| |
|
| Opšte diskusije Sve što imate zanimljivo da diskutujete, a ne spada u neki od već postavljenih foruma |
02.09.2008., 18:42
|
#361 (permalink)
|
|
Major
Registrovan: 23.11.2006.
|
Tuzla etnički čista
B. KOSTADINOVIĆ | 31.08.2008 20:00
Nekada jedno od najvećih industrijskih centara bivše socijalističke Republike BiH koji se pamti po komunizmu i multietničnosti iz 80-tih godina prošlog vijeka, Tuzla je danas grad koji je nastanjen isključivo samo Bošnjacima.
Od ukupno 150.000 stanovnika u Tuzli danas ima oko četiri hiljade Srba i pet hiljada Hrvata što je zanemarivo u odnosu na predratni broj oba naroda.
- U Tuzli nastavlja živjeti samo jedna lažna multietničnost koju Bošnjaci goropadno brane i sakrivaju kao zmija noge, bojeći se valjda kako će neko glasno reći: "Tuzla je gola" - kaže za "Fokus" Leo Pločkinić, predsjednik Nevladine organizacije "Kroacija libertas".
Njegovo mišljenje dijeli i sveštenik Stevan Jošić iz Zvorničko-tuzlanske eparhije.
- U Tuzli je prije rata trećina življa bilo pravoslavno ali danas u gradu Tuzli jedva da ima oko četiri hiljade pravoslavnih duša od ukupno 150.000 stanovnika. Uglavnom ljudi prodaju stanove i idu u Srpsku i Srbiju. Mladih ljudi nema nikako. Mislim da broj Srba u Tuzli i dalje opada - kaže sveštenik Jošić.
Odnos tuzlanskih vlasti prema Srbima, kako kaže sveštenik Jošić, vrvi nepravdom.
- Ljudi su se žalili, ali sve je to uzalud. Čak je bilo slučajeva da su naši pravoslavni vjernici, Srbi, morali vaditi potvrde da nisu četnici kako bi dobili određena prava ili čak posao. Mislim da je to nepravda koja nam se nanosi i kršenje ljudskih i svih ostalih prava. Srbi u Tuzli se posmatraju kroz posebne naočale. Dobro se gleda sve što oni rade jer postoji i strah, kako oni u vlasti kažu, da Srbi rade protiv nekakvih interesa Tuzle - navodi Jošić.
Fra Ante Jurić iz samostana Tuzla kaže kako je broj Hrvata značajno opao u poslijeratnim godinama jer su ljudi išli u Hrvatsku i inostranstvo trbuhom za kruhom.
- Nadam se i duhovnoj i demografskoj obnovi hrvatskoga naroda i molimo se svi za prosperitet svih i neka bolja vremena. Najviše nam pomaže Vlada Republike Hrvatske koja je i ove godine odobrila značajna sredstva za Hrvate u tuzlanskom regionu - priča fra Ante te dodaje da je slaba vajda od opštinskih vlasti.
Mara Petrović, mještanka tuzlanskog naselja Lipnica, koje je postalo poznato po monstruoznom ubici Tomislavu Petroviću, jada se na bijedan život i besparicu.
- Nema posla. Živi se bijedno. Opštinska vlast ne vodi nikakvu brigu o nama. Imam tri sina, svi nezaposleni, živimo od moje penzije od 250 KM. Hoće da idu u Hrvatsku da rade jer u Tuzli ne mogu naći posao. Sve je ovo bijeda i jad - ne prestaje s kuknjavom Mara.
Ništa bolja situacija nije ni u naseljima Bukinje, Plane, Grabovica, Cerik i Crvene Njive, mjestima u kojima je prije rata većinsko stanovništvo bilo hrvatsko ili srpsko. Na skoro svakoj drugoj kući natpis: "Prodaje se".
A u strogom centru grada marširaju žene u nikabima i vehabije s tradicionalnim tkanim kapicama za glavu i potkraćenim pantalonama.
