Lopare Online

Go Back   Lopare Online Forum > Ostalo > Opšte diskusije

Opšte diskusije Sve što imate zanimljivo da diskutujete, a ne spada u neki od već postavljenih foruma

Reply

LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Old 12.05.2008., 20:57   #341 (permalink)
Potporucnik

Vanja's Avatar

Registrovan: 28.08.2003.
Godina: 21
Send a message via MSN to Vanja

Sponsored Links
Old 15.05.2008., 16:27   #342 (permalink)
General major

Mr. Majevica's Avatar

Registrovan: 05.02.2006.
Send a message via Yahoo to Mr. Majevica

Quote:
03.05.2004. u 23:02
ZEMLJOTRES

U 12, 50 sati zemljotres jačine 2, 3 stepena po Rihteru dogodio se na planini Majevici, nekoliko kilometara sjeveroistočno od Tuzle. Zemljotres se osjetio i u Tuzli, a njegova jačina iznosila je 4 stepena Merkalijeve skale. Prema riječima dežurnog seizmologa u Seizmološkom zavodu Hrvatske, zemljotres je slabijeg intenziteta i nije mogao prouzrokovati štete na objektima novije gradnje.
Тек сад видјех ово, како то да нисам ни осјетио, ни чуо ?
Могло би се рећи да нам ни тектонски поремећаји нам нису исти, да смо одвојени и у дубини земљине коре од МХ федерације...
Old 15.05.2008., 22:28   #343 (permalink)
General major

no_name's Avatar

Registrovan: 16.11.2003.

16 godina od masakra u Tuzli

Da se ne zaboravi. 15-og maja 1992-ge, paravojne muslimanske formacije u Tuzli su iz zasjede mucki ubile vise od 200 regruta JNA koji su po dogovoru sa lokalnim vlastima napustali kasarnu Husinska Buna.

Сећање на пакао у тузланској колони

Ни шеснаест година од страдања војника ЈНА, убијених приликом повлачења из Тузле, нико није кажњен за овај стравичан злочин

Бијељина – У Бијељини ће данас код Спомен-костурнице на градском гробљу бити служен парастос поводом шеснаесте годишњице страдања војника ЈНА, који су убијени приликом повлачења из Тузле. Повлачење је било договорено са тадашњим тузланским властима, а колону ЈНА у којој су били, углавном млади војници на редовном одслужењу војног рока и резервисти, напали су припадници Територијалне одбране и тзв. патриотске лиге БиХ.

Са тадашњим тузланским властима на чијем челу је био Селим Бешлагић било је договорено да се јединицама ЈНА омогући да мирно напусте Тузлу у правцу Бијељине и даље према Србији. Према изјавама учесника овог догађаја напад на колону у Тузли почео је пуцњавом са околних зграда, а како тврде преживели, пуцало се чак и са тузланске болнице. Према њиховим изјавама снајперисти су били распоређени дуж договорене линије повлачења. Прво су убили возаче војних возила и тако блокирали даљи пролаз. Док су војници ЈНА искакали из возила на њих је отварана ватра, а у том нападу нису поштеђена ни војна санитетска возила.

Преживели овај масакр тврде да су дуж договорене маршруте кретања јединица ЈНА биле постављене мине и остала експлозивна средства. Цео догађај директно је преносила локална тузланска телевизије „ФС 3” на чијим се снимцима виде експлозије и возила ЈНА у пламену. Снимци су приказани и на осталим ТВ станицама, а достављени су и Хашком трибуналу.

Тадашњи комнадат Тузланске касарне Миле Дубајић прошле године у разговору за бијељинску БН ТВ одбацио је тврдње тадашњих тузланских власти да су војници из колоне испровоцирали сукоб.

„То је заиста сулудо. Ми смо знали да ако дође до сукоба на маршрути повлачења коју смо договорили са локалним властима – да ћемо сви бити побијени. Кретали смо се улицом, а са обе наше стране, били су солитери. Није могло бити никаквог пуцања, никаквих провокација, пошто сам пре поласка колоне издао јасна наређења о условима транспорта. Шта више, нико није могао да држи лично наоружање у борбеном ставу”, казао је тада пуковник Дубајић.

