Lopare Online

Go Back   Lopare Online Forum > Generalne diskusije > Filozofija, religija i istorija

Filozofija, religija i istorija Filozofske diskusije, kao i diskusije o religiji i istoriji

Reply

LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Old 30.09.2008., 18:28   #1 (permalink)
Desetar

alan_ford's Avatar

Registrovan: 23.09.2008.
Default Uzdržimo se od hrišćanstva

''Stajao sam izvan sebe i htio da ovim sablasnim prstima zaustavim ta vješanja... Ja duh, i meni kao i svakom duhu treba -tijelo- jer već čitavu vječnost hodam bezmirisnim ulicama prostora gdje nema života, samo bezbojna, bezmirisna smrt... Niko ne može da je udahne. Ili da omiriše kako mu se grči ružičasta hrskavica obrubljena kristalnim balama, govonom vremena i crnim krvavim filterimma mesa.''

Ko još danas ima bezobrazniji od sveštenika?; tih paćeničkih faca, kukavica što trabunjaju o herojstvu; njih što su sebi osigurali zakone da sklone svoje odvratne paćeničke face u svilu i kadifu kad se na srbstvo obruši nebo i zemlja?
Ima boga, pa to je danas najunosniji biznis. Posao prostutuke je spram svešteničke bijede sveta misija naložena iz božije ruke.
Upirem prstom u svakoga ko se ikad usudio da govori o čistoti božijih sluga i svakoga ko je propvjedao zagrobni život kao uzor svakom životu. Upirem pogled u sve koji svoju malograđanštinu guraju iza poganih crkvenih oltara upisujući doprinose od kojih paćeničke siluete kupuju mercedese.
Uzdržimo se od hrišćanstva, ratova i svake ostale bijede. Uzdržimo se od ideje koja nam ispira um čitavoga života namećući nesreću i dogmatska govna. Uništimo sve što uništava naš život, sve što nam uništava svaku radost. Treba razotkriti crkvu sve do njene otrovne žile kucavice zaturene u smrdljivom sjemenu gluposti. Tragično-apsurdnu epopeju hrišćanstva treba okončati najvećim praznikom o državnom trošku.
Dok se ne prubudimo u svijetu koga ćemo voliti svim srcem..
Živili..
alan_ford is offline   Reply With Quote

Sponsored Links
Old 30.09.2008., 22:59   #2 (permalink)
Pukovnik

Pero Maletic's Avatar

Registrovan: 17.11.2005.
Send a message via MSN to Pero Maletic

BOG STOBOM I ANĐELI SINKO
Poslušaj čika Peru i pod hitno potraži psihijatra!
Old 01.10.2008., 12:47   #3 (permalink)
emt
Potpukovnik

emt's Avatar

Registrovan: 04.09.2008.

Quote:
Originally Posted by Pero Maletic View Post
e pero pero, njemu psihijatar ne treba a ti bi trebao da procitas tekst
do kraja prije nego das bilo kakav komentar. iako ne delimo u potpunosi
misljenje gosp. forda, u potpunosti ga razumemo. crkva je na zalost
postala leglo gramzljivih, nemoralnih spodoba koji se kriju iza svestenicke
mantije.
emt is offline   Reply With Quote
Old 01.10.2008., 12:52   #4 (permalink)
emt
Potpukovnik

emt's Avatar

Quote:
Originally Posted by alan_ford View Post
''Stajao sam izvan sebe i htio da ovim sablasnim prstima zaustavim ta vješanja... Ja duh, i meni kao i svakom duhu treba -tijelo- jer već čitavu vječnost hodam bezmirisnim ulicama prostora gdje nema života, samo bezbojna, bezmirisna smrt... Niko ne može da je udahne. Ili da omiriše kako mu se grči ružičasta hrskavica obrubljena kristalnim balama, govonom vremena i crnim krvavim filterimma mesa.''

