| |
|
| Književnost Diskusije o književnosti |
20.06.2008., 13:37
|
#61 (permalink)
|
|
General major
Registrovan: 21.01.2006.
|
Quote:
Originally Posted by Cetnev
Da imas dva roga, bila bi nesto inteligentnija 
|
Ona nema ni jedan rog i zato je tako nervozna. Zato se okomila na Srbe jer ocekuje da se neko osveti
|
|
|
20.06.2008., 13:50
|
#62 (permalink)
|
|
Porucnik
Registrovan: 17.10.2006.
|
Quote:
|
Originally Posted by iluzionist
Da imas dva roga, bila bi nesto inteligentnija
|
Quote:
|
Originally Posted by bedak
Ona nema ni jedan rog i zato je tako nervozna. Zato se okomila na Srbe jer ocekuje da se neko osveti
|
e, da, naravno, na svoje prepametne teze ocekujete samo podrzavajuce tonove...... Blago svijetu s vama....
|
20.06.2008., 14:10
|
#63 (permalink)
|
|
Pukovnik
Registrovan: 04.09.2007.
|
Пусти ти мој Јапанц она тебе одвлачи од теме! А српски и хрватски језик могу бити један само ако је ти којим случајем зажвалиш!
Quote:
Originally Posted by Japanac
|
|
|
|
20.06.2008., 15:43
|
#64 (permalink)
|
|
General foruma
Registrovan: 09.01.1992.
Godina: 25
|
Quote:
Originally Posted by brzigonzales1
Vjerovatno je u pitanju bizantsko shvatanje "istine" i stoljetni život u kulturnom krugu sa Jemenom.
|
Ni na jedno pitanje ne odgovaras konkretno, nego temu okreces na nekakvo pogano kvazisociolosko tumacenje srpske svijesti, tako tipicno za 'katolicke mislioce'...
Ali, ono sto mene interesuje je da li je ovo zvanican stav Vatikana ili samo tvoj licni stav?
|
|
|
20.06.2008., 16:57
|
#65 (permalink)
|
|
General foruma
Registrovan: 09.01.1992.
Godina: 25
|
Quote:
Originally Posted by Plavusa
e, da, naravno, na svoje prepametne teze ocekujete samo podrzavajuce tonove...... Blago svijetu s vama....
|
Ne, nego ocekujemo konstruktivnu raspravu, ako treba i svadju, ali smisleniju nego sto to ti radis...
|
|
|
20.06.2008., 19:06
|
#66 (permalink)
|
|
Zastavnik
Registrovan: 12.07.2007.
|
Quote:
Već je odgovoreno.
Ako ti ovo smeta (barjak) žao mi je!
Ako baš inzistiraš drugi put o komparativnoj metodi u književnosti i šta ista znači.
Sada mi je Beč jedina preokupacija.
|
Stidljivo.
|
|
|
21.06.2008., 17:12
|
#67 (permalink)
|
|
General potpukovnik
Registrovan: 16.06.2004.
Godina: 36
|
Jel ovo ozbiljna tema ili deponija za smece?
24.06.2008., 14:45
|
#68 (permalink)
|
|
Porucnik
|
Quote:
Originally Posted by mrav
|
ovo je samo jos jedna u nizu tema za isprazno prosipanje slova.
Pedja ocekuje konkretnu raspravu na temu u kojoj se postavljaju takve teze da ih nitko normalan ne moze shvatiti ozbiljno, a kamo li konkretno porazgovarati pa i posvaditi se oko njih. Preplitko i prestrasno.
|
24.06.2008., 16:30
|
#69 (permalink)
|
|
Zastavnik
|
Quote:
Originally Posted by mrav
|
Tema je bila ozbiljna dok Brzi nije posegao za svojim posljednjim lingvistickim, knjizevno-istorijskim... argumentom, mislim na fotografiju
koju je postavio  . A Plavusu jedino shvatam ozbiljno ta temi kaladont...
|
|
|
27.06.2008., 08:43
|
#70 (permalink)
|
|
Porucnik
|
Quote:
Tema je bila ozbiljna dok Brzi nije posegao za svojim posljednjim lingvistickim, knjizevno-istorijskim... argumentom, mislim na fotografiju
koju je postavio  . A Plavusu jedino shvatam ozbiljno ta temi kaladont...
|
Samo daj. Ubila te velika pamet i ozbiljnost. Pokoljenja ce se sjecati tvojeg lika i djela.
|
27.06.2008., 11:04
|
#71 (permalink)
|
|
Zastavnik
|
Quote:
Originally Posted by Plavusa
Samo daj.
|
Razmisli cu... Dobro cu razmisliti...
|
|
|
07.07.2008., 11:19
|
#72 (permalink)
|
|
Kuvar
Registrovan: 02.11.2006.
|
Quote:
Originally Posted by Pedja
Ni na jedno pitanje ne odgovaras konkretno, nego temu okreces na nekakvo pogano kvazisociolosko tumacenje srpske svijesti, tako tipicno za 'katolicke mislioce'...