Радован Крстић
Радован Крстић у то време био је војник на редовном одслужењу војног рока. Његова прича на најсликовитији начин сведочи о паклу у Тузли.

„Када смо кренули да напуштамо касарну у Тузли је била тишина, готово невероватна. Чини ми се да се ни муха у ваздуху није чула. Онда је одјекнуо само један хитац, ваљда је то био знак за напада на колону. Камион у ком је било нас једанаест у том тренутку се налазио на Брчанској малти. Били смо трећи или четврти у колони. Камион је био засут кишом метака. Возач и ја смо рањени на више места, али је он успео некако да довезе камион до насеља Славиновићи 3-4 километра од Тузле. Тамо је изгубио контролу, скренули смо с пута и испали из камиона. Остали су већ били погинули на Брчанској малти. Док сам лежао у каналу поред пута однекуд су се појавили њихови војници. Један од њих ми је сео на груди и питао ме где ми је пушка. Када сам рекао да немам пушку, погледао ме и рекао „Немаш, а ?“ Онда је извукао пиштољу угурао ми цев у уста и пуцао... Изгубио сам свест, а пробудио сам се тек касније у тузланској болници”, прича Радован. Он је све то испричао и локалним истражиоцима док је боравио у затвору у Тузли као ратни заробљеник док није размењен. Испричао је каже и хашким истражиоцима, али ништа.

„И шеснаест година после, све чега се сетим у вези с тим даном је ужасно. На нас су пуцали са свих страна, око нас су горели камиони, одјекивале су експлозије. Не могу да оправдам монструозност испољену тог дана у Тузли. Није ми јасно како су то могли да ураде. Ми смо били у камионима и мирно напуштали град. Они су нас напали, починили злочин и због тога неко мора да одговара”, каже Радован и додаје да од тада никада више није чак ни посетио родну Тузлу.

„Никада више нисам отишао у Тузлу. Нити имам жељу, јер све подсећа само на тај ужасни 15. мај када су око мене гинули ненаоружани млади војници ЈНА, када је горело на све стране, да ми се чинило да пролазим кроз пакао”, прича Радован.

Тачан број убијених војника у „тузланској колони” никада није утврђен, нити су до данас пронађени посмртни остаци свих погинулих.

Тузланка Стана Јурковић данас настањена у Бијељини, већ шеснаест година трага за сином Зораном.

„Мој Зоран је имао тридесет година, био је професор ДИФ-а и радио је у војсци као тренер. Били смо кући знајући да се војска тог дана повлачи из Тузле, али ни слутили нисмо да се нешто може десити. Зоран је кренуо нашим аутомобилом. Био је у средини колоне коју су напали. Све сам гледала на телевизији, гледала сам како гори црвени аутомобил у коме је био мој син. Целе ноћи је пуцало на све стране. Било је ужасно, а ја жалосна, све сам се надала да се Зоран успео извући. Сутрадан сам покушала да приђем колима, али ми нису дали. Никада га нисам пронашла, прича Стана.

Мара Јокић је тог ужасног 15. маја 1992. године изгубила двадесетогодишњег сина Горана.

„Мој син Горан је био редован војник и пре тога је био на редовном одслужењу војног рока у Београду. Свега три дана пре тог страшног злочина дошао је у Тузлу на дослужење. Да бог дао да није. Тог дана требало је да дође кући са девојком, али сам узалуд чекала. Гледала сам на телевизији шта се дешава, покушавала да изађем на улицу, да приђем камионима и аутомобилима који су горели на све стране, да нађем сина и извучем га из тог пакла, али се од барикада није могло прићи. Никада више ништа нисам чула о њему. Где год каква идентификација, ја сам ишла, али никада ништа. Да ми је само да га сахраним, да имам где да дођем свећу да запалим и да се исплачем”, каже на крају уплакана мајка.

-----------------------------------------------------------

Довољно доказа за оптужнице

За овај стравичан злочин нико још није одговарао. Очекивало се да ће након хапшења и подизања оптужнице Против Илије Јуришића у Београду, случај „тузланске колоне”, добити свој епилог и пред БиХ правосуђем. Пре три године из Хашког трибунала је стигла ознака А за четворицу некадашњих високих полицијских и војних званичника из Тузле, због злочина у том граду, што значи да су докази које су Хашком трибуналу предочили истражни органи РС и Србије валидни и довољни за подизање оптужница против њих.

