| |
|
| Filozofija, religija i istorija Filozofske diskusije, kao i diskusije o religiji i istoriji |
05.06.2008., 13:32
|
#41 (permalink)
|
|
Kuvar
Registrovan: 02.11.2006.
|
Quote:
Originally Posted by _Aleksandar_
Ti si samo dokaz koliko su Hrvati nesvesni toga kako im drzava ispira mozak zaradjujuci politicke poene dizanjem mrznje prema Srbima,cak i svojim poreklom.Ti i ne znas sta bi tvoju drzavu ucinilo srecnom i sta ona nastoji,ali to je tvoj problem.Ja sam to vc video u Najslabijoj karici.Tesla nikako nije mogao imati Hrvatsku domovinu kada tad Hrvatske nije uopste bilo.Nije bilo ni Hrvata.Srpska Krajina je postojala kao linija odbrane od navale Turaka na Austrougarsku.I u tom obliku je ostala i posle.Ali Austrougarima nije odgovaralo da tu zive Srbi kad je pocela propadati Turska jer su im smetali u osvajackim planovima.Zato su i zaratili posle sa Srbima u Prvom svetskom ratu.A gde ste do tada bili vi?Gde ste bili za vreme buna na tom podrucju?Nigde vas nije bilo.Balkan je jedino podrucje u celom svetu gde kad ljudi promene veru postanu odmah nacija.Zalosno. Ni Vuk Karadzic nije mogao imati srpsku domovinu kada tad Srbije nije bilo.Ali se to ljudima ne moze objasniti.A dalje,neverovatno koliko je na vasim medijima mrznje prema Srbima cak i kad se igraju obicne utakmice ili tako neke kulturno zabavne emisije.Pa je li vas Stipe Mesic rekao idem u Beograd da rasturim SFRJ?Nose li Srbi sad kokarde na glavama kao oni vasi slovo U na koncertima?Ne,zaista,Tijanic je u pravu kada je rekao onom vasem novinaru da su Srbi ostali duzni nesto Hrvatima.
I to je zalosno,zaista zalosno,kad vidim kako vasi mladi ljudi propadaju.
|
Nigdje nas nije bilo - normalno kad si čitao Cvijića.
Cvijić nikada nije ušao ni u jedno katoličko i muslimansko selo stvarajući svoju kartu.
|
|
|
05.06.2008., 14:27
|
#42 (permalink)
|
|
Potporucnik
Registrovan: 13.05.2008.
|
Nije morao ni da udje jer su sva ta mesta na srpskoj zemlji.
|
05.06.2008., 15:56
|
#43 (permalink)
|
|
Kuvar
Registrovan: 02.11.2006.
|
Tema Albanci:
Poput Baska u Pirinejima, pa Kelta u Irskoj i Walesu i Arbanasi su tek velegorjem zaštićeni ostatak nekadašnje goleme i starinske Ijudske pokrivače.
Oni su ostatak iliro-tračke mješavine na Balkanu. Ali različito od Baska i Kelta Arbanasi nisu nipošto nemoćan narodni prezitak, već živ živcat, vanredno ekspanzivan narodni organizam s jakom jezgrom oko sredovječnog višegrada Kruje.
Iz starorimskog "pravog Ilirika" (Illyricum proprium), a poznijeg Novog Epira, pa dračkog temata iskače ime albansko tek u 11. vijeku po Kr.
Potječe od jednog jedinog plemena (Albanoi, Albi), koje je nastavalo krajeve oko glavnog rimskog vojničkog druma, koji je iz Drača vodio u Carigrad i spajao ovaj s Rimom, oko glasovite "Via Egnatia". Ovo plemensko ime prenijeli su stranci na sva ostala plemena i individue albanskog jezika. Arbanasi sami su sebe zvali i nazivaju se sada "Sćipetari". U srednjem vijeku katolički je biskup krujški (Croensis, Croacensis) nazivan i biskupom arbanskim (Arbanensis), jednako kao što je kninski biskup bio zvan hrvatskim biskupom (Croatensis). U knjigama papinske kancelarije ova dva imena dovodila su više puta do pomutnje.