Ali, ono sto mene interesuje je da li je ovo zvanican stav Vatikana ili samo tvoj licni stav?
|
Svako pitanje dobiva odgovor za razliku od ovih trolova sa starim lažima kojima pokušavaju dati novi život.
A to što ti se odgovor ne sviđa i nije pojašnjen do detalja - žao mi je.
Katloličanstvo sa mojim stavom o istini nema baš nikakve veze više Kant i Schopenhauer.
I zaista neznam službeni stav Vatikana (ako ga i ima) o ovom.
|
07.07.2008., 11:23
|
#73 (permalink)
|
|
Kuvar
|
Quote:
Originally Posted by Pedja
Ne, nego ocekujemo konstruktivnu raspravu, ako treba i svadju, ali smisleniju nego sto to ti radis...
|
Konstruktivna rasprava znači i priznavanje različitosti.
Većina ovog se svodi na mitomanstvo.
|
07.07.2008., 11:33
|
#74 (permalink)
|
|
Kuvar
|
Quote:
Stidljivo.
|
Dobar samo u diskreditiranju.
Imaš ti 1000 stranica o "dokazima" da je sve to srpska književnost i neka (imaš čak i Hrvata koji su Hrvatsku istjerivali iz Dubrovnika) sa poznatom i isprobanom formulom tražeći epizodu da bi uništili cjelinu.
Tvoje epizode su (Hrvat iz daleke Hrvatske - D. Maroje, srpsko porjeklo nekih dubrovačkih književnika - uze pa vrati Hvarane kao Brzi neće primjetiti....).
Ali nikad ama baš nikad nećeš naći usporedbu dubrovačke književnosti sa "torlačkom" srpskom niti je možeš svrstati u isti kulturni krug.
Život i 1000 godina Dubrovnika je se obreo u hrvatstvu duhom, jezikom, poviješću i sve njih Hrvatska prenosi u budućnost (bez obzira na njihovo porjeklo.
Isto kao i ostali od Marulića do Šenoe i Desnice (bez obzira na njegovo porjeklo - nebitno za pripadnost književnosti).
|
07.07.2008., 15:24
|
#75 (permalink)
|
|
Zastavnik
|
Tvoj jedini kulturno-istorijski, knjizevno-lingvisticki argument je skromna zastavica nad Dubrovnikom - jadno.
Svaka pjesma, svaki tekst, svaki racun... u Dubrovniku pisani su srpskim jezikom i na nasem (da upotrijebimo pronominalni oblik umjesto etnickog naziva) lijepom istocnohercegovackom dijalektu, to nisu uspjeli da negiraju ni najveca imena hrvatske lingvistike, pa neces moci ni ti.
Tako da ce sve sto su stvarali dubrovacki umjetnici ostati neraskidivi dio srpske umjetnosti, bez obzira sta cu ja ili ti reci na ovom forumu ili bilo ko, bilo gdje...
Svima si nam pokazao kako Drzicevo djelo (pored njegove nacionalne pripadnosti) odredjuje njega kao srpskoga pisca.
Ja uzeo pa vratio Hvarane...  Niti se oni mogu istrgnuti iz srpske knj. niti ja imam za to ovlastenje.
Dubrovnik u svom vijekovnom postojanju na srecu nije imao veze sa hrvatskim duhom (sta je to sto karakterise hrvatsku posebnost - nista), sa hrv. jezikom (jezikom koji su i sami hrvati odbacili) i istorijom (istorija vjecito potlacenog naroda za razliku, opet poavljam na srecu slobodarskog Dubrovnika).
|
|
|
07.07.2008., 15:38
|
#76 (permalink)
|
|
Zastavnik
|
Jos nesto: Provjeri u nekom od rjecnika sta znaci pridjev torlacki, koristis ga nepravilno.
Zasto je hrvatska vojska zapalila kulu Jankovic Stojana (u ovdje vec negdje pominjanom Islamu Grckom) koja je bila vlasnistvo 'hrvatskog' pisca Desnice?
U toku je rad na projektu Srpska knjizevnost u 150 knjiga,
pa kad se projekat dovrsi moci ces da citas najbolje dubrovacke pisce u najnovijem izdanju... Srdacno preporucujem.
|
|
|
08.07.2008., 12:36
|
#77 (permalink)
|
|
Kuvar
|
Quote:
Tvoj jedini kulturno-istorijski, knjizevno-lingvisticki argument je skromna zastavica nad Dubrovnikom - jadno.
Svaka pjesma, svaki tekst, svaki racun... u Dubrovniku pisani su srpskim jezikom i na nasem (da upotrijebimo pronominalni oblik umjesto etnickog naziva) lijepom istocnohercegovackom dijalektu, to nisu uspjeli da negiraju ni najveca imena hrvatske lingvistike, pa neces moci ni ti.
