| |
|
| Opšte diskusije Sve što imate zanimljivo da diskutujete, a ne spada u neki od već postavljenih foruma |
26.01.2007., 09:21
|
#41 (permalink)
|
|
Banovan
Registrovan: 26.04.2006.
Godina: 32
|
Međunarodna galerija ˝Ismet Mujezinović˝
- 26.01.2007. u 19 sati-
Koncert trija “Sine Nomine”
Koncertom trija "Sine Nomine", koji će se održati 26. januara 2007. godine u 19 sati, u Međunarodnoj galeriji "Ismet Mujezinović" u Tuzli, a u saradnji s Narodnim pozorištem u Tuzli, zvanično će biti otvorena ovogodišnja sezona kulturnih programa Goethe Instituta Bosne i Hercegovine.
Mladi njemački trio "Sine Nomine" oformljen je u jesen 2004. godine sa svrhom učešća na saveznom takmičenju Omladina muzicira 2005 (Jugend musiziert 2005). Muzičari koji sačinjavaju ovaj trio već su ranije sarađivali zahvaljujući zajedničkom radu u oblasti kamerne muzike i angažmanu u Državnom omladinskom orkestru NRW.
Sa kompozicijom Vox balaenae Georgea Crumba odlučili su da osvoje područje nove muzike. U okviru Kursa kamerne muzike Krickenbecker 2005, trio je imao priliku da sarađuje sa prof. Paulom Leenhoutsom, prof. Andreom Sebaldom i prof. Michaelom Faustom, kao i sa Johnom Haysom i Ewom Dworatzek. Njihov rad je nagrađen prvom nagradom ovog saveznog takmičenja, koncertom u Kelnskoj filharmoniji i specijalnom nagradom Njemačke fondacije Musikleben.
Zadovoljstvo koje proizlazi iz zajedničkog muziciranja i uspjeh njihovog rada naveli su ih da osnuju ansambl "Sine Nomine" i prošire svoj repertoar. Trio sačinjavaju pijanistkinja Karolina Trojok (22), čelist Hendrik Blumenroth (20) i flautistkinja Svenja Borgstadt (18).
Na koncertu u Tuzli trio će izvesti kompozicije Johanna Wilhelma Wilmsa, Carl Marie von Webera i Bohuslava Martinua.
(K.R.-Oslobodjenje)
------------------------------------------------------------------------
U krugu tuzlanskog „Komunalca“
Radnik u slivniku našao
dvije eksplozivne naprave
U krugu preduzeća „Komunalac“ u tuzlanskoj ulici 4. jula prekjučer je radnik prilikom iscrpavanja vode iz slivnika primijetio dvije eksplozivne naprave. Na mjesto pronalaska naprava došli su policajci i pripadnici kontradiverzione zaštite, koji su odnijeli eksplozivna sredstva i predali ih u Policijsku stanicu u Tuzli. Za sada nema informacija kako su ubojita sredstva završila na ovom mjestu.
(Avaz)
|
|
|
28.01.2007., 13:58
|
#42 (permalink)
|
|
Banovan
|
vec sam ranije pisao o mladom poligloti iz tuzle, muhamedu mesicu.... evo sta o njemu pisu hrvatski portal javno.com i nova tv...
ČUDO IZ TUZLE
Bosanac od 22 godine govori 26 jezika
Kad sam imao pet godina bojao sam se pogleda meduze o kojoj sam pročitao u knjizi iz klasične Grčke za studente anglistike.
Piše: Tatjana Ljubić
Muhamed Mešić, momak iz Tuzle, ima samo 22 godine, a govori 26 jezika. I to: engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski, baskijski, portugalski, nizozemski, velški, islandski, norveški, švedski, finski, estonski, slovački, češki, mađarski, bugarski, albanski, japanski, hebrejski, jidiš, irski, arapski i svahili. Sporazumijeva se na još nekoliko njih – poljskom, grčkom, turskom, aramejskom i hindu. Ne računajući, naravno, domaće jezike.
