| |
|
| Lopare i Majevica Diskusije o Loparama, Majevici i okolini |
29.10.2007., 00:56
|
#1 (permalink)
|
|
General potpukovnik
Registrovan: 16.06.2004.
Godina: 36
|
Groblja po dvoristima
Vidio sam ih u Piperima, Jablanici i ostalim selima.Neko iz familije umre i ljudi ga sahrane u dvoristu/njivi van seoskog groblja.
Kako je vase misljenje o takvim ljudima?
29.10.2007., 01:20
|
#2 (permalink)
|
|
Major
Registrovan: 23.11.2006.
|
Ne znam koliko sam u pravu, ali koliko ja znam, van groblja su se sahranjivale samo umrle osobe koje nisu krstene.
|
29.10.2007., 01:34
|
#3 (permalink)
|
|
General potpukovnik
|
Sad je to u "modi" da neki ljudi sahranjuju svoje clanove familije u "privatnom" groblju tj. njivi/dvoristu.Onda se to lijepo ogradi, napravi se put do gorbnice, cesma i sl.
Znaci radi se o osobama koje su krstene(po tvome svi bi muslimani bili van groblja  mala sala).Neki od njih su zahtijevali da budu zakopani pod nekim drvetom(valjda htjeli "vjecnu" hladovinu), drugi su bili zakopani u dvoristu/njivi da roditelji gledaju grob soga dijeta(npr. ako je poginulo u ratu/saobracajnoj nesreci) a trecima se "gadilo" da sahrane bliznje u zajednicko groblje(valjda su njihovi clanovi familije bili nesto bolje od ostalih pokojnika i kao groblje nije sredjeno....).
Mogao bi navesti par porodica ali bi se digla opet prasina a mislim da ne treba pricati bar kad se radi o pokojnicima.
29.10.2007., 11:39
|
#4 (permalink)
|
|
General major
Registrovan: 11.02.2007.
|
Quote:
Originally Posted by mrav
... (po tvome svi bi muslimani bili van groblja  mala sala) ...
|
Quote:
... a mislim da ne treba pricati bar kad se radi o pokojnicima.
|
Bas tako.
|
|
|
29.11.2007., 01:43
|
#5 (permalink)
|
|
Porucnik
Registrovan: 19.07.2007.
|
Pa ni mrtvi zajedno...!
|
|
|
29.11.2007., 19:43
|
#6 (permalink)
|
|
Potporucnik
Registrovan: 28.08.2003.
Godina: 21
|
Sjecam se dasmo to jednom pitali profesoricu, zna li ona razlog sahranjivanja po dvoristima i njivama. Ona nam je rekla da je to navodno radjeno da bi umrli bili sigurni da im djeca nece prodati zemlju nakon njihove smrti pa su prije smrti imali takve zelje za sahranjivanjem. Mislim realno gledano, ko ce kupiti kucu sa necijim grobom u dvoristu... donekle i ima smisla...
|
29.11.2007., 20:54
|
#7 (permalink)
|
|
Pukovnik
Registrovan: 29.08.2006.
|
Pa sad u vecini sela nema sanse doci do groblja sve zaraslo, onda narod dadne zelju da se sahrani u dvoristu ili njivi da mogu djeca lakse obilazit njihov grob.
|
|
|
29.11.2007., 23:24
|
#8 (permalink)
|
|
General foruma
Registrovan: 09.01.1992.
Godina: 25
|
Quote:
Originally Posted by Vanja
Sjecam se dasmo to jednom pitali profesoricu, zna li ona razlog sahranjivanja po dvoristima i njivama. Ona nam je rekla da je to navodno radjeno da bi umrli bili sigurni da im djeca nece prodati zemlju nakon njihove smrti pa su prije smrti imali takve zelje za sahranjivanjem. Mislim realno gledano, ko ce kupiti kucu sa necijim grobom u dvoristu... donekle i ima smisla...
|
Ja bi' kupio, pa bi izvadio kosti i od lobanje napravio pepeljaru. Buahahahahahh
|
|
|
30.11.2007., 07:51
|
#9 (permalink)
|
|
General potpukovnik
|
Quote:
Originally Posted by Vanja
|
Ja bi kupio zemlju, kosti prekopao na drugo groblje i napravio lijepu grobnicu.
Quote:
Originally Posted by Baja
Pa sad u vecini sela nema sanse doci do groblja sve zaraslo, onda narod dadne zelju da se sahrani u dvoristu ili njivi da mogu djeca lakse obilazit njihov grob.
|
Mozda je sve zaraslo zato sto kreteni nece da srede groblje pa groblje izgleda kao da zakopaju krepalu stoku.Nista ne fali preko subote i nedelje da par ljudi sredi groblje.Dva covjeka ce to uraditi za dvije dnevnice i problem rijesen.
Quote:
Originally Posted by Pedja
Ja bi' kupio, pa bi izvadio kosti i od lobanje napravio pepeljaru. Buahahahahahh
|
Sta je prokleti komunizam napravio od nase djece.