U arbanaskim se brdima, netaknuto od sredovječnih ratova i pošasti, uzdrzalo, živeći pastirskim životom, snažno pučanstvo prekrasna soja, plodno, žilavo, otpomo proti svim nepogodama, ratnici, kojima je "krevet zemlja, a jastuk kamen". Iz tih brdina u 14. vijeku
nastaje pravo rojenje Arbanasa prema jugu, u Tesaliju, Grčku i Pelopones, pa sve do na otoke egejskog mora. Još danas govore predgradja atenska arbanaski. U 15. vijeku pod turskim pritiskom započima velika seoba preko mora u Italiju. Arbanasi bježe onamo
pomiješani sa slovjenskim pučanstvom mješovite sjeveme (Duklja, Crvena Hrvatska) i južne (Muzakija) zone. Jos danas postoje jake kolonije Arbanasa u južnoj Italiji (48 naselja sa 80.282 duše prema brojenju od god. 1921.). Seoba njihova završila je tek god. 1744. Kolonija Arbanasa kraj Zadra nastala je 1723-1727. od doseljenika iz Duklje ili sjeveme Albanije. Kad Srbi pod patrijarhom pećskim (1690.) ostavljaju svoju staru domaju i sele u Ugarsku, ulaze na njihovo mjesto Arbanasi. Rojevi njihovi dolaze tokom 18. vijeka u Hercegovinu, a neki odlomci čak u Slavoniju (Hrtkovci, Nikinci). Širenje Arbanasa u Makedoniju trajalo je sve do uoči balkanskog rata (god. 1912.). Jakih kolonija imade kod Kumanova i Skoplja. Svi ti noviji odlomci znadu još tocno, kojemu plemenu svoje gorske domaje pripadaju.
Ali novovjeke kolonije Arbanasa kraj Zadra, pa u Nikincima nisu jedine veze, koje vežu Hrvate s Arbanasima. U južnoj Dalmaciji, kraj Dubrovnika i Kotora bilo je jos u 14. vijeku jakih albanskih naselja. Stara Zeta (Cma Gora) bila je tada jos sva protkana tim življem. S antropogeografskog i povijesnog gledišta ona je najuže povezana sa Sjevemom Albanijom. Hrvatski čakavski izbojci sezali su tada sve do Bojane (1372. Stanchus filius. Chervatini u Skadru i Svetom Srgju). U arbanaskom jeziku imade čakavskih pozajmica.
Ime podrijetlom arbanskog(sada cmogorskog) plemena Kuci stoji u vezi s Crvenom Hrvatskom popa Dukljanina (arb. "kuc" znači "crven"). Izmedju Budve i Skadarskog jezera postojala je župa, koja se je hrvatski zvala "Crmnica", arbanski "Kuceva" (Cozoa) boje znači "crvenu župu".
Pod napuljskim Anžuvincima, koji vode jadransku i orientalnu politiku velikih sila, e izravnih političkih veza izmedju Hrvata na sjevemom i Arbanasana juznom Jadranu u 14. vijeku.
|
|
|
06.06.2008., 13:02
|
#44 (permalink)
|
|
Potporucnik
Registrovan: 13.05.2008.
|
Tu vatikansku i masonsku laznu istoriju koju su napisali djavli koji napisase i tzv hrvatsku istoriju a danas pisu neku bosnjacku,crnogorsku i makedonsku istoriju pricaj nekom drugom.
To je suplja prica i nikoga na ovom forumu ne intrigira.
Niko ovde nije nepismen da ne pozna istoriju bas toliko i da poveruje da su albanci starosedeoci i slicne gluposti,kao sto pisu danas tzv hrvati i drugi novopeceni nazovi narodi.
|
06.06.2008., 19:57
|
#45 (permalink)
|
|
Zastavnik
Registrovan: 30.08.2007.
|
Mene nisto ne bi cudilo da su Albanci mesavina tamosnjih plemena i Srba koji su dosli na tu teritoriju u okviru Slovena pa se ponovo vratili na obale Dunava da bi naselili danasnje krajeve Sumadije. Ne cudi me jer se svakom narodu mora znati poreklo,a svedok sam da se nigde kao na Balkanu promenom vere ne stvaraju nove nacije.Za Albance nisu mogli smisliti poreklo i sad kao fol,ne zna se poreklo.Da li je ikom poznato da postoje Albanci koji su katolici?Cisto sumnjam.
|
|
|
06.06.2008., 20:23
|
#46 (permalink)
|
|
General major
Registrovan: 21.01.2006.
|
Sumnjaj i dalje, ali ima albanaca katolika kao i mali broj pravoslavnih. Nema potrebe napominjat njihov zivot i polozaj u albaniji, ali istrajavaju.
|
|
|
11.09.2008., 19:01
|
#47 (permalink)
|
|
Pukovnik
Registrovan: 27.02.2007.
|
Imate primere na majevickom kraju ako se ne varam, neki ratko iz sjenice u juznoj srbiji ili raskoj,doselio se na podrucje majevice,uzeo islam i dobio lepu zemlju u tom kraju,danas se tu nalazi selo ratkovici kod lopara.