- Jezik naučim za par tjedana, a onda treba par mjeseci, ako ne i cijeli život, da se jezik doista i "nauči". Treba ga pričati, slušati i u njemu uživati. Mislim da "naučiti jezik" ne znači tek završiti tečaj uz pomoć knjige, potom ostaviti knjigu sa strane i znati jezik – kaže Muhamed.
Sa pet godina čitao fakultetsko štivo na engleskom
Učenje jezika počelo je, valjda, čim je Muhamed naučio govoriti, a sa pet godina već je čitao klasične grčke priče. Na engleskom.
- Kada sam imao pet godina, otišao sam u spavaću sobu mojih roditelja i htio spavati s njima u krevetu, jer sam se bojao meduze i njezinih pogleda, o kojoj sam pročitao u knjizi kratkih priča iz klasične Grčke za studente anglistike. Na engleskom! – ispričao je Muhamed.
Sa 16 i pol godina Muhamed je postao savjetnik gradonačelnika Tuzle. Vjerojatno, najmlađi u svijetu.
- Načelnik općine Tuzla, Jasmin Imamović, pozvao me da budem njegov savjetnik, vođen idejom da "nitko nije pametan kao svi". Jako mi se svidjela takva postavka stvari. Osjećao sam se privilegirano, ali i u položaju da nešto napravim za svoj grad, za svoje sugrađane, za svoju zemlju. Danas je, kaže Muhamed, Tuzla grad centar u kojeg se dolazi, a ne periferija iz koje se odlazi.
S deset godina bio je književni kritičar
Tuzlanski načelnik, Jasmin Imamović, upoznao je Muhameda dok je još bio mali dječak. Tada ga je prvi put uspio šokirati.
- Upoznao sam ga kad je imao deset godina. Njegove roditelje zamolio sam da pročitaju jednu knjigu koju sam napisao. Kada sam došao kod njih, rekli su – najvažnije je što Muhamed misli. Ja sam pogledao to dijete, štipnuo ga po obrazu i pitao, onako kao što se dijete pita – a jesi li i ti pročitao knjigu? Na moje ogromno zaprepaštenje, desetogodišnji Muhamed je počeo pričati jezikom književnog kritičara, čak je rekao "u jednom trenutku uplašio sam se da ćete zapasti u patetiku, ali ste se u ovoj rečenici uspješno iz toga izvadili". Bio sam šokiran! – rekao nam je Imamović.
- On je sigurno pametniji od mene, zato sam ga i pozvao za savjetnika. Radili smo skupa na politici mladih i međunarodnoj suradnji. I danas smo u sjajnim odnosima – rekao nam je načelnik i ispričao još jednu anegdotu.
U tjedan dana naučio mađarski
- Kada je imao nekih sedam godina, sa roditeljima je otišao u Budimpeštu. Oni su tamo bili tjedan dana poslovno. Kada su se odjavljivali iz hotela, ispao je neki problem, a recepcionar nije govorio ni jedan drugi jezik osim mađarskog. Na zaprepaštenje roditelja, Muhamed je na tečnom mađarskom riješio stvar sa recepcionarom. On je u tjedan dana naučio taj jezik!
Tuzla je fenomen – svi smo se uvijek podržavali
Muhamed je na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu predstavljao cijelu Jugoistočnu Europu.
Trenutno je u Beču, gdje je magistrirao pravo. Radi za nekoliko institucija u Beču, Londonu i Sarajevu, i bavi se aktivnostima od istraživanja u oblasti ljudskih prva do rada na projektima razvitka kreativne industrije u tranzicijskim ekonomijama i zemljama u razvitku, uključujući i zemlje poput Hrvatske i BiH.
meni osobno ovo je najljepse sto je izjavio... nije da se hvalim, ali pravi tuzlak uvijek ce ovako reci... no, procitajte...