Ko još danas ima bezobrazniji od sveštenika?; tih paćeničkih faca, kukavica što trabunjaju o herojstvu; njih što su sebi osigurali zakone da sklone svoje odvratne paćeničke face u svilu i kadifu kad se na srbstvo obruši nebo i zemlja?
Ima boga, pa to je danas najunosniji biznis. Posao prostutuke je spram svešteničke bijede sveta misija naložena iz božije ruke.
Upirem prstom u svakoga ko se ikad usudio da govori o čistoti božijih sluga i svakoga ko je propvjedao zagrobni život kao uzor svakom životu. Upirem pogled u sve koji svoju malograđanštinu guraju iza poganih crkvenih oltara upisujući doprinose od kojih paćeničke siluete kupuju mercedese.
Uzdržimo se od hrišćanstva, ratova i svake ostale bijede. Uzdržimo se od ideje koja nam ispira um čitavoga života namećući nesreću i dogmatska govna. Uništimo sve što uništava naš život, sve što nam uništava svaku radost. Treba razotkriti crkvu sve do njene otrovne žile kucavice zaturene u smrdljivom sjemenu gluposti. Tragično-apsurdnu epopeju hrišćanstva treba okončati najvećim praznikom o državnom trošku.
Živili..

lako je iz tvoga teksta prepoznati uticaj nicea.
uzmi u obzir da je nice krepao kao pas i smrtnom casu trazio svestenika.
njegova deviza "bog je mrtav" nastala je usled neizdrzivih glavobolja.
hriscanstvo je u svojoj osnovi nesto najplemenitije sto sto smo imali
od postanka do danas. ponasanje svestenika ne treba izjednicivati sa
hriscanstvom...iako bode oci ponasenje svestenika, ima i onih
koji su pravi hristovi ratnici i zive kako to hriscanstvo i nalaze.
na kraju krajeva, svi smo mi ljudi.
Old 01.10.2008., 16:59   #5 (permalink)
Desetar

alan_ford's Avatar

Quote:
Originally Posted by Pero Maletic View Post
bravo pero. bravo
Old 01.10.2008., 17:40   #6 (permalink)
Desetar

alan_ford's Avatar

Quote:
Originally Posted by emt View Post
e pero pero, njemu psihijatar ne treba a ti bi trebao da procitas tekst
do kraja prije nego das bilo kakav komentar. iako ne delimo u potpunosi
misljenje gosp. forda, u potpunosti ga razumemo. crkva je na zalost
postala leglo gramzljivih, nemoralnih spodoba koji se kriju iza svestenicke
mantije.
poštovani zastavniče emt-e,
nisam baš siguran u značenje tvog nicka pa sam dodao crtu ispred nastavka za oblik.
ipak, za nijansu sam bio zbunjeniji zbog nastupa u množini kako si rekao ''iako ne delimo''.. pretpostavljam da si zbog iznošenja mišljenja nakratko htio ostvariti simbiozu sa neuporedivim perom maletićem, herojem iz prvog komentara.
onda je došao i tvoj drugi komentar kojeg si vezao za ničea...
ono što je jednako, kod tebe, kod mene i svih ostalih - jeste izvjesna ''opterećenost'' nasleđem, pa se tako može reći da je rani niče slika i prilika šopenhauera, koji je još unazad određen nekim kantom ili geteom...nema tu kraja/početka. uzalud je ovako teško pitanje staviti i pred našeg griblera peru.

napravio bih glupim svakoga pri pokušaju ubjeđivanja da je danas teže no ikad imati sopstveno mišljenje. ontološko tkivo mora najdačati, bez obzira kroz koji se mit oslobodimo, koje riječi preuzemo...to postaje nebitno kad shvatiš da si usred beskraja, usamljen, pa možda čak i sam bog - jer bez tebe ili s tobom sve je 0.

poz
Old 01.10.2008., 18:41   #7 (permalink)
emt
Potpukovnik

emt's Avatar

Quote:
poštovani zastavniče emt-e,
nisam baš siguran u značenje tvog nicka pa sam dodao crtu ispred nastavka za oblik.
ipak, za nijansu sam bio zbunjeniji zbog nastupa u množini kako si rekao ''iako ne delimo''.. pretpostavljam da si zbog iznošenja mišljenja nakratko htio ostvariti simbiozu sa neuporedivim perom maletićem, herojem iz prvog komentara.
onda je došao i tvoj drugi komentar kojeg si vezao za ničea...
ono što je jednako, kod tebe, kod mene i svih ostalih - jeste izvjesna ''opterećenost'' nasleđem, pa se tako može reći da je rani niče slika i prilika šopenhauera, koji je još unazad određen nekim kantom ili geteom...nema tu kraja/početka. uzalud je ovako tešgo pitanje staviti i pred našeg griblera peru.