Ili jos jedan primer sa tog kraja,gde nekoliko srba iz susednih sela primise islam i dobise najbolju zemlju koja je najbolje radjala a to selo se zove koraj,i do danas se kume a u stvari su krvno vezani ili preciznije direktni rodjaci.
Imate primer starog srpskog grada krstaca ili danas teocaka,gde je jedan deo ljudi u krstacu primio islam a jedan deo u priboju ispod tog grada takodje primio islam,a po begovoj naredbi muslimane iz priboja preseli u teocak a srbe iz teocaka u priboj.
U ovom ratu su se mnogo ubijali a nisu bili svesni da su rodjeni rodjaci.
Tih primera u bosni ima na sve strane ali niko nece da o tome govori iskreno.
Zanimljivo, odakle ti ovo Vucji kamenu?
|
11.09.2008., 23:13
|
#48 (permalink)
|
|
Zastavnik
Registrovan: 12.07.2007.
|
Quote:
Originally Posted by Aspirin
Imate primere na majevickom kraju ako se ne varam, neki ratko iz sjenice u juznoj srbiji ili raskoj,doselio se na podrucje majevice,uzeo islam i dobio lepu zemlju u tom kraju,danas se tu nalazi selo ratkovici kod lopara.
Ili jos jedan primer sa tog kraja,gde nekoliko srba iz susednih sela primise islam i dobise najbolju zemlju koja je najbolje radjala a to selo se zove koraj,i do danas se kume a u stvari su krvno vezani ili preciznije direktni rodjaci.
Imate primer starog srpskog grada krstaca ili danas teocaka,gde je jedan deo ljudi u krstacu primio islam a jedan deo u priboju ispod tog grada takodje primio islam,a po begovoj naredbi muslimane iz priboja preseli u teocak a srbe iz teocaka u priboj.
U ovom ratu su se mnogo ubijali a nisu bili svesni da su rodjeni rodjaci.
Tih primera u bosni ima na sve strane ali niko nece da o tome govori iskreno.
Zanimljivo, odakle ti ovo Vucji kamenu?
|
Neke familije iz Koraja se kume sa familijama iz Bogutovog sela. Naravno radi se o starom kumstvu, prije islamizacije. Inace Korajci su medju posljednjim primili islam. Gdje si cuo/procitao ovo o Priboju?
|
|
|
12.09.2008., 17:26
|
#49 (permalink)
|
|
Potporucnik
Registrovan: 01.08.2008.
|
I u filmu "Nož" kumovi su došli da čestitaju Božić, a posle znamo šta je bilo.
|
12.09.2008., 18:30
|
#50 (permalink)
|
|
Major
Registrovan: 24.09.2007.
|
Quote:
Originally Posted by Cetnev
Neke familije iz Koraja se kume sa familijama iz Bogutovog sela. Naravno radi se o starom kumstvu, prije islamizacije. Inace Korajci su medju posljednjim primili islam. Gdje si cuo/procitao ovo o Priboju?
|
Cuj tebe, gdje je cuo/procitao, pa u novoj srpskoj istoriji, izdanje 2005 godine.
A i ti si neki istoricar cim znas to za korajce, pitam vas kako onda Džemat dobi ime, tu su koliko znam sve srbi.
Provjerio sam za kumstvo; nema niti jedne familije da je okumnjena sa nekom familijom iz Bogutova Sela, čak šta više pola tih ljudi i ne zna gdje je to Bogutovo Selo (odakle ti ova informacija..).
|
|
|
12.09.2008., 21:28
|
#51 (permalink)
|
|
Zastavnik
|
Quote:
Originally Posted by drugi način
Cuj tebe, gdje je cuo/procitao, pa u novoj srpskoj istoriji, izdanje 2005 godine.