-----------------------------------------------------------

Спомен-костурница

Тачан број жртава „тузланске колоне” није утврђен, а идентификовани су посмртни остаци око стотину војника убијених тог дана. Мало који скелет је пронађен цео. То је гомила угљенисаних и нагорелих коштаних остатака који леже у Спомен-костурници у Бијељини. Већина их не потиче одавде, али чланови њихових породица нису имали снаге да однесу једну или две кости својих најмилијих и сахране их у родном крају.

Homer Simpson

Last edited by no_name : 15.05.2008. at 22:43.
no_name is offline   Reply With Quote
Old 15.05.2008., 22:35   #344 (permalink)
Banovan

Registrovan: 24.11.2007.

15.05.2008.
15. maj obilježen polaganjem cvijeće na spomen obilježja

U povodu 15. maja danas je delegacija Općine Tuzla, Vlade TK, boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija položeno je cvijeće te odata počast vojnim i civilnim žrtvama minulog rata. Delegacije su prvo položile vijence na spomeniku u ulici Armije BiH, zatim pored fontane na Brčanskoj Malti podignute u znak sjećanja na ovaj događaj, a onda je ceremonija obilježavanja početka rata i odbrane Tuzle nastavljena na Slanoj Banji.

Značajni datumi prilika su da se sjetimo svih koji su u raznim periodima poginuli braneći Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Tako je bilo i danas te su delegacije obilaženjem svih spomen obilježja na Slanoj Banji odali dužno poštovanje žrtvama rata.

Željko Knez
- Imam zadovoljstvo da danas prvi put prisustvujem obilježavanju 15. maja, značajnoj godišnjici za Tuzli, i ne samo za Tuzlu nego i tuzlansku regiju, a i cijelu Bosno i Hercegovinu. Ono što se dešavalo nakon 15. maja predstavljalo je jedan nuklus nove Bosne i Hercegovine ali na starim tradicijama koje uvažavaju i nacionalnu i vjersku pripadnost, kao i svaku drugo vrijednost koje su proistekle iz bivših tekovina AVNOJ-a. Danas, i ovih dana kada nam Ilija Jurišić boravi u zatvoru, dok nas optužuju da smo mi krivci za "kolonu", samo je nastavak politike Beograda koja se pokušava na jedan perfidan način sprovesti, rekao je Željko Knez, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović prokomentarisao je događaje koji su se na današnji dan prije šesnaest godina dogodili u Tuzli sljedećim riječima:

- Fondacija Istina Pravda Pomirenje podnijla je krivičnu prijavu protiv Mileta Dubajića i nekoliko njegovih oficira za napad na Tuzlu kao i za granatiranje Tuzle. Napad na Tuzlu dogodio se 15. maja, Dubajić je unutar kasarne počinio niz teških krivičnih djela. Prije svega opljačkao je državnu imovinu, vlasništvo Bosne i Hercegovine kao i vlasništvo Tuzle, Lukavca i Srebrenice, uzevši svo naoružanje te ih natovario na kamione koji nisu predviđeni za to. Zatim je prijetio da će sravniti Tuzlu ukoliko mu delegacija parlementaraca ne dođe u kasarnu, koje je poslije zadržavo i stavio da mu budu živi štit. U kamione koji su predviđeni za ljude on je stavio mine, a ljudi su sjedili na njima, to je krivično djelo. Bio je na čelu vojne kolone, u sredini i zadnjem dijelu kolone su bili eksplozivi a nikoga nije obavijestio šta se sve tu nalazi.
Njegovi rezervisti su ranili policajce, zatečena policija je uzvratila a onda su svi bili iznenađeni tolikim eksplozijama.
On krivac, svjedok je protiv nevinog Ilije Jurišića, koja ironija na današnji dan. Žele da štite Mileta Dubajića i da bacaju prašinu u oči roditelima poginule djece, štite krivca.