Smatra da je jedan od najvažnijih razloga njegovog uspjeha podrška okoline koja je hrabrila svaki novi korak.
- Isto vrijedi i za vršnjake. Ne znam je li to neki tuzlanski fenomen, ali uvijek smo se međusobno podržavali više negoli međusobno utrkivali za uspjehom. Tuzla je inače već godinama grad svjetskih i europskih prvaka u matematici, karateu, akrobatskom rock and rollu i čemu već ne, i to ima svakako veze i s atmosferom u sredini.
( javno.com)
|
|
|
29.01.2007., 07:40
|
#43 (permalink)
|
|
Pukovnik
Registrovan: 20.08.2005.
Godina: 40
|
Quote:
Originally Posted by I STA CEMO SAD
kad vec navracam na ovaj forum da imam i neku temu koju cu uredjivati...
u duhu dobrosusjedskih odnosa, u ovoj temi cu postirati neke vijesti, zanimljivosti, dogadjanja i slicno, vezano za tuzlu i regiju...
ako koga zanima, navracajte i komentirajte..
pozdrav
|
Odlično a bilo bi još bolje da navratiš i u Modran sa istim ciljem i temom-

|
|
29.01.2007., 09:43
|
#44 (permalink)
|
|
Banovan
|
Quote:
Originally Posted by avram
Odlično a bilo bi još bolje da navratiš i u Modran sa istim ciljem i temom-
|
navratio bih ja ali moram biti iskren po tom pitanju...
lopare su mi malo blize, a i na ovom forumu je i vise kvalitetnih sugovornika... mislim nije da se ja i ovdje ne potkacim sa nekim, ali ovdje ti makar ljudi obrazloze svoj stav i daju ti materijal za dalju diskusiju, a kod tebe od onih tipusa kao sto je redimontenegro, mrk vuk i nermin ne mozes nista progovoriti a da me ne docekaju sa jedne strane kao agresora a sa druge kao domaceg izdajnika...
jeb'ga, ovdje je prijatnija klima...
|
|
|
29.01.2007., 10:10
|
#45 (permalink)
|
|
Potporucnik
Registrovan: 04.11.2005.
|
Quote:
navratio bih ja ali moram biti iskren po tom pitanju...
, a kod tebe od onih tipusa kao sto je redimontenegro, mrk vuk i nermin ne mozes nista progovoriti a da me ne docekaju sa jedne strane kao agresora a sa druge kao domaceg izdajnika...
jeb'ga, ovdje je prijatnija klima...
|
Ovo je dobra konstatacija,ha ha ha...
|
29.01.2007., 17:45
|
#46 (permalink)
|
|
General potpukovnik
Registrovan: 16.06.2004.
|
TUZLA postaje grad
Tuzla od sutra grad
TUZLA - Na sutrašnjoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla trebala bi biti donesena odluka o proglašenju Tuzle u teritorijalnom i administrativnom smislu gradom Tuzla.
Kako navode iz Općine, Tuzla realno jeste grad sa svim atributima, iako je i dalje administrativno u statusu općine.
Prema posljednim procjenama Tuzla ima više od 150.000 stanovnika od čega je oko 100.000 naseljeno u takozvanom urbanom dijelu općine. Tuzla je administrativno i središte Tuzlanske županije.
Odluka o proglašenju Tuzle gradom bit će utvrđena u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi u Federaciji BiH.
Odlukom o proglašenju budući grad Tuzla obuhvaćat će područje dosadašnje općine. U sastav grada ulazit će 40 mjesnih zajednica. U odluci se navodi da će grad preuzeti zastavu, amblem i druga obilježja Općine Tuzla.
29.1.2007.
Pincom.info / Fena
Gdje smo mi a gdje su oni.Lopare grad a Tuzla ce tek da bude. 
|
|
|
29.01.2007., 21:35
|
#47 (permalink)
|
|
Major
Registrovan: 23.11.2006.
|
Hiljade Bosanaca odlazi u Irak ?!