Tako da ce sve sto su stvarali dubrovacki umjetnici ostati neraskidivi dio srpske umjetnosti, bez obzira sta cu ja ili ti reci na ovom forumu ili bilo ko, bilo gdje...
Svima si nam pokazao kako Drzicevo djelo (pored njegove nacionalne pripadnosti) odredjuje njega kao srpskoga pisca.
Ja uzeo pa vratio Hvarane...  Niti se oni mogu istrgnuti iz srpske knj. niti ja imam za to ovlastenje.
Dubrovnik u svom vijekovnom postojanju na srecu nije imao veze sa hrvatskim duhom (sta je to sto karakterise hrvatsku posebnost - nista), sa hrv. jezikom (jezikom koji su i sami hrvati odbacili) i istorijom (istorija vjecito potlacenog naroda za razliku, opet poavljam na srecu slobodarskog Dubrovnika).
|
Naravno ostaće neraskidivi dio "srpske" književnosti, a tko nebi biser ukrao.
Samo fali provedba i vidješmo je devedesetih - osloboditelji.
Etnogeneza nužno nema veze s pripadnošću književnošću, ali šta vrijedi ponavljati nešto i četvrti put.
Njiva koju ne baštiniš više nije tvoja pa ti ni navodnici uz Desnicu ne trebaju kao i epizoda o srušenoj kući - ustvari treba ti (o Bizantizmu ću otvoriti posebnu temu).
Torlačko s navodnicima pa ti misli o kojem dijelu srpske književnosti - izvorno i pravo srpske.
Književnost- Živi bili pa vidjeli, s obzirom šta je "duhovna snaga" ništa me ne čudi.
Slobodarski - jeste Plastiša ali i plaćanjem danka srpskom despotu i turskom sultanu (zašto plaćaše srbin srbinu - da se para vrti).
Lingvisti - vidi postove ispred.
Hvarani - iz dva tvoja posta se to jasno vidi.
Na ostalo odgovoreno barem tri puta.
|
08.07.2008., 13:25
|
#78 (permalink)
|
|
General major
Registrovan: 21.01.2006.
|
Quote:
|
Mislis, tri puta sa odgovarao ono sto se tebi cinilo pametnim...a, bez obzira na post koji je bio povod tome
"sta je babi milo-to joj se i snilo" ista stvar sa tobom.
|
|
|
08.07.2008., 17:43
|
#79 (permalink)
|
|
Zastavnik
|
Quote:
Naravno ostaće neraskidivi dio "srpske" književnosti, a tko nebi biser ukrao.
Samo fali provedba i vidješmo je devedesetih - osloboditelji.
Etnogeneza nužno nema veze s pripadnošću književnošću, ali šta vrijedi ponavljati nešto i četvrti put.
Njiva koju ne baštiniš više nije tvoja pa ti ni navodnici uz Desnicu ne trebaju kao i epizoda o srušenoj kući - ustvari treba ti (o Bizantizmu ću otvoriti posebnu temu).
Torlačko s navodnicima pa ti misli o kojem dijelu srpske književnosti - izvorno i pravo srpske.
Književnost- Živi bili pa vidjeli, s obzirom šta je "duhovna snaga" ništa me ne čudi.
Slobodarski - jeste Plastiša ali i plaćanjem danka srpskom despotu i turskom sultanu (zašto plaćaše srbin srbinu - da se para vrti).
Lingvisti - vidi postove ispred.
Hvarani - iz dva tvoja posta se to jasno vidi.
|
Evo za tebe i peti put, mozda i primis ovu cinjenicu k znanju: Sva knjizevnost pisana na srpskom jeziku je srpska ma gdje nastala (U danasnjoj Grckoj, Madjarskoj, Rusiji, Hrvatskoj...), tako i cjelokupna srednja srpska knjizevnost - dubrovacka.
Opet si nesto usporedbom zelio da kazes, dokazan si komparativista u to nemamo sumnje. Sljedeci post je prilika da kazes nesto vise o tvom omiljenom postupku.
Jos jednom(mozda procitas):
Dubrovnik u svom vijekovnom postojanju na srecu nije imao veze sa hrvatskim duhom (sta je to sto karakterise hrvatsku posebnost - nista), sa hrv. jezikom (jezikom koji su i sami hrvati odbacili) i istorijom (istorija vjecito potlacenog naroda za razliku od slobodarskog Dubrovnika).
Jesu li nadlezni zadovoljni tvojim misionarskim radom na ovom forumu  ?
|
|
|
09.07.2008., 09:22
|
#80 (permalink)
|
|
Major
Registrovan: 24.09.2007.
|
Srpski jezik jeste bogat, jedan od razloga je sto u sebi ima dosta turcizama pa to ga cini ljepsim i bogatijim.
|
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|