napravio bih glupim svakoga pri pokušaju ubjeđivanja da je danas teže no ikad imati sopstveno mišljenje. ontološko tkivo mora najdačati, bez obzira kroz koji se mit oslobodinmo, koje riječi preuzemo...to postaje nebitno kad shvatiš da si usred beskraja, usamljen, pa možda čak i sam bog - jer bez tebe ili s tobom sve je 0.

poz
nas trojica... jedan ima racunar, drugi misa a treci glavu.
naravno, u svakom slucaju si u pravu narocito u zadnjem delu izlaganja.
Old 01.10.2008., 19:02   #8 (permalink)
Desetar

alan_ford's Avatar

Quote:
Originally Posted by emt View Post
nas trojica... jedan ima racunar, drugi misa a treci glavu.
naravno, u svakom slucaju si u pravu narocito u zadnjem delu izlaganja.
onda priznajem grešku.
nije lako biti diferencijalni stroj i pride čovjek.
Old 01.10.2008., 21:22   #9 (permalink)
emt
Potpukovnik

emt's Avatar

Quote:
onda priznajem grešku.
nije lako biti diferencijalni stroj i pride čovjek.

e bas si nas nasmejao...bas ti hvala.
u ovom vremenu kada se vilice jedino pomeraju pri zvakanju...
ali, bice bolje i konstrukrivnije.
pozdrav
Old 23.11.2008., 15:16   #10 (permalink)
Porucnik

Specijal-98's Avatar

Registrovan: 07.10.2008.
Cool

Quote:

Živili..
Bog s tobom brate hrišćanine rabu božiji !!! Mogao bih te malo i razumjeti da želiš da ukineš religiju svjetsku u globalu što se svakako ukinuti neda ! A ti sa svojim oštrim i nadasve nadahnutim perom, okomi se pogano , baš na naše HRIŠĆANSTVO (Pravoslavno), CRKVU (hram božiji) I PASTIRE ZEMALJSKE (sluge božije ). Tu se ne možemo nikako složiti. Na stranu kritike pojedinih , koji se odvojiše od sirotinjskog stada svoga i prikloniše se društvenoj eliti odmetničkoj uživajući u raskoši prolaznoj (svakako im plata neće nedostajati). Ne mogu shvatiti ako si Srbin a pretpostavljam da jesi , da se zalažeš ( jer si u zabludi velikoj ) za ukidanje identiteta svoga, korijena i imena i vjere naroda svoga. Vrijeme je da se otrijezniš i iskreno pokaješ. Nikad nije kasno. Boga i sam veliš ima , oprostiće ti !!! Živio i ti nama.
Attached Thumbnails
uzdrzimo-se-od-hris-anstva-437739_18-51.jpg  
Old 23.11.2008., 17:17   #11 (permalink)
General major

Registrovan: 11.02.2007.

Quote:
Originally Posted by Specijal-98 View Post
Bog s tobom brate hrišćanine rabu božiji !!! Mogao bih te malo i razumjeti da želiš da ukineš religiju svjetsku u globalu što se svakako ukinuti neda ! A ti sa svojim oštrim i nadasve nadahnutim perom, okomi se pogano , baš na naše HRIŠĆANSTVO (Pravoslavno), CRKVU (hram božiji) I PASTIRE ZEMALJSKE (sluge božije ). Tu se ne možemo nikako složiti. Na stranu kritike pojedinih , koji se odvojiše od sirotinjskog stada svoga i prikloniše se društvenoj eliti odmetničkoj uživajući u raskoši prolaznoj (svakako im plata neće nedostajati). Ne mogu shvatiti ako si Srbin a pretpostavljam da jesi , da se zalažeš ( jer si u zabludi velikoj ) za ukidanje identiteta svoga, korijena i imena i vjere naroda svoga. Vrijeme je da se otrijezniš i iskreno pokaješ. Nikad nije kasno. Boga i sam veliš ima , oprostiće ti !!! Živio i ti nama.