Sunday, 28 January 2007
TUZLA - U prvim danima 2007. godine prava groznica zahvatila je tuzlansku regiju: iz povjerljivoga izvora bliskog Veleposlanstvu SAD-a u BiH procurila je informacija da je Američkoj vojsci za potrebe servisiranja vojnih operacija u Iraku neophodno novih 4.000 radnika iz Bosne i Hercegovine.
Nakon što se ispostavilo da je informacija zaista utemeljena na ozbiljnom planu proširenja vojne efektive koju je administracija Georgea W. Busha već zatražila od Kongresa SAD kako bi u Iraku bilo angažirano novih 20.000 vojnika, kako piše Slobodna Bosna, tisuće ljudi u tuzlanskoj regiji krenulo je u prikupljanje dokumentacije neophodne za “aplikaciju”.
Puni autobusi aplikanata za rad u rizičnim područjima Iraka prošlog tjedna iz Tuzle, Lukavca, Živinica i Kalesije, krenuli su prema Sarajevu, gdje se u u hotelu Holiday Inn obavljaju razgovori sa predstavnicima američke kompanije KBR.
Iako je svakodnevno pred hotelom u redovima više stotina ljudi, razgovore obavi jedva desetak osoba, koje ulazak u ured KBR smatraju svojevrsnom lutrijom.
Slobodna Bosna piše kako se procjenjuje da je u ovom trenutku na raznim poslovima u Iraku i Afganistanu već angažirano, upravo iz ove regije, te u manjem broju iz Sarajeva i Zenice, oko 4.000 ljudi. U proteklih četiri godine Bosanci su se pokazali kao dobri i odgovorni radnici. Ni jedan Bosanac nije napravio ozbiljniji izgred koji bi ga koštao otpuštanja ili protjerivanja.
Upravo zbog ove činjenice Amerikanci se i odlučuju ponovno angažirat bosanskohercegovačku radnu snagu. Osim toga Amerikancima je iznimno važno da u svom sastavu imaju što veći broj muslimana kako bi i na taj način neutralizirali tezu o američkoj antimuslimanskoj intervenciji u Iraku.
Sigurnost onih koji odlaze iz BiH niko ne preuzima na sebe. Naprotiv, svi potpisuju ugovor da ukoliko se bilo što desi tijekom njihovoga angažmana, Američka vojska nema nikakvu obavezu niti plaća odštetu.
Ipak, kada je prošle godine u Bagdadu preminuo Juso Sinanović iz Đurđevika kod Živinica, KBR je navodno isplatio 50.000 dolara njegovoj obitelji.
Slobodna Bosna navodi kako u ugovoru također stoji da tijelo koje bude dovezeno u BiH obitelj nema pravo vidjeti. Ono se nalazi u čeličnom blindiranom kovčegu. I pored ove klauzule, veliki broj Bosanaca bespogovorno pristaje da potpiše ugovor na jednu, odnosno dvije godine.
Pincom.info
Last edited by Prle : 29.01.2007. at 21:40.
|
|
|
09.02.2007., 11:36
|
#48 (permalink)
|
|
Banovan
|
Narodna i univerzitetska biblioteka
ponedjeljak, 12.02.2007. u 19 sati
Sjećanje na književnika Radovana Jovanovića
Prije nekoliko dana Fatmir Alispahić je na Tuzlarijama objavio inicijativu o priređivanju skupa posvećenog tuzlanskom književniku Radovanu Jovanoviću, u povodu 70. godišnjice njegove smrti, koja pada 11. februara.