Da nebošnjacima nema mjestu u ovom gradu potvrdio nam je i tridesetogodišnji Ferid rekavši:
- Tuzla je naš grad, a kome se ne sviđa neka ide. Srbi imaju Srbiju, a Hrvati imaju Hrvatsku. Nama je ovdje lijepo - otresito je rekao Ferid
Srba i Hrvata nema u javnim institucijama
Zastupljenost Srba i Hrvata u javnim ustanovama u opštini Tuzla jeste ispod svakog nivoa. U javnim preduzećima nalaze se imena samo tri nebošnjaka koji su direktori, samo dva nebošnjaka su direktori škola i svega četiri nebošnjaka vode neke javne institucije. Za vrijeme i nakon rata gradonačelnik Tuzle uvijek je bio isključivo Bošnjak.
Popis iz 1991.
Ukupno stanovništva 131.618
62.669 (47,61 odsto) - Bošnjaci
21.995 (16,71 odsto) - Jugosloveni
20.398 (15,49 odsto) - Hrvati
20.271 (15,40 odsto) – Srbi
6.285 (4,77 odsto) - ostali
|
02.09.2008., 20:09
|
#362 (permalink)
|
|
Potporucnik
Registrovan: 01.08.2008.
|
U Tuzlu idem kada moram da prođem za Sarajevo po vizu. Drugačije ne bih išao nikako.Prije rata u Tuzli sam bio non- stop.U Bijeljinu sam išao samo kada sam prolazio za Srbiju. Znao sam gdje je autobuska stanica i buregdžinica preko puta stanice u Bijeljini, u Tuzli sam znao sve.Kada god ulazim u Tuzlu na Brčanskoj malti mi fali zraka. Orićev tržni centar me podsjeća kao spomenik na pobijenu mladu vojsku.Ko bi tu još mogao živjeti od Srba?Za Hrvate ne znam ali i oni u poslednje vrijeme vide da nema suživota. Ako je Tuzla njihova kako kaže Ferid, Republika Srpska je naša pa i katastarski, sviđalo se to njima ili ne.
|
02.09.2008., 22:49
|
#363 (permalink)
|
|
General potpukovnik
Registrovan: 16.06.2004.
Godina: 36
|
Ne znam, stari prijatelju, ali mi se cini da neces ostati dugo na forumu.
Last edited by komarac : 02.09.2008. at 23:37.
Reason: Ne znam
|
|
|
03.09.2008., 15:21
|
#364 (permalink)
|
|
Banovan
Registrovan: 03.09.2008.
|
Samo da bude taj popis staanovnistva, da vidimo ko kome pripada 
|
|
|
03.09.2008., 17:02
|
#365 (permalink)
|
|
Zastavnik
Registrovan: 26.09.2006.
|
Quote:
Originally Posted by Prle
Tuzla etnički čista
B. KOSTADINOVIĆ | 31.08.2008 20:00
Nekada jedno od najvećih industrijskih centara bivše socijalističke Republike BiH koji se pamti po komunizmu i multietničnosti iz 80-tih godina prošlog vijeka, Tuzla je danas grad koji je nastanjen isključivo samo Bošnjacima.
Od ukupno 150.000 stanovnika u Tuzli danas ima oko četiri hiljade Srba i pet hiljada Hrvata što je zanemarivo u odnosu na predratni broj oba naroda.
- U Tuzli nastavlja živjeti samo jedna lažna multietničnost koju Bošnjaci goropadno brane i sakrivaju kao zmija noge, bojeći se valjda kako će neko glasno reći: "Tuzla je gola" - kaže za "Fokus" Leo Pločkinić, predsjednik Nevladine organizacije "Kroacija libertas".
Njegovo mišljenje dijeli i sveštenik Stevan Jošić iz Zvorničko-tuzlanske eparhije.
- U Tuzli je prije rata trećina življa bilo pravoslavno ali danas u gradu Tuzli jedva da ima oko četiri hiljade pravoslavnih duša od ukupno 150.000 stanovnika. Uglavnom ljudi prodaju stanove i idu u Srpsku i Srbiju. Mladih ljudi nema nikako. Mislim da broj Srba u Tuzli i dalje opada - kaže sveštenik Jošić.