Буахахахахаха
Само што ово није смијешно ово је жалосно.

Па зар ви стварно вјерујете у Бога?
Ако је одговор позитиван, нема лијека.
Mr47 is offline   Reply With Quote
Old 23.11.2008., 20:46   #12 (permalink)
Porucnik

Specijal-98's Avatar

Cool

Quote:
Originally Posted by Mr47 View Post
Буахахахахаха
Само што ово није смијешно ово је жалосно.

Па зар ви стварно вјерујете у Бога?
Ако је одговор позитиван, нема лијека.
Bogu hvala dakako da je pozitivan odgovor. A upravo lijeka nađoh u vjeri svojoj Pravoslavnoj. Nema boljeg melema za ranjenu dušu od iskrene molitve i pokajanja. Nekada sam i sam hulio na vjernike poput vas dva izgubljena jagnjeta ( koji će se akobogda stadu svome vratiti ). Mladi ste i imate vremena da shvatite da ste u stvarnoj zabludi kao što sam svojevremeno i ja bio.
Zaista, zaista vam kažem : Koji vjeruje u mene, ima život vječni. (Jevanđelje po Jovanu gl.6,stih 47.)
Old 25.11.2008., 11:20   #13 (permalink)
General major

Registrovan: 11.02.2007.

Драги Специјал-98...

Ја вјерујем, поштујем и практикујем оне ствари и чињенице које ми требају у животу и које би требале да буду саствани дио човјекове особине и карактера. Свака вјерска књига садржи приче и науке које треба узети у обзир али тако постоје и ствари у тим књигама које уопште не треба узимати у обзир, сад свако мора да разбере шта му треба и шта тражи.
Јер у вјери (религији) неко тражи Бога а неко себе и у том проналажењу себе постаје бољи човјек, дограђује себе са бољим особинама.
Чак негдје сам прочито на овом форуму, да кад си бар држали разумних ствари што их налажу Св. Писмо и Куран овај свијет неби никад био овако пуст и зао- ето једне чињенице.

Али, пошто се религија користи за производњу страха (то је већ друга тема) и свега осталог само не онога што би та иста требала да буде, нажалост Алан Форд је у праву (али ко га разумије).
Mr47 is offline   Reply With Quote
Old 25.11.2008., 17:29   #14 (permalink)
Porucnik

Specijal-98's Avatar

Cool

Quote:
Originally Posted by Mr47 View Post
Драги Специјал-98...

Ја вјерујем, поштујем и практикујем оне ствари и чињенице које ми требају у животу и које би требале да буду саствани дио човјекове особине и карактера. Свака вјерска књига садржи приче и науке које треба узети у обзир али тако постоје и ствари у тим књигама које уопште не треба узимати у обзир, сад свако мора да разбере шта му треба и шта тражи.
Јер у вјери (религији) неко тражи Бога а неко себе и у том проналажењу себе постаје бољи човјек, дограђује себе са бољим особинама.
Чак негдје сам прочито на овом форуму, да кад си бар држали разумних ствари што их налажу Св. Писмо и Куран овај свијет неби никад био овако пуст и зао- ето једне чињенице.

Али, пошто се религија користи за производњу страха (то је већ друга тема) и свега осталог само не онога што би та иста требала да буде, нажалост Алан Форд је у праву (али ко га разумије).
Razumijem ja uvaženog prijatelja Alana Forda šta je želio da kaže, ali sam naslov teme je trebalo drugačije imenovati da nedjeluje uvredljivo za druge neistomišljenike , jer zvuči kao pravi Apel svima bez izuzetka. Zloupotreba postoji u svim segmentima društva pa i u samoj religiji zavisno od ciljeva koji se žele postići. Činjenica je da se pojedini sveštenici danas međusobno bore koće od njih živjeti na višoj nozi , utrkujući se ko će bolju kuću napraviti ( vilu ), koće bolji noviji model kola voziti itd.itd. Umjesto da se bore za bolji i kvalitetniji život svojih parohijana, da se mnogo , mnogo više bave humanošću pomažući one najsiromašnije , ukratko rečeno da što revnosnije obavljaju svoj posvećeni poziv !!! Zaista u njivi božijoj svakojakih plodova ima.