-----------------------------------------------------------------------
|
|
|
15.02.2007., 16:22
|
#49 (permalink)
|
|
Banovan
|
BKC - 20.00
Izbor sportiste 2006.godine Tuzlanskog kantona
Ulaz besplatan
 Večeras sa početkom u 20.00, u prostorijama BKC-a, održat će se 47. po redu izbor sportiste godine Tuzlanskog kantona u sedam sportskih disciplina. Organizator je Sportski Savez općine Tuzla, pokrovitelj je Općina Tuzla a glavni sponzor mesna industrija "Menprom" iz Gornje Tuzle. Izvršni producent je TV Tuzla. Ulaz je besplatan.
S.M. -Tuzlarije
-----------------------------------------------------------------------------------
15.02.2007. u 10:30
Netko Sinanović iz Bara (CG) traži majku i braću
Pogledajte, možda možete da pomognete
Na adresu Tuzlarija stigao je mail sa molbom da ga objavimo.
To i činimo u želji da beskućnik iz Bara (CG), Netko Sinanović, nađe majku i braću iz Tuzle s kojima je izgubio kontakt početkom rata u Bosni i Hercegovini.
15.02.2007. u 06:29
Dani komedije u Bijeljini
„Državni lopov“ kritizira sistem
Glumci Narodnog pozorišta iz Tuzle Nenad Tomić, Milenko Iliktarević i Rešad Baršić do suza su nasmijali bijeljinsku publiku u svevremenoj priči Fadila Hadžića „Državni lopov“, odigranoj preksinoć u Domu omladine, a u okviru pozorišne smotre Dani komedije. - Naš poznati glumac Tomislav Krstić 1996. godine je napravio ovovremenu adaptaciju Hadžićevog komada baziranog na doziranoj kritici sistema. Tako smo i mi u 200 izvedbi nastavili aktuelne događaje i ličnosti podvrgavali nekoj vrsti kritike, pretvarajući sve to u ironiju, koju publika fenomenalno prihvata - rekao je Tomić.
E. M. Tuzla info
-----------------------------------------------------------------------------------
Turistička zajednica TK na sajmu u Minhenu
Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, nakon uspješnog nastupa na sajmu Vlašić Expo Tours-zimski dani na Vlašiću, nastavila je kampanju promovisanja turističkih destinacija TK na najvećim evropskim sajmovima turizma. Prvi je sajam turizma u Minhenu, koji je počeo danas 14.02., a trajat će do 18. februara. Nakon toga slijedi sajam turizma u Berlinu.
Šefik Begić, poslanik SDA, tvrdi
Ministarske fotelje u TK kupuju se za 50.000 KM
Šefik Begić, poslanik SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona, neće podržati sastav Vlade TK koji je predložio mandatar Enes Mujić jer, kako tvrdi, ima pouzdane informacije da su pojedina ministarska mjesta kupljena za određene ljude. O imenima za sada ne želi govoriti, ali dodaje da je spreman sa skupštinske govornice otkriti sve detalje ovih zakulisnih igara
----------------koja je ovo banda-----------------------------------------------
|
|
|
20.02.2007., 09:57
|
#50 (permalink)
|
|
Banovan
|
Čestitke reditelju
Premijera predstave „Hanka“ Sulejmana Kupusovića
Strast i razigranost studenata na sceni tuzlanskog pozorišta
Kupusović je dobro manevrirao malom tuzlanskom scenom, jedva dostatnoj studentima koji su, tumačeći svoje prve male ili velike uloge, igrali kao da im je to najvažniji projekt u životu. Stoga ih valja sve spomenuti. Njihova imena su: Boris Balta, Šaban Mujkanović, Nikolina Baškarad, Ivana Perkunić, Sanela Babić, Sanja Dodig, Ivana Petrović, Vesna Kurtović, Fatima Džaferović, Enver Hasić, Dalibor Brkić, Siniša Udovičić, Edis Žilić, Matej Baškarad i Adnan Mujkić.