A i ti si neki istoricar cim znas to za korajce, pitam vas kako onda Džemat dobi ime, tu su koliko znam sve srbi.
Provjerio sam za kumstvo; nema niti jedne familije da je okumnjena sa nekom familijom iz Bogutova Sela, čak šta više pola tih ljudi i ne zna gdje je to Bogutovo Selo (odakle ti ova informacija..).
|
Mene nazivas istoricarem, a ti si zapravo naucnik na djelu,
na terenu si za pola dana provjerio kako zapravo stoje stvari:
"Oni koji su zaboravili ko su im preci, zaboravili su i ko su im kumovi."
Ja ne mislim da je ovo tacno, jer nisi ti nista provjeravao, nego si
sjedio za tastaturom i dovijao se. Primjerom Dzemata si samo potvrdio
Aspirinovu cinjenicu. Naime, Dzemat je zaselak Priboja i u njemu su pored Srba zivjeli i muslimanska porodica Mujagica, inace bili su age. Po begovoj naredbi presli su u Snijeznicu (podrucje Teocaka u sirem smislu). Takodje moja familija je imala dosta zemlje u ataru Teocaka...
Te zitelje Koraja, koje si "ispitivao" pitaj znaju li mozda gdje je Ugljevik, pa onda kreni sa tezim pitanjima. I ne brini se ako saznas da su ti neki Srbi kumovi, to te sigurno nece napraviti manjim Bosnjakom nego sto su drugi.
|
|
|
12.09.2008., 21:41
|
#52 (permalink)
|
|
Potpukovnik
Registrovan: 04.09.2008.
|
u vekovima turske vladavine, zar je nemoguce da neka mesta dobiju i tutske nazive? ni vakuf nije tursko selo iako ima turski naziv.
|
|
|
13.09.2008., 08:58
|
#53 (permalink)
|
|
Major
|
Quote:
Mene nazivas istoricarem, a ti si zapravo naucnik na djelu,
na terenu si za pola dana provjerio kako zapravo stoje stvari:
"Oni koji su zaboravili ko su im preci, zaboravili su i ko su im kumovi."
Ja ne mislim da je ovo tacno, jer nisi ti nista provjeravao, nego si
sjedio za tastaturom i dovijao se. Primjerom Dzemata si samo potvrdio
Aspirinovu cinjenicu. Naime, Dzemat je zaselak Priboja i u njemu su pored Srba zivjeli i muslimanska porodica Mujagica, inace bili su age. Po begovoj naredbi presli su u Snijeznicu (podrucje Teocaka u sirem smislu). Takodje moja familija je imala dosta zemlje u ataru Teocaka...
Te zitelje Koraja, koje si "ispitivao" pitaj znaju li mozda gdje je Ugljevik, pa onda kreni sa tezim pitanjima. I ne brini se ako saznas da su ti neki Srbi kumovi, to te sigurno nece napraviti manjim Bosnjakom nego sto su drugi.
|
Pa prema tvojim postovima lako se da zakljuciti da pripadas novijoj generaciji istiricara koji polaze od teze da je sve nastalo i postalo od srba, sa cime se nemogu sloziti, jer izmisljate argumente i cinjenice.
Obzirom da poznam dosta korajaca (sigurno više nego ti) raspitao sam se i zakljucio da to kumstvo nije ni blizu istine (zato sam te i pitao za izvor te informacije, da je provjerim na tvoj nacin). A znaju korajci gdje je Ugljevik, ne brini, neki su tamo i bili u logoru .
I ne brini kad dodjes do spoznaje da nisi u pravu sa svojim ¨tvrdnjama¨, to te nece napraviti manjim srbinom nego sto jesi.
|
|
|
13.09.2008., 10:24
|
#54 (permalink)
|
|
Zastavnik
|
Quote:
Pa prema tvojim postovima lako se da zakljuciti da pripadas novijoj generaciji istiricara koji polaze od teze da je sve nastalo i postalo od srba, sa cime se nemogu sloziti, jer izmisljate argumente i cinjenice.
Obzirom da poznam dosta korajaca (sigurno više nego ti) raspitao sam se i zakljucio da to kumstvo nije ni blizu istine (zato sam te i pitao za izvor te informacije, da je provjerim na tvoj nacin). A znaju korajci gdje je Ugljevik, ne brini, neki su tamo i bili u logoru .