15. Maja 1992. godine građani Tuzle su stali u odbranu svog grada i cijele Bosne i Hercegovine i time još jednom pokazali svoju opredjeljenost za cjelovitu, nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Na Slanoj Banji prigodnim govorom prisutnima se obratio načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, prisjećajući se samog početka rata u Bosni i Hercegovini pa do današnjih dana. Smatra da se neke činjenice moraju znati i pamtiti da bi se i razumjelo sve što je kasnije uslijedilo.
blavor is offline   Reply With Quote
Old 15.05.2008., 22:45   #345 (permalink)
Porucnik

vjeciti buntovnik's Avatar

Registrovan: 02.12.2007.

Quote:
Originally Posted by no_name View Post
16 godina od masakra u Tuzli

Da se ne zaboravi. 15-og maja 1992-ge, paravojne muslimanske formacije u Tuzli su iz zasjede mucki ubile vise od 200 regruta JNA koji su po dogovoru sa lokalnim vlastima napustali kasarnu Husinska Buna.

LINK

ex YU : ?????? ?? ????? ? ?????????? ?????? : ????????
Izgleda da si negdje pogrijesila - evo zmijoliki te demantuje svojim "argumentima" ! Nisu to uradile paravojne muslimanske formacije, nego se srbi izmasakrirali medju sobom !
vjeciti buntovnik is offline   Reply With Quote
Old 19.05.2008., 23:39   #346 (permalink)
General potpukovnik

komarac's Avatar

Registrovan: 16.06.2004.
Thumbs down Tuzla i Tolerancija

Тузла - оскрнављен храм Светог Ђорђа

ТУЗЛА, 19. МАЈА /СРНА/ - Православни храм светог Ђорђа у Тузли јутрос је оскрнављен - саопштио је Срни привремени парох тузлански протојереј Нико Тошић.
"Радници на гробљу Трновац у Тузли обавијестили су нас да је храм оскрнављен. Покушаји провале у унутрашњост храма су видљиви на једном прозору који је разбијен и окови од пуног жељеза су помотани. Други прозор са јужне стране храма је разбијен", рекао је свештеник Тошић.
Он је навео да су на вратима примјетна оштећења "што указује да је разбојник покушао ући и на врата која су такође од пуног жељеза, али на срећу није успио".
"Малу капију од порте је откинуо од постоља и њоме уништио клупу испред храма" - рекао је протојереј Тошић.
У саопштењу које су потписали протојереј Тошић и протонамјесник Милан Топић наводи се да је полиција Тузланског кантона обавијештена о овом догађају и да је обављен увиђај на лицу мјеста.
У саопштењу се истиче да се оваква вандалска дјела морају хитно спријечити и санкционисати, "у супротном, они су показатељ да мира и толеранције нема".
"Потребно је много времена да се нешто изгради, а повјерење је најтеже изградити. Неко у Тузли перманентно одржава мржњу према српско-православним светињама, а самим тим и према њеним вјерницима. Истрајаћемо у нади да се оваквим злим тежњама може одупријети здрава снага разумних и добронамјерних људи града Тузле" - наглашавају тузлански свештеници.
RTRS Vijesti - Tuzla - oskrnavljen hram Svetog DJordja

komarac is offline   Reply With Quote
Old 27.06.2008., 15:47   #347 (permalink)
General major

no_name's Avatar

Registrovan: 16.11.2003.
Default Ponovo oskrnavljena SPC u Tuzli

epoznati počinioci su u naselju Tumare, kod Tuzle, oskrnavili srpsku pravoslavnu crkvu, javili su danas mediji iz Republike Srpske. U noći između utorka i srede, sa crkve su odneti bakarni oluci, a ulazna vrata su nasilno provaljena. Prema izjavi lokalnog sveštenika, događaj je uznemirio malobrojne Srbe povratnike u ovom delu Federacije BiH. Pravoslavne crkve i groblja na području Tuzlanskog kantona poslednjih godina su često meta napada, ali počinioci najčešće ostaju nepoznati. Zbog ugrožene lične bezbednosti i osećaja nesigurnosti pravoslavni sveštenici u tom bošnjačkom kantonu umesto mantija nose civilnu odeću. (Tanjug)

Homer Simpson
no_name is offline   Reply With Quote
Old 27.06.2008., 22:02   #348 (permalink)
General potpukovnik

komarac's Avatar

Registrovan: 16.06.2004.