Odnos tuzlanskih vlasti prema Srbima, kako kaže sveštenik Jošić, vrvi nepravdom.
- Ljudi su se žalili, ali sve je to uzalud. Čak je bilo slučajeva da su naši pravoslavni vjernici, Srbi, morali vaditi potvrde da nisu četnici kako bi dobili određena prava ili čak posao. Mislim da je to nepravda koja nam se nanosi i kršenje ljudskih i svih ostalih prava. Srbi u Tuzli se posmatraju kroz posebne naočale. Dobro se gleda sve što oni rade jer postoji i strah, kako oni u vlasti kažu, da Srbi rade protiv nekakvih interesa Tuzle - navodi Jošić.
Fra Ante Jurić iz samostana Tuzla kaže kako je broj Hrvata značajno opao u poslijeratnim godinama jer su ljudi išli u Hrvatsku i inostranstvo trbuhom za kruhom.
Mara Petrović, mještanka tuzlanskog naselja Lipnica, koje je postalo poznato po monstruoznom ubici Tomislavu Petroviću, jada se na bijedan život i besparicu.
- Nema posla. Živi se bijedno. Opštinska vlast ne vodi nikakvu brigu o nama. Imam tri sina, svi nezaposleni, živimo od moje penzije od 250 KM. Hoće da idu u Hrvatsku da rade jer u Tuzli ne mogu naći posao. Sve je ovo bijeda i jad - ne prestaje s kuknjavom Mara.
- Nadam se i duhovnoj i demografskoj obnovi hrvatskoga naroda i molimo se svi za prosperitet svih i neka bolja vremena. Najviše nam pomaže Vlada Republike Hrvatske koja je i ove godine odobrila značajna sredstva za Hrvate u tuzlanskom regionu - priča fra Ante te dodaje da je slaba vajda od opštinskih vlasti.
Ništa bolja situacija nije ni u naseljima Bukinje, Plane, Grabovica, Cerik i Crvene Njive, mjestima u kojima je prije rata većinsko stanovništvo bilo hrvatsko ili srpsko. Na skoro svakoj drugoj kući natpis: "Prodaje se".
A u strogom centru grada marširaju žene u nikabima i vehabije s tradicionalnim tkanim kapicama za glavu i potkraćenim pantalonama.
Da nebošnjacima nema mjestu u ovom gradu potvrdio nam je i tridesetogodišnji Ferid rekavši:
- Tuzla je naš grad, a kome se ne sviđa neka ide. Srbi imaju Srbiju, a Hrvati imaju Hrvatsku. Nama je ovdje lijepo - otresito je rekao Ferid
Srba i Hrvata nema u javnim institucijama
Zastupljenost Srba i Hrvata u javnim ustanovama u opštini Tuzla jeste ispod svakog nivoa. U javnim preduzećima nalaze se imena samo tri nebošnjaka koji su direktori, samo dva nebošnjaka su direktori škola i svega četiri nebošnjaka vode neke javne institucije. Za vrijeme i nakon rata gradonačelnik Tuzle uvijek je bio isključivo Bošnjak.
Popis iz 1991.
Ukupno stanovništva 131.618
62.669 (47,61 odsto) - Bošnjaci
21.995 (16,71 odsto) - Jugosloveni
20.398 (15,49 odsto) - Hrvati
20.271 (15,40 odsto) – Srbi
6.285 (4,77 odsto) - ostali
|
- Ljudi su se žalili, ali sve je to uzalud. Čak je bilo slučajeva da su naši pravoslavni vjernici, Srbi, morali vaditi potvrde da nisu četnici
A gdje se vadi ova potvrda jel kod Rase ili Plavsicke  potvrda dali si cetnik ili nisi e ovo je stvarno smijesno
Pitanje
Odgovor
Razlog
Odgovor
250 km je socijalna pomoc,najamanja penzija je 390km
I kao slag na tortu
jeste ja sve mislim da sam u saudikoj arabiji kad izadjem na korzo.
Dobar text samo ga treba citati od pozadi
|
03.09.2008., 19:02
|
#366 (permalink)
|
|
Kapetan
Registrovan: 11.12.2004.
|
Jel radi jos ona pekara na skveru?
