| |
|
| Opšte diskusije Sve što imate zanimljivo da diskutujete, a ne spada u neki od već postavljenih foruma |
24.01.2007., 22:20
|
#21 (permalink)
|
|
Pukovnik
Registrovan: 20.11.2003.
Godina: 38
|
Quote:
Originally Posted by Plavusa
A ti se kao svrstavas u tu kategoriju? 
|
A jel to ti malcice sumnjas...  
pa nisam ja Bona smotan na svim poljima...
moralo se i meni u necemu posrecit... 
|
24.01.2007., 22:23
|
#22 (permalink)
|
|
Porucnik
Registrovan: 17.10.2006.
|
moralo se, moralo, samo je pitanje i dali se...? 
|
24.01.2007., 22:28
|
#23 (permalink)
|
|
Pukovnik
Registrovan: 15.05.2005.
|
Pa ja nisam ni primijetio da Plavusa ima revolucionaran potpis....
stvarno i jest tako.. 
|
24.01.2007., 22:29
|
#24 (permalink)
|
|
Pukovnik
|
Quote:
moralo se, moralo, samo je pitanje i dali se...? 
|
Dobro ... eto... nije, priznajem, salio sam se... zadovoljna ?? 
|
24.01.2007., 22:35
|
#25 (permalink)
|
|
Porucnik
|
Quote:
Originally Posted by Razum6
Pa ja nisam ni primijetio da Plavusa ima revolucionaran potpis....
stvarno i jest tako.. 
|
Jes, ma pogledaj Mitcha kako je potrc'o podmetat: kao da se prepozno u mom sigu  (majke mi, nije mi bila namjera....  )
|
25.01.2007., 02:32
|
#26 (permalink)
|
|
Brigadni general
Registrovan: 24.11.2002.
Godina: 26
|
ah ... ta dijaspora 
|
|
25.01.2007., 11:53
|
#27 (permalink)
|
|
General potpukovnik
Registrovan: 17.05.2003.
|
Quote:
Originally Posted by Basha
Navescu ti jedan primjer koji se odnosi na Njemacku. Moja rodica je otisla odavde i upisana u treci razred osnovne tamo, znaci nije znala jezik i onda je trudom i pomocu roditelja koji su je savjetovali kako da uci bila najbolji djak u razredu i na kraju su joj ponudili cak da preskoci jedan razred.
Pa nije moguce da su sva nasa djeca koja su tamo glupa pa ne mogu da imaju dobar prosjek i zavrse nesto vise.
Mislim da se varas kad kazes da ja podcejnjujem kuvare i frizere, nije tacno Stranac samo mislim i znam da bi nasoj djeci bio bolji zivot i da ostanu tamo a zavrse nesto vise od nekog zanata jer je ogromna razlika u parama. Ne kazem da nema izuzetaka, ali samim tim mi sami ostavljamo takve utiske u inostranstvu a ne ovakvim misljenjima kao sto je moje postupci su presudni a ne misljenja.
Imaju takvi uslovi i kod nas samo sto se zovu prijemni ispit, mislim nemoj gledat samo na Lopare, nego sire. Ako ne prodjes na prijemnom ispitu ne mozes upisat to sto oces. Evo ja sam otiso iz Lopara, posle 8 (ratnog) razreda u kome sam vise vremena provodio u podrumu nego u skoli sa znanjem vrijednim nule, u Novi Sad i da nisam polozio prijemni ne bi upisao ono sto 'ocu. Isto je to sve.
|
Nije isto.
Od kantona do kantona se zakoni o skolstvu razlikuju. Istina ovdje postoji velika mogucnost solovanja za odrasle ali to kosta.
Opisacu ti kako funkcionise skolsko sistem u kantonu u kome ja zivim.
Sva djeca, osim onih koji su zaostali u razvoju pohadjaju primarnu, osnovnu skolu, do petog razreda.
U petom razredu se vrsi selekcija, na osnovu subjektivnog ili objektivnog misljenja ucitelja i ucenici se razvrstavaju u tri kategorije.