I ne brini kad dodjes do spoznaje da nisi u pravu sa svojim ¨tvrdnjama¨, to te nece napraviti manjim srbinom nego sto jesi.
|
Simpaticno.
Rad na terenu, neargumenti, necinjenice, "logor", jos samo da si ubacio Srebrenicu i bio bi jedan kompletan bosnjacki besjednik.
|
|
|
13.09.2008., 15:54
|
#55 (permalink)
|
|
Potpukovnik
Registrovan: 04.09.2008.
|
lako je drugom nacinu kada mu je "povijest" napisao "eminentni" istoricar
noel malkom. pitam se samo koliko li je to kostalo vladu bih?
prica se, da su bosnjaci kivni na malkoma jer je siptarima napisao
bolju istoriju nego njima...nije ni cudo, ovi bolje placaju...u belom.
|
|
|
13.09.2008., 22:22
|
#56 (permalink)
|
|
Zastavnik
Registrovan: 30.08.2007.
|
Koji narod ne poznaje svoje korijene i porijeklo osudjen je na propast.Prestanite da ih vise spasavate i pustite ih da propadnu.Ako vjeruju u to sve sto kazu, nama jos bolje.Cijeli im se svijet smije iza ledja,ali oni to ne vide i ne cuju.To je jedna jedna iskrivljena,vjestacki napravljena nacija,kao i Hrvati i kraj price.Nikada se nije desilo da jedan otpadnicki dio nekog naroda bude bolji od naroda od kojeg je otpao,pa nece ni Srbi biti taj izuzetak.
|
|
|
15.09.2008., 00:28
|
#57 (permalink)
|
|
Zastavnik
Registrovan: 26.08.2008.
|
Za vreme Makedonskog postojala je albanija u Kavkazu ispod Sarmatije tako da Iliri otpadaju, a vec sam negde rekao da to sto prisvajaju Ilire se zove nedostatak nacionalnog indetiteta, inace PRIZNATI istoricari se smeju tvrdnjama da su siptari nastali od Ilira, isto su i hrvati tvrdili da su Iliri.
|
15.09.2008., 15:49
|
#58 (permalink)
|
|
Major
|
Quote:
Simpaticno.
Rad na terenu, neargumenti, necinjenice, "logor", jos samo da si ubacio Srebrenicu i bio bi jedan kompletan bosnjacki besjednik.
|
Sta je, zapelo ti sa cinjenicama i argumentima, pa sad pokusavas da to nadomjestis tako sto ces malo udarati po meni sa oprobanom medotom
|
|
|
15.09.2008., 16:16
|
#59 (permalink)
|
|
Pukovnik
Registrovan: 28.07.2004.
|
Meni nije jasno zašto neki Srbi negiraju "istoriju" pa makar bila i lažna. Uopšte ne vidim neku korist dal' su albanci postali od majmuna il' od kokaina i naposletku od Srba, šta to znači????
Zašto mi moramo da ih ispravljamo ako lažu..... jel šteta po nas... time ako lažu????
Ako imamo štetu onda je u redu da reagujemo i to ispravimo (naravno argumentima i činjenicama da ih razuverimo u suprotno)‚. Ovako nevidim svrhu razglabanja, tako i o Bošnjacima, Muslimanima ili Bosancima, dal' su postali od srba, Turaka ili od nekog drugog sad' više nije bitno.. Mi možemo istoriski navesti neke podatke i činjenice da je dobar deo današnjih Muslimana, Bošnjaka nastao od Srba i gotovo. ako ti ljudi sad' veruju da su Bošnjaci pa šta???
Srbima uopšte ne priliči tako glupava i blesava rasprava dal' su Hrvati, Bošnjaci i Albanci prava nacija il' ne....kakve to ima veze sa nama...nek budu što hoće njihova stvar.... jer zaista tako će nam biti i lakše i bolje..
|
|
|
15.09.2008., 16:58
|
#60 (permalink)
|
|
Zastavnik
|
Quote:
Sta je, zapelo ti sa cinjenicama i argumentima, pa sad pokusavas da to nadomjestis tako sto ces malo udarati po meni sa oprobanom medotom
|
Nista nije zapelo.
Ti si moj krucijalni dokaz za tu tvrdnju.
Tvoj navodni rad na terenu... 
|
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|