Prije rata su se u toj pekari mogle kupiti vruce kifle,samo se moralo paziti na drvenu lopatu u pekarovim rukama 
|
04.09.2008., 16:25
|
#367 (permalink)
|
|
Zastavnik
Registrovan: 26.09.2006.
|
Quote:
Originally Posted by T.S.
Jel radi jos ona pekara na skveru?
Prije rata su se u toj pekari mogle kupiti vruce kifle,samo se moralo paziti na drvenu lopatu u pekarovim rukama 
|
Jel mislis na onu preko puta sarene dzamije? ne bih ti mogao reci da li radi i sad ? nisam dugo prolazio kroz tu ulicu,jer se tuzla povukla prema brcanskoj malti i sjenjaku tako da je taj dio grada ostao zabacen.
|
04.09.2008., 23:28
|
#368 (permalink)
|
|
Kapetan
|
Jeste,mislim na tu pekaru.
Dvadesetak metara prije nje, prema opstini,je bila cevabdzinica "Slozna braca"
|
04.09.2008., 23:37
|
#369 (permalink)
|
|
Zastavnik
Registrovan: 03.09.2008.
|
u toj pekari su pravili najbolje lepine u tuzli i sire.
|
|
|
05.09.2008., 03:08
|
#370 (permalink)
|
|
Major
|
Quote:
Jeste,mislim na tu pekaru.
Dvadesetak metara prije nje, prema opstini,je bila cevabdzinica "Slozna braca"
|
A sta je bilo preko puta 'Slozne brace' ? 
|
05.09.2008., 07:16
|
#371 (permalink)
|
|
Kapetan
|
Gdje si Prle 
Zaboravio sam,hajde podsjeti 
|
05.09.2008., 17:47
|
#372 (permalink)
|
|
Major
|
Quote:
Gdje si Prle 
Zaboravio sam,hajde podsjeti 
|
Znaci ne volis slatko.
Slasticarna Evropa.
|
05.09.2008., 20:03
|
#373 (permalink)
|
|
Potporucnik
|
Ja sam jeo kolače samo u poslastičarnici "Beograd" na Brčanskoj malti.
|
05.09.2008., 23:16
|
#374 (permalink)
|
|
Kapetan
|
Isao sam na sampite u slasticarnu na korzo 
|
05.09.2008., 23:20
|
#375 (permalink)
|
|
Potporucnik
|
E a krigla piva i partizanka u pivari. Kako je to bilo dobro.
|
05.09.2008., 23:27
|
#376 (permalink)
|
|
Kapetan
|
Hehe "partizanka"
U nedostatku love,bio je dobar i "poljev" 
|
06.09.2008., 00:04
|
#377 (permalink)
|
|
Potporucnik
|
Idi bre, curi mi voda iza zuba.
|
17.09.2008., 19:27
|
#378 (permalink)
|
|
Desetar
Registrovan: 14.04.2006.
|
Uh, dje me nadje sa poljevom!!! To je bilo čudo od obroka. Kod moje škole (Medicinska) u Tuzli, bila je ćevapdžinica "Feri" i tu se jeo poljev s mesom kad se ima para. A kad para ponestane, bio je dobar i dupli bez mesa!!! Joj, željan sam pravih ćevapa. Ovi preko Drine su ... ajde da budem fin!!!!
|
|
|
17.09.2008., 19:32
|
#379 (permalink)
|
|
Desetar
Registrovan: 14.04.2006.
|
Seća li se neko ćevapdžinice "Šela Kod Nume" iznad zgrade Opštine u Tuzli? To je bio ćevap.
|
|
|
18.09.2008., 11:18
|
#380 (permalink)
|
|
Banovan
Registrovan: 13.09.2008.
|
Quote:
Originally Posted by prela.prelicm@telrad.net
Idi bre, curi mi voda iza zuba.
|
meni se povraca. jednom sam tako bio gladan i kad sam se vraco sa pijace odem na poljev. tri dana me trbuh bolio i od tada se najezim kad neko kaze poljev. mozda su me stjeli i otrovat misa ko zna
|
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|