Tuzla info
Kantonalna privredna komora Tuzla
Formirana Grupacija agronoma
U okviru Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla, danas je formirana još jedna grupacija. Riječ je o Grupaciji agronoma koja, u aktuelnom momentu poljoprivrede Bosne i Hercegovine, treba da odgovori na mnoga pitanja. Očekuje se od ove grupacije, kako je istakao Suad Selimović sekretar Udruženja, da aktivnosti bazira na primjeni savremenih tehnologija, usklađenosti zakonskih regulativa i propisa.
Tuzlanski list
Stare slike pričaju
Tuzlanski jazzeri
 U prisjećanju na prošlost Tuzle prilozima petkom, Tuzlarije su objavljivale slike sportista, starih objekata, zaboravljenih fontana, parkova, a za večeras smo se odlučili za muzičare. Fotografiju objavljenu u Frontu Slobode br.3473, snimio je Miroslav Hlubna.
|
|
|
20.02.2007., 10:02
|
#51 (permalink)
|
|
Banovan
|
"Posmatramo V(l)as(t)!!!" u BiH: "Ne dozvolimo da nas budale prave budalama"
24SI - Članovi Omladinskog pokreta Revolt iz Tuzle organizovali su danas, u okviru akcije "Posmatramo V(l)as(t)!!!" mirnu šetnju i miting upozorenja kojim su željeli novoizabranim predstavnicima vlasti poručiti da odmah po okončanju procesa konstituisanja počnu rješavati nagomilane probleme u društvu.
Mitingu je prisustvovalo stotinjak građana Tuzle, uglavnom mladih, koji, prema riječima predsjednika pokreta Gordana Isabegovića, prioritetnim smatraju usvajanje Zakona o visokom obrazovanju, efikasnije provođenje principa Bolonjske deklaracije i smanjenje nezaposlenosti.
(onasa.com.ba)
|
|
|
20.02.2007., 18:19
|
#52 (permalink)
|
|
Zastavnik
Registrovan: 13.01.2007.
|
"Mnogo" vas prisustvovalo, a jos vise protestovalo.
|
|
|
20.02.2007., 23:09
|
#53 (permalink)
|
|
Banovan
|
Quote:
Originally Posted by piperi07
"Mnogo" vas prisustvovalo, a jos vise protestovalo.
|
mali je pokret... skoro osnovan....
POGLEDAJ
www.dosta.ba
pozzzzz
|
|
|
21.02.2007., 22:11
|
#54 (permalink)
|
|
Banovan
|
21.02.2007. u 07:39
Dvoransko prvenstvo Balkana u atletici
Salihović i Alić predstavljaju BiH u Atini
Srednjoprugaš Jasmin Salihović i bacač kugle Hamza Alić predstavljat će BiH na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u atletici koje će danas biti održano u grčkoj prijestonici Atini. Salihović, član tuzlanske Slobode Tehnograd, nastupit će u utrci na 800 metara i najavljuje juriš na medalju. - Dat ću sve od sebe da postignem što bolji rezultat. Nadam se medalji. Dobro se osjećam, a odradio sam i vrlo kvalitetne pripreme - rekao nam je Salihović pred jučerašnji polazak u Grčku.
E. M.
21.02.2007.
Uskoro ˝Barok˝ umjesto ˝Baroka˝
Na prostoru na kojem se nekada nalazila zgrada svima znana kao "Barok", bit će izgrađen poslovni objekat kojeg već sad možemo da zovemo istim imenom. Naime, u danas raspisanom javnom konkursu za dodjelu neizgrađenog građevinskog zemljišta, striktno je naznačena obaveza investitiru da je dužan da fasadu planiranog objekta uradi kao rekonstrukciju izvorne fasade objekta Barok te da naročito vodi računa o oblicima, visinama i rizmu otvora, obliku i visinama krovova i kupola sa lantemom, atici, fasadnoj plastici i drugim elementima.
U konkursu je naznačen sadržaj budućeg poslovnog objekta pa su tako u suterenu predviđeni poslovni prostori, podzemno parkiranje i parkiranje, a za prizemlje, sprat i potkrovlje poslovni prostori različitih namjena (trgovinski, uslužni, ugostiteljski, administrativni i slično).