24.08.2008., 20:11
|
#10 (permalink)
|
|
Desetar
Registrovan: 24.08.2008.
|
Quote:
Ja bi kupio zemlju, kosti prekopao na drugo groblje i napravio lijepu grobnicu.
Mozda je sve zaraslo zato sto kreteni nece da srede groblje pa groblje izgleda kao da zakopaju krepalu stoku.Nista ne fali preko subote i nedelje da par ljudi sredi groblje.Dva covjeka ce to uraditi za dvije dnevnice i problem rijesen.
Sta je prokleti komunizam napravio od nase djece.
|
za nepovjerovati da nisu mozda crnogorci pa lijeni da ociste
|
|
|
25.08.2008., 14:34
|
#11 (permalink)
|
|
Pukovnik
Registrovan: 28.07.2004.
|
Quote:
Originally Posted by Pedja
|
Ma bolje Peđa da napraviš bokalić za vodu....
|
|
|
25.08.2008., 14:41
|
#12 (permalink)
|
|
Desetar
Registrovan: 06.08.2008.
|
Pa moraju se ljudi sahranjivati na njivama i u dvoristima jer kad bi htjeli da se sahrane na seoskom groblju morao bih neci grob da se prekopa. Jer mjesta na grobljima skoro vise i da nema a i ono sto ima je zaraslo u trnje i ostruge. Kao da ovi zivi nece mrijeti. Sve bih se to moglo srediti i ocistiti da nije one nase "sto moram ja kad moze komsija"...
|
26.08.2008., 21:43
|
#13 (permalink)
|
|
Potporucnik
Registrovan: 01.08.2008.
|
Ja baš razmišljam da zauzmem jedno mjestu tu pored rijeke. Nedao bog da zatreba jer u Loparama na groblju više mjesta nema, pa će izgleda svi početi da traže mjesta u svojim dvorištima.
|
|
|
27.08.2008., 08:45
|
#14 (permalink)
|
|
Pukovnik
Registrovan: 04.09.2007.
|
Чуо сам да су ови из владајуће клике у општини откупили од Топаловића("Маратонци") крематоријум ,па ваљда зато намерно не решавају проблем гробља.
Праве господа повољну тржишну ситуацију за рад новог погребног предузећа чиј ће оснивач бити општина ,а градски оци ће су ту моћ на миру "уграђивати"!
|
|
|
27.08.2008., 09:23
|
#15 (permalink)
|
|
Desetar
Registrovan: 06.08.2008.
|
Quote:
Originally Posted by misirac
Чуо сам да су ови из владајуће клике у општини откупили од Топаловића("Маратонци") крематоријум ,па ваљда зато намерно не решавају проблем гробља.
Праве господа повољну тржишну ситуацију за рад новог погребног предузећа чиј ће оснивач бити општина ,а градски оци ће су ту моћ на миру "уграђивати"!
|
da spaljuju nase ljude? Pa dobro, mogu se nadati ali neznam koliko ce to vremena potrajati dok nas narod to prihvati i shvati. 
|
27.08.2008., 12:49
|
#16 (permalink)
|
|
General major
Registrovan: 05.02.2006.
|
Па гдје ли ће бити крематоријум ? А можда ће користити нечију пећ у пекари !

|
27.08.2008., 13:01
|
#17 (permalink)
|
|
Pukovnik
|
Кажу исто ко што је Аћановац преузо рад са уличном расветом, тако је неко од "уграђивача" крено у "бизнис " са кремирањем, само се не зна ко!
Не зна се још ни ко ће им бити "кум Ћенка" а деда "Пантелију" како сазнајем већ имају!
Ко каже да нису способни наши "уграђивачи" кад осим на живим и на мртвим ,бившим гласачима ,планирају да зараде!
|
|
|
27.08.2008., 13:56
|
#18 (permalink)
|
|
General major
|
Quote:
Originally Posted by Vesna97
Pa moraju se ljudi sahranjivati na njivama i u dvoristima jer kad bi htjeli da se sahrane na seoskom groblju morao bih neci grob da se prekopa. Jer mjesta na grobljima skoro vise i da nema a i ono sto ima je zaraslo u trnje i ostruge. Kao da ovi zivi nece mrijeti. Sve bih se to moglo srediti i ocistiti da nije one nase "sto moram ja kad moze komsija"...
|
Ово држи ко' ексером прибијено.
|
|
|
27.08.2008., 13:59
|
#19 (permalink)
|
|
Pukovnik
|
Комшија има све да прерови и изгули ако трба!
Quote:
Originally Posted by Mr47
Ово држи ко' ексером прибијено.
|
|
|
|
27.08.2008., 14:02
|
#20 (permalink)
|
|
General major
|
Прмјер је само миросавачко гробље, кад би свака кућа дала по марку двије да се један или два човјека плате да крче и чисте, то је већ напредак, али...
|
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|