BEC - od Bezirk - okrug
SEK - od Sekundar
REAL
U prvu kategoriju spadaju najbolji ucenici i vrata su im otvorena za gimnaziju ili zanimanje koje izaberu.
U drugu kategoriju spadaju nesto manje dobri ucenici i vrata su im otvorena za nesto bolje zanate, informaticar, ekonomist itd.
U zadnju kategoriju spadaju ucenici sa srednjim i dovoljnim uspijehom i posle zavrsene skole mogu da se upisu za zanate: zidar, tesar, frizer,
Sad koliko ja poznajem nase ljude ovdje, vecina nase djece zavrsava Real, a mi iako podcjenjujemo svajcarsko skolstvo najcesce ne cinimo nista da nam djeca predju u SEK ili BEC (postoje mogucnosti ali se gubi godina).
Obicno je ljudima cilj da djeca sto prije pocnu da zaradjuju pa ih prepustaju matici koja ih nosi.
Jos nesto, ovdje se disciplina i radne navike vrednuju ponekad vise nego znanje i kreativnost.
Mi smo temperamentan narod, djeca su nam zive prirode pa cesto zbog svoje zivosti padnu u manju kategoriju.
|
|
|
25.01.2007., 12:37
|
#28 (permalink)
|
|
Pukovnik
Registrovan: 28.07.2004.
|
Stranc potpisujem sve sto si rekao, narocito ovaj zadnji pasus...
|
|
|
26.01.2007., 00:23
|
#29 (permalink)
|
|
Desetar
|
Quote:
Originally Posted by Stranac
Nije isto.
Od kantona do kantona se zakoni o skolstvu razlikuju. Istina ovdje postoji velika mogucnost solovanja za odrasle ali to kosta.
Opisacu ti kako funkcionise skolsko sistem u kantonu u kome ja zivim.
Sva djeca, osim onih koji su zaostali u razvoju pohadjaju primarnu, osnovnu skolu, do petog razreda.
U petom razredu se vrsi selekcija, na osnovu subjektivnog ili objektivnog misljenja ucitelja i ucenici se razvrstavaju u tri kategorije.
BEC - od Bezirk - okrug
SEK - od Sekundar
REAL
U prvu kategoriju spadaju najbolji ucenici i vrata su im otvorena za gimnaziju ili zanimanje koje izaberu.
U drugu kategoriju spadaju nesto manje dobri ucenici i vrata su im otvorena za nesto bolje zanate, informaticar, ekonomist itd.
U zadnju kategoriju spadaju ucenici sa srednjim i dovoljnim uspijehom i posle zavrsene skole mogu da se upisu za zanate: zidar, tesar, frizer,
Sad koliko ja poznajem nase ljude ovdje, vecina nase djece zavrsava Real, a mi iako podcjenjujemo svajcarsko skolstvo najcesce ne cinimo nista da nam djeca predju u SEK ili BEC (postoje mogucnosti ali se gubi godina).
Obicno je ljudima cilj da djeca sto prije pocnu da zaradjuju pa ih prepustaju matici koja ih nosi.
Jos nesto, ovdje se disciplina i radne navike vrednuju ponekad vise nego znanje i kreativnost.
Mi smo temperamentan narod, djeca su nam zive prirode pa cesto zbog svoje zivosti padnu u manju kategoriju.
|
Sve ima svoje prednosti i mane, recimo tamo djeca mogu da uce pet godina pa nekad i da uce losije a nekad bolje i na kraju petog ih opredjeljuju za sta ucitelji misle da su najbolji a u toku tih pret godina ako ti je stalo ucices. A recimo kod nas nemas takve mogucnosti nego imas prijemni i ako recimo nisi polozio tebi propada sansa da upises to sto hoces i gotovo, doduse ima kao i drugi rok za prijemni al tu se popunjavaju rupe u razredima gdje fale ucenici. Znaci ovde imas jednu sansu a tamo 5 godina.
Sto se tice cijena skolstva i kod nas svi teze zapadnom rezimu, bukvalno je pocelo sve da se placa.