Nije to nikakvo cudo.Rat se zavrsio i nema razloga da cuvaju srpske vjerske objekte za inostranu propagandu i pricu o multietnicnosti.
Osim toga novine, tv, radio i politicari ih svakodnevno kljukaju antisrpskom propagandom i takmice se ko ce izmisliti pogrdnija imena za RS i njene gradjane.
To negativno utice na populaciju i desavaju se tako grdne stvari.
Iskerno se nadam da ce srpska pravoslavna crkva donijeti ljubav i u njihova srca i da ce ih izvesti na Hristov put, put mira i nade u bolju buducnost.

komarac is offline   Reply With Quote
Old 18.07.2008., 13:44   #349 (permalink)
Kapetan

Zole's Avatar

Registrovan: 20.02.2008.

Udruženje "Front"
Vladiki Kačavendi zabraniti dolazak u Tuzlu

Udruženje građana "Front" iz Tuzle pozvalo je danas Općinsko vijeće Tuzla da donese Odluku o zabrani dolaska "dokazanog ratnog huškača, promotora četništva i mrzitelja svega što nije zločinačko, vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende na vjerska služenja u Tuzlu", navodi se u saopćenju "Fronta".

Udruženje "Front" usvajanje ove odluke zahtijeva povodom nedavne zabrane majkama iz Srebrenice da odaju počast poginulim civilima u Kravicama.

"Front" stoga poziva OV Tuzla da pomenutom Odlukom naloži Policijskoj upravi Tuzla da zabrani svaki naredni pokušaj "ulaska ratnog huškača Kačavende u Tuzlu, čime bi se bar malo ublažilo ponižavanje žrtava rata, kojeg je Kačavenda bio vodeći promotor", navodi se u saopćenju.
Zole is online now   Reply With Quote
Old 18.07.2008., 14:18   #350 (permalink)
General major

Registrovan: 11.02.2007.

Добри су вам ти што вам ти "репортери", нема шта.
Mr47 is offline   Reply With Quote
Old 19.07.2008., 08:33   #351 (permalink)
Desetar

VIKKTOR's Avatar

Registrovan: 15.07.2008.

spomenik m.l.kingu u tuzli?pa to je jos veca glupost nego spomenik roki balboi u zitistu!naravno pa ko i drugi moze da polozi cvece nego JUDIT CEFKIN ono je bas pripadnik naroda koji postuje ljudska prava bolje bi joj bilo da ode na spomenik J.Arafatu i da tamo polozi cvece!
VIKKTOR is offline   Reply With Quote
Old 19.07.2008., 08:39   #352 (permalink)
Desetar

VIKKTOR's Avatar

Registrovan: 15.07.2008.

Bravo no name!hajde Tuzlani da popricama malo o tome po cemu vam je stvarno poznat grad!ne po soli ne po M.L.KINgu vec po tom muckom napadu na te vojnike koji VAM nista nisu skrivili osim sto su MORALI kao i v asa deca sirom bivse SFRJ da idu u JNA da se ta kolona desila recimo u Nisu kako bi onda reagovali?
VIKKTOR is offline   Reply With Quote
Old 30.07.2008., 13:47   #353 (permalink)
Banovan

Registrovan: 23.07.2008.

Dok su vjernici klanjali ikindiju

Lopovi ukrali 100 tespiha iz Prinčeve džamije u Tuzli

Kako saznaje „Dnevni avaz“, dok su vjernici klanjali ikindija namaz u Prinčevoj džamiji u Tuzli tri su nepoznate osobe prekjučer ušle u vjerski objekat te iz jednog dijela džamije ukrale stotinjak tespiha.

- Krađu je prijavio glavni imam Prinčeve džamije Ahmed ef. Huskanović. Prema riječima imama, materijalna šteta od skoro 100 KM nije toliko velika koliko je sam čin krađe uvredljiv, jer su lopovi, očito, iskoristili vjerničku posvećenost molitvi da bi izvršili ovu krađu - kazao nam je jučer Izudin Šarić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

(A.H. - Avaz)

Dakle naravno da ne smatram da su Bošnjaci u Tuzli ugroženi ali u ovom slučaju je baš zgodno napraviti paralelu sa nedavnom krađom oluka sa crkve što su zvaničnici SPC iskoristili kao povod za plasiranje teme o ugroženosti Srba u Tuzli .
Y U G I is offline   Reply With Quote
Old 31.07.2008., 12:40