Konkurs je otvoren do 8. marta, pa ko ima para i voli, nek izvoli sa prijavom. TuzlaInfo
fotografija je iz 1938
Last edited by I STA CEMO SAD : 18.06.2007. at 16:50.
|
|
|
21.02.2007., 22:19
|
#55 (permalink)
|
|
Banovan
|
Održan pokladni karneval
Cijeli februar je u znaku karnevala koji se organizuju širom svijeta. Zahvaljujući Društvu "Hrvatski dom" i kroz Tuzlu je danas (20.2. op.a) u podne prodefilovala šarolika i vesela povorka, razdragane djece i odraslih. Povorka je prošla ulicama grada, a na Korzou je upriličen izbor za najljepšu masku i zabavni program.
TuzlaInfo
Last edited by I STA CEMO SAD : 18.06.2007. at 16:50.
|
|
|
21.02.2007., 22:23
|
#56 (permalink)
|
|
Banovan
|
20.02.2007.
Danas u BKC-u od 14 do 16 sati
Promocija knjige o ratnim zločinima u BiH
Američko udruženje pravnika - Pravna inicijativa za središnju Europu i Euroaziju (ABA/CEELI) i Udruženje tužitelja BiH, danas će u Tuzli promovirati svoju zajedničku knjigu "Ratni zločini u BiH 1992-2006 pravomoćno završeni kazneni postupci u Bosni i Hercegovini-optužnice, žalbe, presude".
Knjiga sadrži sažetke svih pravomoćno završenih predmeta za ratne zločine (54), koji su procesuirani na domaćim sudovima u razdoblju od 1992 do 2006. Knjiga je je praćena i CD-om koji sadrži 2755 skeniranih stranica, originalnih dokumenata za svaki pojedinačni slučaj, odrađen u knjizi.
"S obzirom da je ovo prva knjiga ovakve vrste, gdje je sudska praksa sabrana na jednom mjestu te na već veliko interesiranje za nju vjerujemo da će ona biti od izuzetnog značaja za sudije, tužitelje, akademske radnike, analitičare, povijesničare, studente I druge. Poseban značaj ova publikacija dobija u svjetlu zatvaranja ICTY te prenošeje sve više predmeta na domaće sudove", priopćeno je iz Udruženja.
(Fena)
|
|
|
22.02.2007., 11:13
|
#57 (permalink)
|
|
General potpukovnik
Registrovan: 17.05.2003.
|
Quote:
mali je pokret... skoro osnovan....
POGLEDAJ
www.dosta.ba
pozzzzz
|
Otpro na bosanski nacin, ko ga finansira?
|
|
|
26.02.2007., 14:21
|
#58 (permalink)
|
|
Banovan
|
financira se iz naroda
|
|
|
26.02.2007., 14:26
|
#59 (permalink)
|
|
Banovan
|
Teatar ˝Kabare˝
Izvedena diplomska predstava ˝Soboslikar˝
U Teatru "Kabare" premijerno je izvedena predstava „Soboslikar“, koju je prema tekstu Donald Churchill- a režirala Baisa Baki. Riječ je o samostalnoj diplomskoj predstavi apsolvenata Odsjeka za glumu Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli (UNTZ) Rubine Sarajlić, Ivane Soldar i Emira Spahića, u klasi profesora Emira Hadžihafizbegovića i asistenta Jasmina Mekića.
Narodno pozorište Tuzla na gostovanjima
Predstave „Na tri kralja...“ i „Lizistrata“ u Srbiji i Crnoj Gori
Narodno pozorište Tuzla u martu će gostovati u Srbiji i Crnoj Gori. U Beogradu, Novom Sadu i Podgorici glumački ansambl tuzlanskog pozorišta izvest će predstave „Na tri kralja ili kako hoćete“ Nine Kleflin i „Lizistrata“ Roberta Raponje.