Mi smo lijen narod i nemamo bas neke radne navike, ali smo kreativniji nego svajcarci.
|
|
|
26.01.2007., 11:45
|
#30 (permalink)
|
|
General potpukovnik
|
Quote:
Originally Posted by Basha
Sve ima svoje prednosti i mane, recimo tamo djeca mogu da uce pet godina pa nekad i da uce losije a nekad bolje i na kraju petog ih opredjeljuju za sta ucitelji misle da su najbolji a u toku tih pret godina ako ti je stalo ucices. A recimo kod nas nemas takve mogucnosti nego imas prijemni i ako recimo nisi polozio tebi propada sansa da upises to sto hoces i gotovo, doduse ima kao i drugi rok za prijemni al tu se popunjavaju rupe u razredima gdje fale ucenici. Znaci ovde imas jednu sansu a tamo 5 godina.
Sto se tice cijena skolstva i kod nas svi teze zapadnom rezimu, bukvalno je pocelo sve da se placa.
Mi smo lijen narod i nemamo bas neke radne navike, ali smo kreativniji nego svajcarci.
|
O kakvoj ti sansi pricas?
Sta mislis da te je neko na kraju petog razreda kvalivikovao kao nekog ko ce iduce godine uciti samo: Matematiku, maternji jezik, strani jezik i fizicko samo zato sto si bio zivo dijete, bez obzira na dobre ocjene?
|
|
|
26.01.2007., 11:48
|
#31 (permalink)
|
|
Porucnik
|
Stranac, mislim da si pogresno shvatio Bashu. (?) Cini mi se da je pokusao rec da ucitelji nekada prema svojoj procjeni tvoga znanja odluce u cemu ces biti najbolji i tamo te usmjere.....Jel to bilo to, Basha?
|
26.01.2007., 11:54
|
#32 (permalink)
|
|
General potpukovnik
|
Quote:
Stranac, mislim da si pogresno shvatio Bashu. (?) Cini mi se da je pokusao rec da ucitelji nekada prema svojoj procjeni tvoga znanja odluce u cemu ces biti najbolji i tamo te usmjere.....Jel to bilo to, Basha?
|
U tome i jste problem, da su mene ovdje usmjeravali ja bih bio smjesten u slj klasu. Do petog razreda sam se tuako u prosjeku jednom dnevno, ne samo ja nego i vecina djecaka mog uzrasta. Da ne pricam o tome da smo kasnili na casove zbog klikera. Donosili gustere u ucionice itd. Iako je svjacarski skolski sistem ono sto im omogucava red, ne smatram ga pravednim.
|
|
|
26.01.2007., 12:04
|
#33 (permalink)
|
|
Porucnik
|
Quote:
U tome i jste problem, da su mene ovdje usmjeravali ja bih bio smjesten u slj klasu. Do petog razreda sam se tuako u prosjeku jednom dnevno, ne samo ja nego i vecina djecaka mog uzrasta. Da ne pricam o tome da smo kasnili na casove zbog klikera. Donosili gustere u ucionice itd. Iako je svjacarski skolski sistem ono sto im omogucava red, ne smatram ga pravednim.
|
Ali ne procjenjuje se tvoje znanje prema uzorku ponasanja u drustvu. Cesto vrlo inteligentni ljudi imaju nama cudna ponasanja........ ? Mislis da bi ucitelji djake procjenjivali samo prema tucnjavi i klikerima?
Pretpostavljam da Einstein nije znao ni jaja skuvat 
|
26.01.2007., 12:56
|
#34 (permalink)
|
|
Administrator
Registrovan: 13.09.2003.
Godina: 24
|
heh, mog rodjaka su zamalo prebacili u "klasu" sa zaostalom djecom, a sve zbog toga jer je pravio pi*darije okolo sa jos jednim klincem s brdovitog Balkana, a daleko od toga da je "glup". svajcarcima je to nenormalno ponasanje, nema sprdnje i zezanja... dzaba ti ako si genije, moras da budes fin i sjedis mirno u klupi, inace - "sut karta" (takav utisak sam bar ja stekao)
|
|
|
26.01.2007., 18:17
|
#35 (permalink)
|
|
General potpukovnik
|
Quote:
Ali ne procjenjuje se tvoje znanje prema uzorku ponasanja u drustvu. Cesto vrlo inteligentni ljudi imaju nama cudna ponasanja........ ? Mislis da bi ucitelji djake procjenjivali samo prema tucnjavi i klikerima?