Old 25.11.2008., 18:33   #15 (permalink)
General major

FEVER PITCH's Avatar

Registrovan: 09.12.2003.
Godina: 29

1.Od onih ljudi koji kazu da Bog postoji, gori su oni ljudi koji kazu da Bog ne postoji.

2.Moze da bude praksa da su ljudi religiozni vise sretni nego ateisti

3.Ali ja sam potpuno protiv vjeronauke u skolama u smislu predmeta ciji je cilj propagiranje i njegovanje vjerskih osjecanja tj propovjedanja u skolama bilo koje religije,takodje sam protiv javnog pedagoskog praktikovanja vjere u javnim skolama bilo u predmetu vjeronauke,bilo kao stav predavaca nekih od drugih predmeta,vjera moze da bude privatna stvar nastavnika ali ne moze i ne smije da je propovjeda na nastavi.
Boli mene sta ti mislis o abortusu,razvodima i homicima

Clan 18 deklaracije o ljutskim pravima i slobodama svakom garantuje pravo na slobodu misli,svjesti i vjere,a to je pravo ugrozeno kada se tvoja vjerska osjecanja ocjenjuju uspjehom u skoli.

Virginia Woolf
FEVER PITCH is offline   Reply With Quote
Old 26.11.2008., 04:15   #16 (permalink)
Vodnik prve klase

bogaz's Avatar

Registrovan: 08.06.2008.

Quote:
Originally Posted by FEVER PITCH View Post
1.Od onih ljudi koji kazu da Bog postoji, gori su oni ljudi koji kazu da Bog ne postoji.

2.Moze da bude praksa da su ljudi religiozni vise sretni nego ateisti

3.Ali ja sam potpuno protiv vjeronauke u skolama u smislu predmeta ciji je cilj propagiranje i njegovanje vjerskih osjecanja tj propovjedanja u skolama bilo koje religije,takodje sam protiv javnog pedagoskog praktikovanja vjere u javnim skolama bilo u predmetu vjeronauke,bilo kao stav predavaca nekih od drugih predmeta,vjera moze da bude privatna stvar nastavnika ali ne moze i ne smije da je propovjeda na nastavi.
Boli mene sta ti mislis o abortusu,razvodima i homicima

Clan 18 deklaracije o ljutskim pravima i slobodama svakom garantuje pravo na slobodu misli,svjesti i vjere,a to je pravo ugrozeno kada se tvoja vjerska osjecanja ocjenjuju uspjehom u skoli.

1. U skoli se djeca ne uce vjeri, nego duhovnosti, moralnim i religijskim normama i kulturnom nasledju istih................

2. Ko ljude dijeli na dobre i lose na osnovu njihovih izjava, odnosno ko im sudi na osnovu njihovog licnog ubjedjenja, i ne zasluzuje da bude saslusan a kamoli da saslusa........

3. Moze da bude praksa i da su debeli ljudi srecniji od mrsavih................

4. Nakon uvodjenja gradjanskog vaspitanja u skole, kao najbesmislenijeg oblika sugestivnog, manipulativnog, djelovanja u svrhu proizvodnje covjekolikih papkara.........vjeronauka bar u vidu izbornog predmeta ( sto i jeste ) nam je prijeko potrebna.

5. Vjeronauka je bar zanimljiva i privlacna djeci za razliku od npr. demokratije....................................... ......................................
bogaz is offline   Reply With Quote
Old 26.11.2008., 08:26   #17 (permalink)
General major

FEVER PITCH's Avatar

Registrovan: 09.12.2003.
Godina: 29

Quote:
Originally Posted by bogaz View Post
1. U skoli se djeca ne uce vjeri, nego duhovnosti, moralnim i religijskim normama i kulturnom nasledju istih................

