:
Znachka:
Bedz: 
|
11.08.2007., 21:14
|
#15 (permalink)
|
|
General major
|
Evo jedna fotografija sa neke od radnih akcija koju iskopah u svojoj arhivi :
-vjerovatno fotografisano pochetkom 80-tih godina???
|
11.08.2007., 21:27
|
#16 (permalink)
|
|
General major
Registrovan: 16.11.2003.
|
Letenka 1981
ps.Ko je na slici sa Pajickom? Aco Milovanovic?
|
|
|
11.08.2007., 21:31
|
#17 (permalink)
|
|
General major
|
Jeste, to je Aco Milovanovic.
Hvala, ne bih znao da ti nisi rekla gdje je ovo fotografisano. Imam fotku, a ne znam odakle mi??? Letenka - gdje je to?
|
11.08.2007., 21:38
|
#18 (permalink)
|
|
General major
|
Letenka, Fruska Gora.
Slika, moze biti da je upravo sa te akcije, znak na majicama mi je poznat.
|
|
|
11.08.2007., 21:43
|
#19 (permalink)
|
|
General major
|
Znachi komshiluk.
A ove majice smo nosili i mi '88. to je bila standardna majica brigade...
|
11.08.2007., 21:57
|
#20 (permalink)
|
|
General major
|
Mr. Majevice, davno bilo  moguce to sa znakom, medjutim mislim da je bilo i drugih majica, sa drugim znakom, a te su bile ono 'paradne'.
|
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|