Pretpostavljam da Einstein nije znao ni jaja skuvat 
|
E pa drag amoja ovdje mozes da budes Tesla ako nisi discilinovana vrata su ti zatvorena.
|
|
|
26.01.2007., 21:26
|
#36 (permalink)
|
|
Porucnik
|
Quote:
E pa drag amoja ovdje mozes da budes Tesla ako nisi discilinovana vrata su ti zatvorena.
|
a onda jezi ga... vjerojatno je to jos jedan od razloga sto ih smatramo hladnim i bezosjecajnim ljudima (bukovito) <_<
|
27.01.2007., 00:29
|
#37 (permalink)
|
|
General potpukovnik
|
[quote=Plavusa;58770]a onda jezi ga... vjerojatno je to jos jedan od razloga sto ih smatramo hladnim i bezosjecajnim ljudima (bukovito)
|
|
|
27.01.2007., 06:30
|
#38 (permalink)
|
|
Desetar
|
Quote:
O kakvoj ti sansi pricas?
Sta mislis da te je neko na kraju petog razreda kvalivikovao kao nekog ko ce iduce godine uciti samo: Matematiku, maternji jezik, strani jezik i fizicko samo zato sto si bio zivo dijete, bez obzira na dobre ocjene?
|
Ne kontas ti mene o cemu ja pisem. Govorim ti da ja recimo ocu da se trudim u osnovnoj skoli i da ucim pa cu moc upisat ono sto ocu tamo u svici je tako jer je olaksano kroz skolovanje, a ovde i ako se potrudim veoma lako mogu okinut na ispitu a tam imas pet godina da se dokazes.
(Kod nas)Evo primjer idem osam razreda u osnovnu i ocu da upisem elektro - tehnicku skolu. Imam prijemni ispit u seprembru, ja pocinjem da ucim u junu. I taj dan kad budem trebo ici na ispit ja prespavam i usro sam stvar, nisam upiso ono sto ocu
(U svici) Idem pet razreda u osnovnu, ucim dobro jer ocu da upisem recimo matematiku, i mogu prespavat 10 dana al ako cu bit marljiv i ucit i dokazat nastavnicima da ja matematiku znam oni ce meni opet dat sansu da to nastavim posle petog.
Quote:
|
Jel oces da kazes da ti to MORAS ic sto ti oni kazu, jel ne postoji nacin da i ako ti kazu taj izbor da promjenis nesto. Koliko ja znam to su predlozi a oni tebe ne primoravaju da ides samo na te smjerove?
Quote:
|
Interesuje me jel profesor tebe samo usmjerava ili djak mora ici ono sta profesor kaze?
Last edited by Basha : 27.01.2007. at 06:40.
|
|
|
27.01.2007., 20:57
|
#39 (permalink)
|
|
Potporucnik
Registrovan: 04.11.2005.
|
Quote:
1197)
svjetlana
Datum:
Nedjelja, 21. Januar 2007 16:30
pozdrav za sve loparske muske seronje,dolazim vam na ferije u arrilu,pa se spremite da osvajate vizu............
>
|
Ako je autor ovog upisa u knjigu zaista ova dama gore navedena svaka joj cast na duhovitost,a ako je neko ko se samo potpisao tako opet mu hvala slatko sam se nasmijao.
|
27.01.2007., 21:09
|
#40 (permalink)
|
|
Pukovnik
|
Quote:
Originally Posted by Slavex
Ako je autor ovog upisa u knjigu zaista ova dama gore navedena svaka joj cast na duhovitost,a ako je neko ko se samo potpisao tako opet mu hvala slatko sam se nasmijao.
|
Ovako ne pise jedna dama, Slavex a, duhovita je taman koliko je "pametna"!
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|