2. Ko ljude dijeli na dobre i lose na osnovu njihovih izjava, odnosno ko im sudi na osnovu njihovog licnog ubjedjenja, i ne zasluzuje da bude saslusan a kamoli da saslusa........

3. Moze da bude praksa i da su debeli ljudi srecniji od mrsavih................

4. Nakon uvodjenja gradjanskog vaspitanja u skole, kao najbesmislenijeg oblika sugestivnog, manipulativnog, djelovanja u svrhu proizvodnje covjekolikih papkara.........vjeronauka bar u vidu izbornog predmeta ( sto i jeste ) nam je prijeko potrebna.

5. Vjeronauka je bar zanimljiva i privlacna djeci za razliku od npr. demokratije....................................... ......................................
1.Ne trebas biti vjernik niti clan crkve da bi znao moralna nacela i da bi ucio kulturno nasledje, to mozes da ucis u vjerskim skolama i fakultetima, ali i ne u osnovnoj skoli u Loparama ili Bijeljini koju je sagradio drug Tito i koja nije vlasnistvo samo jednog naroda.Moze i crkva da ima skole i fakultete i medicine i istorije i skijanja i da u nju ide djeca Pere Matelica ili tvoja, ali javna skola i skola koju finansira crkva-nisu isto
Ne moze skola u Loparama da nosi ime Sv Save i da ne smeta Bosnjacima iz Koraja ili Celica ili Teocaka koji bi svoju djecu poslali evetualno da pohadjaju tu javnu skolu,ili da skola kod druga Zoleta se u Celicu zove "Skola proroka Muhameda"
Mislim moze sada kada jos BIH nije drzava onakva kakva treba da bude...ali nadam se uskoro nece moci tako da se radi.

2.Slazem se sa tobom i ne znam zasto meni to govoris??? Ja mislim da bas vjernici a bogami i ateisti su nasilni u praksi.

3.Moze da bude praksa...ali bojim se da ti mene nisi shvatio sta sam htjeo da kazem,obratio sam se s time Alan Fordu i ovom sto kaze "he he he nema vam pomoci ako vjerujete u Boga" To je isto kada momka ostavi djevojka ili obrnuto i on onda pomisli da Ljubav ne postoji.
Jednom je Stranac ovde dobro rekao i upitao:Sta bi se desilo kada bi ljudima oduzeli vjeru i vjerovanje?
Vrlo je nekulturno ljudima koji vjeruju reci da im to ne valja sto rade, isto onoliko koliko je nekulturno sto se vjernici i razne Kacavende i Cerici mjesaju se u zivot drzave pa i preko vjeronauke u skolama.

4.Objasnio sam ti ovo pod brojem 1

5.Nije tacno.Mladi vole penis i vaginu i marihuanu i demokratiju vise od crkvenih nacela i vjeronauke i to u "vasoj kuci i Milorada Dodika" Republici Srpskoj a na casove vjeronauke idu iz mode kao sto sam i ja isao davne 1987 god na filmove o Kozari ili Sutjesci.
Tim mladima je jos uvjek idol Ceca Raznjatovic Arkan,Jelena Karleusa i Seka Aleksic a na vjeronauku idu iz mode.

Virginia Woolf
FEVER PITCH is offline   Reply With Quote
Old 26.11.2008., 11:18   #18 (permalink)
Porucnik

Specijal-98's Avatar

Cool

Bili smo bez vjeronauke u školama u periodu kada sam i sam odrastao u ateističkom duhu. Sada kad sve to sagledam žao mi je što je to tako moralo biti. Bio sam uskraćen za mnoge korisne i poučne stvari koje bi trebao posjedovati svaki čovjek bez razlike. Nisam zato da i moja djeca budu uskraćena svoje duhovnosti a ni bilo čija druga, a sve se to da regulisati Zakonom o osnovnom obrazovanju u saradnji sa vjerskim zajednicama na nivou BiH.
Old 27.11.2008., 17:11   #19 (permalink)
Vodnik prve klase

bogaz's Avatar

Registrovan: 08.06.2008.

Quot