TuzlaInfo
---------------------------------------------------------------------------------
Prihod namijenjen djeci sa posebnim potrebama
Humanitarni koncert
BKC - 27.02.2007.godine , 18:00 sati
Crveni križ Općine Tuzla u saradnji sa FA "Panonija" i JU BKC - Tuzla, odranizuju humanitarni koncert.
Sav prihod od prodatih ulaznica namijenjen je djeci sa posebnim potrebama. Ulaznica košta 3 KM.
Učestvuju:Folklorni ansambl "Panonija", poznati izvođači narodne muzike, grupa Jasmin Mag & Alarm, plesna grupa "Valentino".
Medijski pokrovitelj JP "Radio Tuzla".
Koncert će se održatu i velikoj sali BKC-a, 27.02.2007. godine u velikoj sali.(S.M.)
----------------------------------------------------------------------
Modernizacija ceste Sarajevo - Tuzla
Plan postoji, novca nema
U intervjuu za prošlonedjeljni Avazov politički prilog "Sedmica", Ministar prometa i komunicija FBiH i kandidat SDA za novog federalnog premijera Nedžad Branković je između ostalog rekao i kakva je situacija sa projektom modernizacije ceste Sarajevo - Tuzla. Ukratko, plan postoji, novca nema.
----------------------------------------------------------------------
|
|
|
02.03.2007., 09:40
|
#60 (permalink)
|
|
Banovan
|
Istraživački tim iz Osla uskoro u posjeti UKC
Kako trauma utječe na pamćenje mladih
Istraživački tim psihijatara i psihologa iz Osla, na čelu s prof. Timom Brenenom (Brennen), ovih dana će boraviti u radnoj posjeti UKC-u Tuzla radi nastavka istraživačkog projekta „Utjecaj ratne traume na pamćenje mladih ljudi“. Tim povodom, jučer je održana pres-konferencija na kojoj su govorili stručnjaci iz Osla i Tuzle.
Asocijacija Mladih Općine Kalesija «AMOK» organizuje
Koncert «Reci ´NE´ šundu»
Asocijacija Mladih Općine Kalesija «AMOK» uz podršku Partnerskog Omladinskog Programa «POP» iz Banja Luke u okviru projekta «Reci ´NE´ šundu», za međunarodni praznik 8.mart (četvrtak) – Dan žena, sa početkom u 20h u dvorani MSŠ Kalesija organizuje koncert uz nastup Hip – Hop grupe «Crna Hronika» - Kalesija, te Rock bendova: «ISPAD» - Banja Luka, «Gnijev Anđela» - Bratunac.
Repertoar Kina ˝Art˝ od 01.03. do 07.03.2007.
Termin od 20:30 sati rezervisan je za komediju CLICK u kojem glume Adam Sandler, Kate Beckinsale i ostali. Film je režirao Frank Coraci, a autori scenarija su Steve Koren i Mark O´Keefe. Sinhronizovani film Artur u zemlji Minimoya je na repertoaru u redovnom terminu od 18:00 i okviru dječijeg vikend programa ove subote i nedjelje u terminima od 11:00 i 14:00.
Dani sevdaha u Tuzli
Sevdalinka kao turistički proizvod
Turistička zajednica Tuzlanskog kantona bila je sponzor kulturno-umjetničke manifestacije Sevdah u srcu koja je održana 25.02.2007. godine, povodom šeste godišnjice Udruženja sevdalija Tuzla.
Studenti rudarstva u Tuzli koriste satelitske tehnologije
Studenti apsolventi na Univerzitetu u Tuzli, Rudarsko-geološko-građevinski fakultet, po prvi put u BiH realizuju projekat satelitskog praćenja rada mašine za otkopavanje – rotornog bagera.
Izvori: Tuzlanski list, Tuzlarije, TuzlaInfo servis
|
|
|
| | |